Actueel op GP
Home » GP Actueel » Trampolinespringen verdient de meeste GymPOWER Sportawards 2017
Trampolinespringen verdient de meeste GymPOWER Sportawards 2017

Trampolinespringen verdient de meeste GymPOWER Sportawards 2017

UTRECHT – De stemmen zijn geteld en de winnaars van de GymPOWER Sportawards 2017 zijn bekend. Een vakjury van professionals en een groot en breed panel van (ervarings)deskundigen heeft zich over de inzendingen, nominaties en geselecteerde kandidaten per categorie gebogen en hun stem en advies uitgebracht, waarna vastgesteld kon worden wie de GymPOWER-bekers van 2017 in ontvangst gaan krijgen. De speciale vermeldingen zijn voor de kandidaten en nominaties die naast de winnaars de aandacht trokken en heel dichtbij kwamen en is er een Rookie of the Year uitgekozen! Het trampolinespringen is de sport die het meest in de prijzen viel.

De winnaars per categorie zijn:

Sportmoment van 2017: ‘Nederland Acroland’

Nederlandse delegatie-EK-2017- Foto's verstrekt door © Team Nederland Acrogym

Nederlandse delegatie EK Acrogym 2017: links Junior 2 en Senior teams en rechts Junior 1 en Jeugdteams met trainers/coaches en internationaal jurylid; Foto’s verstrekt door © delegatieleiders Emil Buys en Margaretha Plantenga namens Acrogym Nederland

Team Nederland behaalde maximaal aantal finaleplaatsen zowel op EK als op EAGC (‘Jeugd-EK’) Acrogym 2017 in Rzeszow, Polen:  

Bij de Jeugd en Junior 1 was er maar één finale per categorie. Hier stonden damespaar Amber Bosma en Lian Boersma en damesgroep Myrthe Tognini, Iris Bergsma en Arjenne Steenbergen (beide teams trainend bij Acro Academy Noord-Nederland) in de finale. Bij de Junioren 1 stond het damespaar Lisanne Verbeet en Insaf el Amraoui (trainend bij Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch) in de finale. Het Jeugd damespaar Doortje Rengers en Sanne van Dalfsen (trainend bij Sportacrobatiek Zwolle) leverde ook een verdienstelijke prestatie, maar kon niet door naar de finale door de één-team-per-land-restrictie. Bij de Junioren 2 en Senioren waren er finales in drie onderdelen: tempo, balans en combinatie, maximaal twaalf finaleplaatsen mogelijk. Er deden vijf teams mee namens Nederland, waarvan vier teams alle maximaal haalbare finaleplaatsen behaalden: in elke categorie en elk onderdeel waarin meegedaan is. Het ging om Senior damespaar Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge (trainend bij DOS Monster), Senior trio Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os alsook Junior 2 mixpaar Stein Briggen en Britney Bordewijk (beide teams trainend bij Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch). Het vierde team was het Junior 2 trio Mare Blaam, Famke van Wieren en Lisanne Hulder (trainend bij Acro Academy Noord-Nederland). Dat maakte voor de Nederlandse delegatie in totaal vijftien finaleplaatsen, drie finales bij de EAGC (‘Jeugd-EK’) en twaalf bij de EK. Voor Junior 2 trio Sidney de Vente, Aimée Tent en Melissa Beekhof (trainend bij Sportacrobatiek Zwolle/Wilhelmina Kampen) markeerde de deelname aan het EK, net als voor Mare Blaam, hun afscheid. Zij kwamen ook niet in aanmerking voor finales door de één-team-per-land-restrictie. Er werd in Rzeszow door de Nederlandse delegatie belangrijke sporthistorie geschreven die van doorslaggevend belang is voor de toekomst van de Nederlandse acrosport.  De volgende stap is natuurlijk die finales in de toekomst te verzilveren met medailles!

Speciale vermeldingen  Baanbrekende crossover bij optreden Nederlandse delegatie op World Roller Games: heren rolhockeyteam en dames kunstrolschaatsen supporten elkaar bij elkaars wedstrijden; Wereldkampioenen Rope Skipping uit Hong Kong komen speciaal naar Nederland voor het geven van clinics en workshops aan de jeugd hier, uit dankbaarheid voor pionierswerk Eric Herber in Hong Kong na deelname aan de WK van 2001; Bram Verhofstad mag zijn oefening opnieuw doen vanwege het gat in de vloer en haalt daardoor de finale waarin hij nipt vierde wordt; 

Sportprestatie van 2017 als team – ex aequo: ‘Flying Double Dutch WomenPOWER’

Brons voor Nederlandse synchroonduo's op Wereldspelen TRS - Foto © Marion Sörman en EK SS 2017 - Foto © KNZB

Brons voor Nederlandse synchroonduo’s op Wereldspelen (Foto verstrekt door © Marion Sörman) en EK Zwemsporten 2017 (Foto © KNZB)

Synchroonduo Trampolinespringen Carlijn Blekkink en Tara Fokké wint brons op Wereldspelen 2017 in Wroclaw, Polen; en schoonspringduo Inge Jansen en Daphne Wils wint brons op het EK in Kiev, Oekraïne

Speciale vermeldingen Nederlandse Twirlequipe van de NBTA behaalt twaalf Europese titels op EK in Poreç, Kroatië; Team Nederland Bossaball wint Vienna Calling World Cup 2017 in Salzburg, Oostenrijk; Team Nederland – damesturnteam – op de Universiade; Damesacropaar Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge nemen namens Nederland deel aan Wereldspelen in Wroclaw, Polen, en later ook aan EK; Team Phoenix Flames van WeFitness Groningen wint twee keer goud op China Cheerleading Open; Voormalig Oranjeturnster Lisa Top keert terug op de wedstrijdvloer met Demoteam Lacrimosa van Dansstudio Drachten, welk team brons pakte op het EK 2017 van Varsity in Bottrop en zich door het winnen van de Open Duitse Kampioenschappen in Hof kwalificeerde voor het WK 2018 in de V.S.

Sportprestatie van 2017 individueel: ‘Oranjeruiter en turnster op een levend paard’

Carola-Sneekes-Sportprestatie-2017-EK-World-Cups-Foto's-©-Krisztina-Villányi-©Felt-Pro-Pad-FB-©Carola-Sneekes

Voltigeur Carola Sneekes, heeft afgelopen jaar haar sport op de kaart helpen zetten met aansprekende prestaties: zilver en brons op paard Safari H, gelongeerd door moeder Marjo Sneekes op World Cups in respectievelijk Mechelen, België en Parijs, Frankrijk en gekwalificeerd voor World Cup finale; metTeam Roy Rogers op paard Rubin Royale, gelongeerd door Cynthia Danvers, thema ‘War Horse’, namens Nederland vijfde plaats op EK in Ebreichsdorf, Oostenrijk welk Nederlands team zich daarmee kwalificeerde voor Wereldruiterspelen 2018. De acrobatische paardensport met grote raakvlakken met het turnen staat in volle bloei en dat is mooi voor de grootse missies voor 2018 en 2019 (de organisatie van tegelijkertijd de EK en WK voor respectievelijk senioren en junioren in Ermelo, Nederland). Epke Zonderland is uitgedaagd voor een battle voltigeren op een levend paard!

Speciale vermeldingen – Turners Epke Zonderland (met een ‘Verhofstadje’: een ongeplande reus aan rek met een hand) en Bart Deurloo pakken tegelijk zilver en brons in rekfinale en redden daarmee de eer van de Nederlandse turnsport op de WK in Montreal, Canada; Hanka Venselaar wint brons op WK Paaldanssport 2017 in ‘s-Hertogenbosch, Nederland, met een klein verschil (0,25 punt) op de tie-break score van nummers 1 en 2; Oranjeturner Bram Verhofstad wint zilver op de World Cup in Parijs, Frankrijk; twirlster Cindy Boter van NTSB wordt vijfde op het EK in Busto Arsizio, Italië; Springer Team Nederland Teamgym Bastijn van Gageldonk, trampolinespringster Jackie Lionahr en ritmisch gymnaste Melinda Özcan winnen onverwacht goud op NK Individueel springen 2017 in Rotterdam Ahoy; voormalig acrogymnaste Laura Ruisch maakt indrukwekkende comeback als turnster op OBTK 2017 en pakt eerste prijs in de Masters categorie.

Sporttalent van 2017:  ‘Flying Double Dutch Womenpower: alarmcode rood’

Floor-Meijering-en-Claudia-de-Graaf-Wereldtitel-screenshot-WAGC-en NK Rotterdam Ahoy 2017 - © Yoshida Fotografie

Floor Meijering en Claudia de Graaf veroveren Wereldtitel bij junioren tijdens WK- 2017 in Sofia, Bulgarije (screenshot inzet); Foto © Yoshida Fotografie: als senior synchroonduo op NK Rotterdam Ahoy 2017

Synchroonduo Trampolinespringen Claudia de Graaf en Floor Meijering wint Wereldtitel in de hoogste leeftijdscategorie bij junioren op WK in Sofia, Bulgarije. Alhoewel Nederland veel successen kent in het synchroonspringen, is het voor het eerst in de historie dat een junior damespaar Wereldkampioen wordt en het Wilhelmus gespeeld wordt. De Graaf van Trampolineschool Heerenveen (TSH) en Meijering van KDO Apeldoorn werden in juni 2017 Nederlands kampioen op het NK in Rotterdam Ahoy.

Speciale vermeldingen – Junior Zoë Timmermans, winnares van de Wereldtitel Ultra Pole Battle op het WK in ‘s-Hertogenbosch, Nederland, en Jeugd-kampioene Demi Brama zetten paaldanssport in de spotlights; Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer worden vijfde op Jeugd-EK synchroonzwemmen in Kiev, Oekraïne; twirlsters Sabine Mouthaan (junior) en Demi van Moerkerk (pre-teen) pakken respectievelijk twee en drie Europese titels op EK 2017 in Poreç, Kroatië

Sportinnovatie van 2017: ‘Een leven lang sportplezier op elke leeftijd’

Project-Thuis-Bewegen-Stg-In-Beweging-Putten

Project-Thuis-Bewegen-Stg-In-Beweging-Putten

Project Thuis Bewegen van Stichting In Beweging, een initiatief opgestart vanuit GV Orion Putten met een uniek concept, dat als doel heeft om mensen tussen de 75 en 80+ jaar – een vaak vergeten doelgroep in de sportwereld – samen in beweging te brengen en daardoor ook sociale contacten onderling dichtbij huis te stimuleren. Met plezier een leven lang gezond bewegen mogelijk maken en houden.

Speciale vermeldingen Calisthenics Amsterdam en Acro Academy Noord-Nederland

Sportnieuwsfoto van 2017: “Where the press is free and Team GymPOWER able to report, all is safe”

Sportfoto-2017-© Maurice Smeets

Sportfoto-2017-© Maurice Smeets: Hassan Zaazouz coacht Yuri van Gelder tijdens NK 2017 in Ahoy

Foto © Maurice Smeets van trainer Hassan Zaazouz tijdens het coachen van Yuri van Gelder aan de ringen in kwalificatieronde NK turnen 2017 tijdens Fantastic Gymnastics 2017 in Ahoy Rotterdam.

Het verhaal en context van deze foto was doorslaggevend voor deze keus. Zaazouz kreeg kort voor de wedstrijd van de KNGU-wedstrijdleiding te horen dat hij zijn trainerskleren, met NED Gymnastics opdruk, niet mocht aanhouden, omdat zijn pupil Yuri van Gelder en hij niet (meer) tot de Oranjeselectie behoren. Hij moest snel een alternatief zoeken en was blij dat hij bij Team GymPOWER een shirt kon lenen. Wist hij veel wat er op stond en wisten wij veel waar hij dat aan ging trekken. De volgende dag, tijdens de NK-finale, mocht Zaazouz ook dat shirt niet aanhouden en kocht kleren bij de kledingpartner van de KNGU. Van Gelder werd niettegenstaande alles toch Nederlands kampioen. Het GymPOWER-shirt was toevallig een herinnerings-t-shirt met opdruk met een statement over persvrijheid, een speelse verwijzing naar een beroemde quote van Thomas Jefferson.  Het Groot-NK-weekeinde van de KNGU van 2017 kenmerkte zich door het grootste protest in de historie vanwege de gebrekkige faciliteiten voor onafhankelijke, niet-commerciële sportpers en -media. Ook GymPOWER heeft moeten strijden om de verrichtingen in de arena van het Sportpaleis goed in beeld te kunnen brengen. Fotograaf Maurice Smeets heeft als één van de weinige fotografen dit beeld van de actualiteit vastgelegd, dat symbool staat voor de battle over sportpersvrijheid dat geleverd werd in Rotterdam Ahoy. Het moment ging de wereld over door de reportage van de NOS die het prominent in beeld bracht.  

Speciale vermeldingen – foto’s © Yoshida Fotografie, © Ineke Klaassen en © Kerima Maduro 

Sportevenement van 2017: ‘Show, Dance & Acrobatiek’

Turngala-Leek-2017

Poster en foto’s Turngala Leek 2017 met beelden van de show en het Beweegplein gemaakt door © Ruben Wiersma, © Koen Wieringa NeokComp Fotografie en © Casper Beijn

Turngala Leek 2017 (4e editie): De jaarlijkse eindejaarsshow blijft trouw aan het succesvolle concept met diepe roots in de artistieke en gymnastische sporten en biedt de doelgroep – gezinnen met kinderen – gepast entertainment door te kiezen voor een gebalanceerd en actueel programma met gedegen presentatie, live zang/dans en echte, hoogwaardige showacts van (inter)nationale en regionale kampioenen, toppers, talenten en artiesten, waaronder ook voormalige gymnasten. De combinatie met vooraf een kolossaal overdekt beweegplein met spel en sport van elk type, maakt het een uniek evenement op de kalender. Puur een turngala met ook plaats voor andere gymsporten en dans. Geen fratsen, waar voor je geld.

Speciale vermeldingen Novitas DMT Cup in Apeldoorn (1e editie); Voorster Dansdagen van SV Twello; Beweegfeest Beweegpower en Danspektakel Leek van Lenie Waasdorp en Helga Hensens

Sportcoach van 2017: ‘De Stille Kracht van Oranje’

Sportcoach-2017-Lennard-Villafuerte©Carlijn-Blekkink

Sportcoach-2017: Lennard Villafuerte te midden van Carlijn Blekkink en Tara Fokké na het veroveren van het verrassende brons op de Wereldspelen 2017 in Wroclaw, Polen; Foto Facebook © Carlijn Blekkink

Lennard Villafuerte: De vroegere sportheld is nu zelf een toptrainer/coach bij Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, die samen met collega trainers met veel geduld en nuchterheid vele talenten en toppers begeleid naar de wereldtop, bv het synchroonduo Carlijn Blekkink en Tara Fokké die het grootste internationale succes van het trampolinespringen in de afgelopen twee decennia, de kwalificatie en het brons op de Wereldspelen van 2017 in Wroclaw, Polen.  Zijn coachingpower en inzicht in het trainersvak wordt alom geroemd en gewaardeerd, tot ver buiten de grenzen. Hij steunt zijn sporters en coacht ze tijdens trainingen en wedstrijden, ook in het traject voor het geven van shows en demonstraties, niet alleen als het goed gaat. Hij verrichte bijvoorbeeld een heldendaad door Carlijn te redden en erger te voorkomen bij de ongelukkige val tijdens de training.

Speciale vermeldingen  Iris Roffel van Acro-Academy Noord-Nederland en Kate Sarisska van BATO Haarlem

Sportpersoonlijkheid van 2017: “Wat er ook gebeurt, sportambassadeur van Oranje”

Carlijn-Blekkink-Sportpersoonlijkheid-2017 - Foto's Casper Beijn, © Pascall Kempers

Carlijn-Blekkink-Sportpersoonlijkheid-2017 – Foto’s © Casper Beijn en © Pascal Kempers:

Trampolinespringster Carlijn Blekkink, vocht zich terug na een zwaar jaar om een crazy sportjaar te beleven in uitersten,  – hoogtepunten met kwalificatie voor en prestaties op Wereldspelen en WK,  topacts met teamgenoten op Turngala Leek en DJ Armin Only show; grote tegenslag met het oplopen van een zware nekblessure door een ongelukkige val tijdens de training, waardoor ze twee eindejaarsshows miste, maar was present om te supporten; toonde aan te allen tijde tegenover iedereen, ook tegenover de pers en media, op en top altijd een ambassadeur van de gymsport te zijn en te blijven. Een opsteker na zo’n jaar is haar van harte gegund!

Speciale vermelding – Turner Yuri van Gelder en ZoKa-vrijwilliger Pascal Kempers (één van de oprichters van Beweegpower) 

Sportjournalist van 2017: “Onafhankelijk, objectief, enthousiast en authentiek!”

Foto © Bart Treuren: Sportjournalist Martine Hooijenga -Le Duc aan de slag op IAG 's- Hertogenbosch 2017, tussen supporters op de gewone tribune; inzet: profielfoto FB

Foto © Bart Treuren: Sportjournalist Martine Hooijenga -Le Duc met camera in de aanslag op het IAG ‘s- Hertogenbosch 2017, tussen supporters op de gewone tribune; inzet: profielfoto FB

– Martine Hooijenga-Le Duc, allround sportjournalist, specialiteit Acrogym; opvallend: grondigheid, objectiviteit; integriteit en passie voor de sport; heeft de acrobatische gymnastiek in 2017 een gezicht gegeven via GymPOWER. Bijna elk voor Nederland en de acrosport belangrijk toernooi en wapenfeit is mede en dankzij haar in beeld gebracht.

Speciale vermeldingen   Casper Beijn, Justin Stook en Rookie of the Year – Ruben Wiersma

Sportvideo van 2017: “Bloed, zweet en tranen in het paradijs…”

Foto's verstrek door © Sanne Faber: Nederlandse RG-toppers-poseren-met Rita-Mamun-in-Amsterdam

Foto’s verstrek door © Sanne Faber: Nederlandse RG-toppers poseren met Olympisch kampioene Rita Mamun n.a.v. de wereldpremière van ‘Over the limit’ op het IDFA-festival in Amsterdam

‘Over the Limit’ van Marta Prus – Intrigerende, intieme documentaire over Olympisch kampioene Ritmische Gymnastiek Margarita Mamun uit wereldgrootmacht Rusland, die een ongelooflijk uniek beeld toont van haar persoonlijke strijd tussen de Olympische kwalificatie op het WK van 2015 in Stuttgart, Duitsland tot en met de Spelen van Rio 2016 waar de eeuwige nummer twee uiteindelijk toch verrassend de Olympische titel verovert. Alles wat ze er voor moet doen, alles wat ze er voor moet laten en alles wat ze moet trotseren. Bloed, zweet en tranen… maar ook de glitter en de glamour met de wereldtoppers en VIPs uit deze sportwereld. Een powergirl die ‘Bengaalse tijgerin’ 🐯 Deze mag wat ons betreft genomineerd worden voor beste gymsportfilm/docu ooit. The real hardest way to the greatest success in gymnastics sports ever, RG-power prachtig in beeld gebracht. De wereldpremière van ‘Over the Limit’ was uitgerekend op het International Documentary Film Festival in Amsterdam (IDFA). Bekijk de trailer van ‘Over the Limit’ via deze link.

Speciale vermeldingen – Sven Mooij (vlogs Triffis TV); Zilver Schmitz (prof video’s freerunning) en Bram Verhofstad (vlogs over turnen)

Troostmoment van 2017: “Klatergoud op smalle ijzers blijft nog even uit” 

Troostmoment-2017-Kunstschaatsers-niet-naar-de-Winterspelen-2018

Troostmoment-2017-Kunstschaatsers-niet-naar-de-Winterspelen-2018 – Foto’s © Maurice Smeets en © Marieta Landkroon/© Ja Ja Productions

Geen tickets voor de Olympische Winterspelen van 2018 voor de Nederlandse kunstschaatsers: Thomas Kennes, Niki Worries en Kyarha van Tiel slagen niet in de missie ondanks een felle heroïsche strijd, bewonderenswaardige comebacks c.q. progressie en veel steun en media-aandacht. Een gemiste kans voor deze pioniers die kampten met grote obstakels en/of zwaar blessureleed  en weer vier jaar verder vooruit moeten kijken. Door hun goede voorbeeld houden ze wel de hoop levend voor de grote generatie talenten van nu, die mede de uitdaging aangaan om Nederland naar de wereldtop terug te brengen. De blik wordt nu gericht op de Winterspelen van 2022.

Speciale vermeldingen Anna de Visser (gedwongen afscheid van de acrogymsport en verbieden huldigingsvideo) en rhönradturners NTO Maasland (missen van NK door KNGU-diskwalificatie n.a.v. besluit trainster om af te zien van deelname aan eerste plaatsingswedstrijd omdat vervoer sporters en rhönraderen vanwege alarmcode rood voor gladde wegen en storm windkracht 10 te riskant was); het senior herenteam in het KNGU-traject richting EK Teamgym 2018 kan niet verder door te weinig deelnemers, maar weet op tijd genoeg kandidaten te vinden om er een senior mixed team van te maken;

Blooper van 2017: “Er zat echt een gat in de turnvloer!”

Nederlandse turners ontdekken na kwalificatieronde gat in de vloer op de WK turnen 2017 in Montreal, Canada, die zich kenmerkten door vele zware blessures door vallen en ongelukken. Debutant Bram Verhofstad mag daarom gelukkig zijn oefening na de reparatie van de vloer opnieuw turnen, waardoor hij de finale alsnog bereikt waarin hij op de vierde plaats eindigt. Het scheelde niks voor een medaille. Een geluk bij een bizarre blooper. Zulke riskante mankementen aan de toestellen waarop geturnd wordt op zo’n wereldpodium mogen gewoon niet voorkomen.

Speciale vermeldingen – Vrije hand voor one-man-show van vlogger Enzo Knol midden in de arena van Sportpaleis tijdens wedstrijden op het Groot-NK-weekend van de KNGU in Rotterdam Ahoy: misplaatste mix van entertainment en sportwedstrijden; verwijzing op KNGU-website naar salesmanager verliezende partij c.q. KNGU-partner/leverancier voor uitleg aan KNGU-clubs over rechtszaak en door rechter verplichte veiligheidsmededeling m.b.t. bij KNGU-wedstrijden en -activiteiten voorgeschreven en gebruikte airtracks. 

We feliciteren alle winnaars en genomineerde kandidaten en zullen zo spoedig mogelijk contact opnemen over de prijsuitreiking.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst met info Vakjury GymPOWER Sportawards 2017