Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Tweede dag NK Ritmische Gymnastiek 2017 verdeeld over Sportpaleis en Hal 4 in Rotterdam Ahoy
Tweede dag NK Ritmische Gymnastiek 2017 verdeeld over Sportpaleis en Hal 4 in Rotterdam Ahoy
Foto © Bart Treuren

Tweede dag NK Ritmische Gymnastiek 2017 verdeeld over Sportpaleis en Hal 4 in Rotterdam Ahoy

ROTTERDAM – Dag twee van de Nederlandse Kampioenschappen Ritmische Gymnastiek 2017 in Rotterdam Ahoy begon in het Sportpaleis. Daar werd de strijd geleverd om het Nederlands Kampioenschap ritmische gymnastiekgroepen op A- en B-niveau. De senioren mochten twee oefeningen laten zien: de verplichte oefening met vijf hoepels en een keuzemateriaal. De junioren deden daar hun oefening keuzemateriaal. In hal 4 werd ondertussen de superfinale gehouden op het C en D niveau. Ook deze wedstrijd begon met de opmars van de jury en de overige medewerkers, gevolgd door de gymnastes van de ritmische gymnastiek en de gymnasten van het trampoline springen. Wederom gingen de oefeningen om en om. Een verslag van een heuglijke dag voor de vele vaak onbekende gymsportheldinnen van Nederland.

In de categorie senioren AB hadden zich voor de verplichte materiaaloefening tien groepen gekwalificeerd: SVOD uit Deventer. OKK en Gv Sparta uit Dordrecht. Twee groepen van Gv Vogel uit IJsselstein. Gv Barendrecht uit Barendrecht. Sv Twello uit Twello. Gtv de Badhoeve uit Amsterdam. Rksv Wilskracht uit Alphen aan den Rijn. En Gv O & O uit Zwijndrecht.
Voor de oefening met het keuzemateriaal hadden zich vijf groepen geplaatst: GV Vogel 1, OKK, GV Sparta, GV Barendrecht en SVOD. In de categorie junioren AB keuzemateriaal waren er vier groepen: OKK en Gym DVO uit Dordrecht,  GTV De Badhoeve uit Amsterdam en SVOD uit Deventer. De wedstrijd startte met een verplichte materiaaloefening van de senioren. OKK was in de moeilijkheid in topvorm en excelleerde in de wedstrijd met vijf hoepels met een D score van maar liefst 8.550. De uitvoering was iets minder netjes en wat rommelig met kleine valfouten, maar de score van een 5.800 zorgde voor een totaal score van 14.350, waarmee zij de nieuwe Nederlands Kampioen werden. Wilskracht draaide een prachtig synchroon gaande en goed uitgevoerde oefening, maar gooide helaas een hoepel uit de vloer, waar een aftrek van 0.300 op staat. Met een 7.200 voor uitvoering en een 5.850 scoorden zij een 12.750 totaal en werden hiermee tweede. De gymnastes van GV Vogel 1 hadden erg goede wissels en begonnen met weinig foutjes. Maar een wegrollende hoepel en het eindigen buiten de muziek haalde wat af van de uitvoeringsscore. Met een 6.000 voor moeilijkheid en een 5.650 voor uitvoering, wat een totaal opleverde van 11.650, konden zij plaatsnemen op plek drie van het podium.

De strijd om de gouden medaille voor het keuzemateriaal werd ook hier gewonnen door OKK. Hun oefening werd uitgevoerd met twee touwen en drie ballen. Hier en daar werd wat rommelig gewerkt en er waren een paar valfouten, maar in de moeilijkheid trokken zij de score op naar een totaal van 10.650. Op plek twee eindigde de groep van SVOD met hun hoepel/knotsoefening. Zij hadden flinke pech met de muziek, die niet goed doorkwam door de geluidsboxen. Een onderwatergeluid was het gevolg. Het publiek klapte daarom mee met de oefening. Aan het einde van de wedstrijd mochten zij hun oefening opnieuw doen, maar ook nu was de muziek van slechte kwaliteit. Toch lieten de gymnastes zich niet van hun stuk brengen en behaalden een score van 9.300. Barendrecht begon netjes met hun hoepel/baloefening, maar na twee vallen ging het iets rommeliger. Met een score van 9.150 werden zij derde.

In de ronde keuzemateriaal streden de vier groepen van de junioren om het goud. Als jongere gymnastes is de indruk van het Sportpaleis groot. DVO 1 draaide hier desondanks een nette oefening met weinig foutjes. Zij behaalden een 5.100 op moeilijkheid en een 6.450 op uitvoering, wat de eindscore op 11.550 bracht. DVO 1 werd hiermee de nieuwe Nederlands Kampioen. De gymnastes van Gtv de Badhoeve hadden wat meer last van de druk. De oefening was wat rommelig en met een valfout in een samenwerking zorgde dit voor een uitvoeringsscore van 5.900. De moeilijkheid werd beoordeeld met een 5.600 en met een verschil van vijf honderdsten moesten zij genoegen nemen met de tweede plaats.  OKK draaide een goede oefening, maar kwam niet in de buurt van de eerste twee groepen. Zij behaalden een 5.500 op uitvoering en een 3.600 op moeilijkheid en werden met een totaal van 9.100 derde. De gymnastes werden geëerd op het podium in het midden van de arena. Lucinda Schuurman, voorzitter van de LTC-RG en internationale juryleden Jolanda Sap en Martine van den Berg mochten de dames de medailles omhangen. Vrolijk zwaaiend werden de winnaressen op de foto gezet.

In hal 4 was de superfinale van de CD groepen nog aan de gang en de jury van het AB niveau kon genieten van een lunch in de lunchroom. Na de prijsuitreiking van het CD niveau werd het RG-programma vervolgd met de wedstrijd van de junioren AB groepen met tien knotsen, de pre-junioren AB groepen met bal en hoepel en de benjamin AB trio’s met hun baloefening. Intussen was de zon op volle sterkte en zorgde voor een erge warme hal.  In de categorie pre-junioren AB groepen met hun baloefening waren de groepen geplaatst van: Gym DVO Dordrecht, Gv O&O Zwijndrecht, OBQ Leeuwarden, Gv Attila Utrecht, Gv Sparta Dordrecht, OKK Dordrecht, Sv Omnia 2000 Aalsmeer, Gymsport Leiden, Rksv Wilskracht Alphen aan den Rijn, TSA Almere en Rgc Eleganza Utrecht. Wilskracht viel op door de mooie elementen in een energieke oefening. Zij behaalden op uitvoering een 6.800 en op moeilijkheid een 5.100, waarmee zij met een totaalscore van 11.900 en bijna twee punten verschil op de nummer twee Nederlands Kampioen werden.  De gymnastes van DVO waren deze ronde begonnen en draaiden een stabiele oefening met één val. Op uitvoering werden zij beoordeeld met een 5.500. Voor moeilijkheid behaalden zij een 4.450, wat de score bracht op een 9.950.  Ook OBQ had een goede uitvoering. Met wat foutjes kwamen zij uit op een score van 5.900 op uitvoering. Hun moeilijkheid was goed voor een 3.650. De totaalscore van 9.550 werd beloond met de derde plaats.

De pre-juniorengroepswedstrijd ging verder met de oefening hoepel. Hierin waren vier groepen geplaatst: Twee groepen van Sv Pax Haarlemmermeer, OBQ Leeuwarden en Gv  O&O Zwijndrecht. Pax 1 pakte hier met een stabiele oefening met één valfout en een score van een 10.100 het goud. Zij behaalden een 6.250 op uitvoering en een 3.850 op moeilijkheid. Ook Pax 2 was in vorm en had een goede houding. Een paar materiaalfoutjes en een valfout zorgden voor een 5.600 voor uitvoering en een 2.900 voor moeiijkheid. De totaalscore van 8.500 was goed voor de tweede plaats. OBQ begon netjes, maar na 2 gemiste wissels kregen zij een 4.700 voor uitvoering en een 2.100 voor de moeilijkheid. De 6.800 leverde brons op. De triowedstrijd beloofde spannend te worden. Met drie trio’s van Gtv de Badhoeve Amsterdam, twee trio’s van Rksv Wilskracht Alpen aan den Rijn, een trio van Gv Barendrecht, een trio van Gtv Hilversum, een trio van Sv Twello en een trio van Gym DVO Dordrecht. Het trio Jessy, Femke en Lisa van Wilskracht had een vlotte oefening met goede wissels. Zij werkten netjes en werden in de uitvoering dan ook beloond met een 7.100. Op de moeilijkheid behaalden zij een 2.300. Hiermee werden zij Nederlands Kampioen. Trio Nadia, Larishta en Maryam van Gtv de Badhoeve wist iedereen te verrassen. In de plaatsingswedstrijden behaalde deze combinatie de vierde en de zevende plaats. Zij huppelden over de vloer en draaiden een stabiele oefening zonder grote fouten. De uitvoering kwam hiermee op een 6.450 en voor moeilijkheid scoorden zij 2.200. Ook Badhoevetrio Lily, Sophia en Maryam draaide stabiel, maar met een kleine valfout. Zij kregen voor uitvoering een 6.500 en voor moeilijkheid een 2.150, wat deze beide Badhoevetrio’s de totaalscore opleverde van 8.650. Zij eindigden hiermee beiden op de tweede plaats.

In de wedstrijd om de Nederlandse titel bij de junioren AB groepen met de knotsoefening kwamen zeven groepen uit:  Gv Barendrecht, twee groepen van Gym DVO Dordrecht, SVOD Deventer, Gtv de Badhoeve Amsterdam, Gv Vogel IJsselstein en Gv O&O Zwijndrecht. DVO 2 zorgde voor een prachtige oefening zonder grote fouten en werd beloond met een 6.250 voor uitvoering en een 5.850 voor moeilijkheid. Met een 12.100 werden zij de nieuwe Nederlands Kampioen. O&O had met maar een valfout in een verder stabiele oefening een 5.350 op uitvoering en een 4.250 op moeilijkheid en behaalde met een 9.600 de tweede plaats. DVO 1 had meerdere kleine valfoutjes. De wissels gingen goed en met een score van 4.900 voor uitvoering, een score van 4.550 voor moeilijkheid en een totaalscore van 9.450 wisten zij de derde plaats te halen. Terwijl alles in gereedheid werd gebracht voor de prijsuitreiking, kwam Jong Oranje nog een keer de vloer op om hun prachtige oefening te laten zien. Vóór de prijsuitreiking nam Lucinda Schuurman de microfoon over van speaker Mireille Verbon. Er werden drie mensen geëerd voor hun werk in de ritmisch gymnastiekwereld: Gerda Blaak, die haar taak in de Commissie Wedstrijdzaken neerlegt, Peter Garrelts, die op deze NK voor de laatste keer de muziek regelde en Etteke Mojet, die het stokje in de LTC-RG doorgeeft aan de volgende. Met een luid applaus werden zij bedankt voor hun inzet. De prijsuitreiking werd gehouden voor alle groepen in deze wedstrijd. Voor het omhangen van de medailles waren Etteke Mojet, Evelien van Rheenen en Kim Evers gevraagd. De afmars volgde en vervolgens stond het publiek op om hun gymnastes te feliciteren en om mee te helpen de hal weer leeg te maken. De kleden weren opgerold, de houten vloerdelen op een kar gezet en afgevoerd, de tafels leeg gemaakt en de troep op de tribunes opgeruimd. Een geslaagd Nederlands Kampioenschap kwam hiermee ten einde.

De overige uitslagen van het AB niveau en de uitslagen in het CD niveau zijn te vinden op de site van de KNGU.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Redactie GymPOWER Sportmagazine | Foto’s © Bart Treuren (website: Rgym.eu)