Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Show, Demo & Dans » Tweede CVI van 2017 in Ermelo is primeur voor Nederland en voor herhaling vatbaar
Tweede CVI van 2017 in Ermelo is primeur voor Nederland en voor herhaling vatbaar
Foto's © Maurice Smeets

Tweede CVI van 2017 in Ermelo is primeur voor Nederland en voor herhaling vatbaar

ERMELO –  Nederland heeft dit jaar een primeur: twee CVI’s in Nederland in hetzelfde jaar. Nou denkt een oplettende lezer; maar het CVI in Ermelo heeft toch al plaats gevonden. Ja en nee. Het CVI in mei was op twee en drie sterren niveau. Afgelopen weekend, van 9 tot en met 11 juni 2017 heeft het CVI* (één ster) plaats gevonden, gecombineerd met een nationale wedstrijd. Wat mij betreft, een blijvertje!

De overgang van een nationale wedstrijd, naar een internationale is altijd vrij groot. Met name voor het paard. Als sporter kun je je erop instellen, voorbereiden, naar een sportpsycholoog gaan, maar een paard is een paard. Je kan veel tegen hem zeggen, maar verstaan doet hij het niet. Deze wordt dan ook vaak overvallen door het scoreboard, de fotografen, de livestream en de uitgedoste jurytafels. Waar ze nationaal hoogstens opkijken van een houten tafeltje, staan er nu ineens volledig bloemstukken. Waar ze nationaal schrikken van het harde geluid, komt het nu ineens van drie kanten.

Dit is voor een paard een vrij grote overgang. Vandaar mijn blijdschap met een nieuwe tussenstap. Want als je de CVI* op dezelfde datum organiseert als de twee en de  drie sterren CVI, zijn alle omgevingsfactoren gelijk op topniveau. Door het te splitsen, was het CVI* een mooie tussenstop. Meer spanning van voltigeur en longeur, meer jury’s, grote hal, harde muziek. Maar toch wat minder aankleding, geen scorebord en ook minder pers. Voor de Nederlanders was de omgeving niets nieuws, omdat er altijd al een nationale wedstrijd was. Op deze locatie, met deze aankleding. Maar het is toch anders als er ineens buitenlandse jury’s zitten. Of deelnemers uit Duitsland, België en Rusland.

Zelf heb ik niet veel van de wedstrijd kunnen zien, omdat we met het nationale juniorenteam hoog hadden ingezet op het perfectioneren van onze voorbereiding. In België waren we duidelijk in tijdsnood gekomen en hadden de dames ook niet kunnen trainen op het teampaard. Maar hoe goed je je ook voorbereidt, ervaring blijft essentieel. Net als een beetje geluk. Want een val in het begin van je oefening, met een blessure tot gevolg, kan nou eenmaal niet tot goede prestaties leiden.

Het voordeel is wel, dat we dit jaar ons geluk niet opgebruikt hebben en we het vol in kunnen zetten voor volgend jaar, als we onze pijlen richten op het EK in 2018. We kunnen namelijk wel in de zak en as gaan zitten, maar ik geloof in ons team. Ik geloof in onze werkwijze en dat je soms wat geduld moet hebben. We blijven leren, we blijven vallen en opstaan en we genieten vooral van het proces. Want die eindstreep duurt maar tien minuten, de training en voorbereiding 365 dagen in het jaar!

Voor de nationale deelnemers was de spanning ook hoog. Want er konden weer de felbegeerde NK-kwalificatiepunten behaald worden. Voorheen telden internationale resultaten ook mee, maar dit jaar niet meer. Dus mochten al onze toppers en subtoppers hun beste beentje voorzetten en het publiek in Ermelo doen verwonderen.

Of het gelukt is? De resultaten zijn te vinden op de Facebookpagina en de website van de organisatie van het CVI Ermelo. Fotograaf Maurice Smeets ging een kijkje nemen en maakte bijgaande fotoreportage.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Roos Hanemaaijer-Slottje | Foto’s © Maurice Smeets