Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Turnsporters Hercules Beemster zorgen voor historisch dubbel clubrecord
Turnsporters Hercules Beemster zorgen voor historisch dubbel clubrecord
Foto © Hercules Beemster

Turnsporters Hercules Beemster zorgen voor historisch dubbel clubrecord

BEEMSTER – De turnsters en turners van Hercules Beemster hebben nu al voor een ongekend dubbel record voor hun club gezorgd. Met veertien NK-finalisten is er in totaal tot nu toe al beslag gelegd op dertien medailles  Nog nooit eerder werd in één seizoen zoveel finaleplaatsen en zoveel medailles behaald op de Nederlandse Kampioenschappen. Met nog één NK-weekeinde te gaan tijdens Fantastic Gymnastics in Rotterdam Ahoy kan de historische oogst eremetaal nog grotere proporties krijgen.

Ariana de la Fosse en Zoë Schulmeister

20170408_105717©Hercules-BeemsterIn de meerkamp- en toestelfinales op de NK voor turnsters op 10 en 11 juni 2017 in Duiven pakte Ariana de la Fosse (9) bij de Instappers N2 in totaal vier medailles. Ze schreef het eerste meerkampgoud ooit voor een Herculesturnster bij de verplichte oefenstof op haar naam. Bij de toestelfinales presteerde De la Fosse opnieuw optimaal met goud op de onderdelen vloer en rek en brons op het onderdeel balk. “Nog niet eerder heeft een turnster van Hercules zoveel medailles gewonnen op één NK!” Clubgenote Zoë Schulmeister turnde eveneens in de toestelfinales op het onderdeel rek bij de Instappers en wist een achtste plaats te behalen.

De la Fosse wordt gezien als een groot talent en liet dat weer zien op de NK in Duiven. “Al vanaf haar eerste wedstrijd viel ze op en wist ze zich op het erepodium te turnen. De landelijke kwartfinales en halve finales had ze reeds gewonnen, dus kanshebster voor de titel was ze zeker. Maar die verwachtingen moet je ook nog maar even waar zien te maken op de NK! Schijnbaar zonder zenuwen werkte ze in Duiven de meerkampfinale af. Bij de onderdelen balk en vloer wist zij de hoogste scores neer te zetten en daarmee legde zij de basis voor de eindoverwinning. Een prachtige score van 55,050 punten was goed voor goud!”

Danielle Klinkhamer

20170506_205917©Hercules-BeemsterOok eerste divisionist Danielle Klinkhamer behoort tot de top van Nederland in haar categorie. Ze veroverde bij de senior turnsters op de NK in Duiven twee keer brons èn een ticket voor de Ahoy Cup tijdens Fantastic Gymnastics 2017  in Rotterdam. “Bij de voorwedstrijden turnde ze reeds bovenaan in het klassement en daarom mocht ze ook starten in de beste groep, samen met de toppers van grote clubs als SV Pax uit Hoofddorp en De Hazenkamp Gymsports uit Nijmegen.  Niemand minder dan Patrick Kiens, trainer van Oranjeturnster Eythora Thorsdottir, begeleidde de groep turnsters van SV Pax! Je mag dan als turnster van een kleine vereniging al supertrots zijn dat je daar tussen staat. Danielle turnde een uitstekende wedstrijd met hoge scores op brug en balk, maar had helaas een fout in haar allerlaatste serie op vloer waardoor ze met een elfde plaats eindigde, net buiten de top 10. Wel voldoende voor een ticket voor de Ahoy Cup.”

In de toestelfinales een dag later liet Klinkhamer zien dat zij de aansluiting met de Nederlandse top in de eerste divisie heeft gemaakt. “Op vloer schitterde ze deze dag met goed uitgevoerde acrobatische series en mooie sprongencombinaties. Ze pakte brons vlak achter de nummer één en twee van de meerkamp! Op balk wist ze zich heel knap staande te houden en ook de anderhalve schroef af lukte uitstekend, waardoor ze ook hier het brons in de wacht sleepte.” Begin dit jaar had Klinkhamer haar visitekaartje al laten zien door zich overtuigend te kronen tot Districtskampioen.

Herenturnploeg Hercules Beemster

IMG_1404©Hercules-BeemsterOok de herenturnploeg van Hercules Beemster timmerde dit seizoen flink aan de weg. In maart hadden de turners in Beverwijk al goede zaken voor Hercules gedaan. Riquelme Breinburg, Leon de Vries en Nick Wolf wonnen goud en werden daarmee Rayonkampioen. Sven Gee won brons en ook Finn de Jong behaalde bij de V8/V9 een derde plaats. In de NK-finales voor de turners in hetzelfde weekeinde in Waalwijk pakte Riquelme Breinburg brons bij de Jeugd tweede divisie.

Breinburg, vorig jaar Nederlands Kampioen in de verplichte oefenstof derde divisie, turnde dit seizoen een divisie hoger voor het eerst keuze-oefenstof. “Heel verrassend werd hij derde in Waalwijk. Een hele prestatie voor een eerstejaars jeugdturner. Een dag later mocht hij aantreden bij de toestelfinales en hoewel hij uitstekend turnde, viel hij hier met minimaal verschil net niet in de prijzen.” Clubgenoot Nick Wolf had zich gekwalificeerd voor de NK-finale op rek. Door een kleine onderbreking in zijn oefening raakte hij zijn kansen op het erepodium kwijt.

Andere NK-medailles en -finalisten

CIMG4912Aan de NK derde divisie en N3 die in april in Almelo werden gehouden, deden vijf turnsters van Hercules Beemster met veel succes mee. In de meerkampfinale behaalde senior Ariena Rasker brons en in de toestelfinales behaalden junior Mexx de Vries en senior Demi Alders goud op brug. Rasker werd zesde op vloer. Bij de Pupillen I N3 turnde Milou Jongejeugd zich met een stabiele meerkamp naar de zestiende plaats, in een veld met dit seizoen de beste zesendertig turnsters van de ruim vijfhonderd deelneemsters uit heel Nederland de strijd aangingen om hier te kunnen staan.  Kiara Lodewijks werd de pupillen II N3, ondanks een prachtige oefening op vloer (14,200 punten) en een sterk optreden op sprong (13,550 punten), slechts tweeëntwintigste. “De onderlinge verschillen waren zo ontzettend klein dat zij een grote misser op balk niet meer goed kon maken.”

20170521_165809©Hercules-BeemsterOp de NK tweede divisie en N2 vorige maand in Alphen aan de Rijn wonnen Eva Nieuwenhuizen en Indy Kiene respectievelijk brons op sprong en rek bij de toestelfinales. Renske Slijkerman maakte de verwachtingen waar met zilver voor een optimale uitvoering van haar brugoefening. Chiara Pinna (10) die begin dit jaar tweede werd bij de Districtskampioenschappen, turnde in Alphen aan den Rijn de halve NK-finale en werd zevende in de meerkamp bij de Pupillen 1 N1. Ze mag daardoor aantreden in de meerkampfinale op de NK tijdens Fantastic Gymnastics 2017 in Ahoy Rotterdam, alsook in de drie toestelfinales: sprong, balk en vloer.

Samenwerking met Gymnet Purmerend 

logoHercules Beemster en Gymnet Purmerend hebben de krachten gebundeld om een regionale jong talentselectie turners en turnsters op te bouwen. Daarvoor zijn afgelopen seizoen diverse instuiven gehouden voor meisjes en jongens met talent voor turnen. De twee clubs lopen daarmee voorruit op de plannen voor de toekomstige samenwerking van  beider wedstrijdafdelingen als de nieuwe en moderne turnhal in Purmerend gerealiseerd is. Meer informatie over deze prestaties en turnen bij Hercules & Gymnet is te vinden op de website van Hercules Beemster en de Facebookpagina van Gymnet Purmerend.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto’s ingezonden door © Hercules Beemster