Actueel op GP
Home » GP Actueel » Twee Nederlandse turnteams beginnen aan olympische missie in verregend Doha
Twee Nederlandse turnteams beginnen aan olympische missie in verregend Doha

Twee Nederlandse turnteams beginnen aan olympische missie in verregend Doha

DOHA – Vanaf donderdag 25 oktober tot en met 3 november 2018 zijn de ogen van alle turnliefhebbers ter aarde gericht op de Aspire Academy Dome in Doha, Qatar. Daar worden onder de auspiciën van de International Gymnastics Federation – FIG de 48ste editie van de Wereldkampioenschappen gehouden, waarbij de nummers één, twee en drie in het landenteamklassement zowel bij de dames als de heren zich rechtstreeks kwalificeren voor de Spelen van 2020 in Tokyo. De landenteams die eindigen op de vierde tot en met de vierentwintigste plaats kunnen op het WK van 2019 in Stuttgart strijden om de laatste negen van de twaalf Olympische teamtickets. Gymnastiekunie KNGU heeft twee volledige teams namens Nederland afgevaardigd in de verwachting met beiden een plaats in de teamkwalificatie volgend jaar veilig te kunnen stellen.

De dubbele WK in de hoofdstad van het schatrijke Arabisch emiraat aan de Perzische Golf, – dat uitgerekend afgelopen week het zwaar te verduren had door overstromingen door slecht weer -, zijn één van de zwaarst bezette mondiale titeltoernooien ooit met meer dan 500 deelnemers, die om twaalf individuele wereldtitels en de andere twintig medailles zullen strijden in de meerkamp en op respectievelijk vier (dames) en zes toestellen (heren). Er doen ook liefst tweeëntwintig Olympische en wereldkampioenen uit dertien landen mee, waaronder Epke Zonderland uit Nederland die dan ook een erevermelding krijgt aan het eind van de promovideo van de FIG.

Afgelopen dagen werkten de teams en sporters de podiumtrainingen af, waarbij naast het testen van de toestellen en de vorm ook door het jurycorps gekeken wordt wat de speerpunten worden bij het jureren tijdens het WK. De heren turnen de kwalificatieronde op donderdag 25 en vrijdag 26 oktober 2018 in zes divisies. De Nederlandse turners zijn – samen met de teams van Finland, Wit-Rusland, België, Oostenrijk en Kroatië – op de eerste kwalificatiedag, donderdag 25 oktober 2018, in de tweede van de tien subdivisies aan de beurt en beginnen aan de ringen. Bondscoach Bram van Bokhoven heeft gekozen om Bart Deurloo, Bram Louwije, Frank Rijken, Casimir Schmidt en Epke Zonderland te laten turnen. Michel Bletterman is reserveturner en zal in principe niet in actie komen.

De dames turnen de kwalificatieronde op zaterdag 27 en zondag 28 oktober 2018, ook verdeeld in zes divisies. De Nederlandse turnsters zijn in de vierde van de elf subdivisies ingedeeld – samen met de teams van Oostenrijk en Colombia, alsmede mixed groepen met turnsters uit Zweden, Israël, Wit-Rusland en Qatar – en beginnen op de eerste kwalificatiedag, zaterdag 27 oktober 2018, in de tweede rotatie van deze subdivisie op sprong (in de eerste rotatie heeft Nederland als vijfde team in de arena rust). Het Oranjeteam bestaat uit: Vera van Pol, Kirsten Polderman, Sanna Veerman, Naomi Visser, Tisha Volleman en Sanne Wevers. Na de podiumtraining op 23 oktober 2018 bepaalde bondscoach Gerben Wiersma wie echt mogen turnen tijdens de kwalificatieronde van de WK. Sanna Veerman zal als reserveturnster in principe niet in actie komen.

Er wordt met verbazing gekeken naar het Nederlandse damesteam, dat bijna alle vedettes thuis heeft gelaten en hier aantreedt met een groot aantal turnsters die internationaal hun naam nog moeten opbouwen. Volleman gaf een enthousiast interview aan de organisatie waarin ze bevestigt dat Nederland het WK als een ervaringsmoment ziet. Ze gaf aan te hopen in Doha haar internationale doorbraak te kunnen bewerkstelligen en daarmee een goede bijdrage te leveren aan de aspiraties van het team, een plek bij de beste vierentwintig. Volleman merkte daarbij op het grappig te vinden dat mensen haar vaak verwarren met de zusjes Wevers.

De kwalificatierondes bij de dames en heren, met tien à elf subdivisies verdeeld over twee dagen, beloven weer spannende marathons te worden. De finales voor de heren worden geturnd op maandag 29 oktober 2018 (teamfinale), woensdag 31 oktober 2018 (meerkampfinale), vrijdag 2 november 2018 (toestelfinales vloer, voltige en ringen) en zaterdag 3 november 2018 (toestelfinales sprong, herenbrug en rekstok). De finales voor de dames worden geturnd op dinsdag 30 oktober 2018 (teamfinale), donderdag 1 november 2018 (meerkampfinale), vrijdag 2 november 2018 (toestelfinales sprong en damesbrug) en zaterdag 3 november 2018 (toestelfinales op balk en vloer).

De finales worden zoals gebruikelijk live uitgezonden op internet (o.a. Youtubekanaal FIG Gymnastics) en op tv (o.a. NOS, Sporza en BBC), voor de beelden van de kwalificatierondes zijn de turnliefhebbers aangewezen op uitzendingen in het subcircuit, zoals op het Youtube van USA Gymnastics. Alle informatie inclusief startlijsten is te vinden op de website van de FIG en de website van de WK Doha 2018.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credit beelden: promovideos © FIG Gymnastics , video podiumtraining © USA Gymnastics en archieffoto’s © Maurice Smeets/108Sports.online en © Yoshida Fotografie (instagram)/Yoshida Creative Productions