Actueel op GP
Home » GP Actueel » Twee finaleplaatsen voor junior acroteams Nederland op WK 2018
Twee finaleplaatsen voor junior acroteams Nederland op WK 2018
Screenshot Livestream Acrobatics2018.com

Twee finaleplaatsen voor junior acroteams Nederland op WK 2018

ANTWERPEN – Na de jeugdteams kwamen de junior teams I en II van zondag 8 april tot en met dinsdag 10 april 2018 aan de beurt om hun kunnen te tonen op de Wereldkampioenschappen Acrobatische Gymnastiek in de prachtige ambiance van de Lotto Arena in Antwerpen.  Nederland had drie teams afgevaardigd, waarvan twee een finaleplaats bemachtigde en de derde dertiende van de wereld werd. Geen medailles, maar wel een verdienstelijke prestatie. De jongedames hebben goed en flink strijd geleverd en stonden hun ‘vrouwtje’ te midden van de wereldelite.

De drie Nederlandse junior teams kwamen nog op tijd aan in Antwerpen om de jeugdteams in hun finales aan te moedigen en konden zich daarna, op vrijdag en zaterdag, focussen op hun voorbereiding en de (podium)trainingen in respectievelijk het Antwerps Sportpaleis en de Lotto Arena. Op zondag 8 april 2018 kon ook voor hen het feest eindelijk losbarsten. Bij de 12-18 jarigen (Junior I) ging het om het damespaar Amber Bosma en Lian Boersma en de damesgroep bestaande uit Veerle Martens, Lisanne Verbeet en Guusje van Vugt. In de categorie 13-19 jarigen (Junior II) kwam het trio Lotte van Vugt, Lynn de Bock en Zoë de Wit uit.

Onverwachste tegenvaller incasseren

Het damespaar Bosma en Boersma mocht in het begin van de middag als eerste voor Nederland op de vloer van dit WK verschijnen. De twee jongedames hadden op dat moment al een onverwachts flinke tegenvaller moeten incasseren. Voor het eerst in hun partnerschap van anderhalf jaar werd hen lengte-aftrek aangerekend. Het duo, dat bij eerdere metingen op nationale en internationale wedstrijden nooit aftrek had gekregen om deze reden, begon daardoor al met per oefening 0,3 punt achterstand.

Zonder zich te laten ontmoedigen zetten zij een prachtige balansoefening neer, goed voor een score van 26,970 punten. Extra opmerkelijk is dat zij daarmee de op één na hoogste technische score in hun categorie neerzetten. Alleen de Russen – ook in de acrobatische gymnastiek topland bij uitstek – wisten een hogere technische score neer te zetten. In het tussenklassement zorgde de totaalscore voor een negende positie.

Gezette toon feilloos oppikken

De toon was gezet bij de junioren voor Nederland op dit WK en werd feilloos opgepikt door het Junior I trio Martens, Verbeet en Van Vugt. Voor hen stond tempo op het programma deze eerste dag en met een wervelend optreden trokken zij de aandacht. Met een topscore van 27,300 punten wisten zij zich in één klap bovenaan de categorie te plaatsen en de vierde plaats in het tussenklassement te bereiken. Een comfortabele positie met het oog op het bereiken van de finales op de derde dag.

De Junior 2 damesgroepen waren pas ’s avonds aan de beurt. De lange dag bleek de dames niet te deren. Het trio Van Vugt, De Bock en De Wit wist een stabiele strakke balansoefening neer te zetten met ook al zo’n mooie score: 26,960 punten. Het niveau bij de damesgroepen in die categorie bleek echter torenhoog en ondanks de geweldige oefening en deze prachtige score bleef het trio steken op de zestiende plaats. Absoluut geen schande in een categorie waarin de tegenstanders zó sterk waren en de top drie boven in de 28+ punten scoorde. Alle drie Nederlandse teams konden zeer tevreden terugkijken op dag één van de kwalificaties.

Strijden om een finaleplaats

Na een goede nachtrust trad het damespaar Bosma & Boersma opnieuw als eerste aan, dit keer met een tempo-oefening. Deze scoorde technisch iets lager maar artistiek juist weer hoger en zorgde voor een totaalscore van 26,500. Na nog een zenuwslopend uurtje tegenstanders bekijken bleek het afdoende voor de eerste finaleplaats voor Nederland – als achtste plaatste het duo zich voor de finales van dinsdag 10 april 2018. Een ongekende prestatie gezien het feit dat het duo 0,6 punt achterstand had op de sterke concurrentie.

’s Middags mocht het trio Martens, Verbeet en van Vugt de balansoefening draaien. En de dames gaven daarmee echt hun visitekaartje af. Met een prachtige technische score en een nog hogere artistieke waarde wisten de dames hun vierde plekje in het klassement vast te houden. De topscore van 27,840 verzekerde Nederland van een tweede finaleplaats voor de junioren op dit WK. Met de klassering meegerekend, een prestatie van formaat. Het was hierna lang afwachten voor de Oranjesupporters op de tribune en kijkers van de livestream, voordat er weer een Nederlands team aan de beurt was voor de strijd om een finaleplaats.

Niks om op af te dingen

Pas om half tien ’s avonds mocht het trio Van Vugt, De Bock en De Wit de vloer weer betreden. Inmiddels zaten vele gefrustreerde fans achter hun computer – de organisatie van het WK had internetproblemen, dat duidelijk te merken viel aan de kwaliteit van de livestream die zéér slecht was geworden. Het trio draaide de tempo-oefening en wist met een prachtige oefening de jury te overtuigen voor 27,000 punten. Vooral artistiek werd de oefening zeer gewaardeerd. De concurrentie in hun categorie was echter bizar sterk. Met op de geschoonde lijst een tiende plaats (na ontdubbeling: één finalist per land; het trio bezette de dertiende plaats in de volledige lijst) kwamen de jongedames heel dichtbij die felbegeerde finaleplaats, maar in deze categorie gingen alleen de eerste acht door. Wrang en zuur, maar met deze prestatie kunnen ze met opgeheven hoofd huiswaarts keren. Niks om op af te dingen.

Tot slot brak de finaledag aan. De allereerste oefening van deze dag was voor het Nederlandse damespaar Bosma en Boersma, dat hun combinatie-oefening strak begon maar een val moest incasseren bij het balans-element ringetje. Zij herpakten zich goed en maakten de oefening prachtig af. Artistiek werd de oefening opnieuw prachtig gejureerd, maar de extra aftrek vanwege het gemiste element zorgde ervoor dat elke kans in de finale verkeken was. De ongebruikelijk lage score van 23,870 zorgde voor grote teleurstelling, ze hadden gehoopt in de finale nog een laatste keer te kunnen knallen. Ook het publiek thuis – dat vanwege de livestream problemen niets van de oefening had kunnen zien – werd verrast door deze uitkomst.

Zevende tussen oersterke wereldelite

Het trio Martens, Verbeet en Van Vugt mocht in de tweede wedstrijd de vloer opstappen. Voor het publiek was het spannend na twee dagen een vierde plaats voor dit trio. Zou het lukken nog een plaatsje te stijgen en een tweede medaille voor Nederland te pakken? De Oranjesupporters volgden het op het puntje van hun stoel. Met een mooie combi-oefening die vooral artistiek weer hoog gewaardeerd werd wisten de dames een score ven 27,070 punten neer te zetten. Een mooie score, maar in deze finale waarin alle teams zich van hun sterkste kant lieten zien, toch niet voldoende voor een podiumplek. In een categorie met Rusland als ongeslagen kampioen wist het Nederlandse trio de zevende plaatse te behalen. Zevende van de wereld, daar kun je ook mee thuiskomen.

Na het eindfeest vertrokken zij huiswaarts om plaats te maken voor de senior acroteams. Nederland staat met vijf teams op dit WK. Twee damesgroepen (Fem van Os, Pleunie van Mook & Mariska van de Water en Suzanne Mondria, Charell Phijffers & Lisanne Pronk), twee mixparen (Stein Briggen & Britney Bordewijk en Stef van der Locht & Fenne van Dijck) en een damespaar (Nicole Eykelenboom & Djenti Verbrugge) mogen op 13, 14 en 15 april gaan strijden om de finaleplaatsen in hun respectievelijke categorieën. Ook hier is het doel het maximaal haalbare aantal van drie finaleplaatsen voor Nederland te bereiken. Stilletjes dromen de Oranjesupporters van eremetaal en reizen speciaal naar Antwerpen om ze persoonlijk aan te moedigen.

Geen livestream van kwalificatieronde senior teams

De finales van het WK voor senior teams is te volgen via het Youtubekanaal van de internationale gymfederatie FIG via deze link. Andere manieren hoe je op afstand een glimp kan opvangen van de actie staat op deze pagina van de FIG-website. Ook in deze sport zijn de kwalificatiewedstrijden niet live te volgen. Videos van de kwalificaties worden pas erna gepost op het youtubekanaal van de FIG. Hier staat hoe je het WK wel kan volgen volgens de FIG.

Meer informatie, inclusief over de kaartverkoop alsook complete uitslagen, is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc met een bijdrage van Theresa Beijn | Beelden: screenshots livestream Acrobatics2018.com