Actueel op GP
Home » Geen categorie » Tweede impressie van Turngala Leek 2015: showspektakel dat sport en dans perfect mixt

Tweede impressie van Turngala Leek 2015: showspektakel dat sport en dans perfect mixt

LEEK – In de vroege ochtend van zaterdag 7 november 2015 werd in de Topsporthal van Sportcentrum Leek het Beweegplein opgebouwd voor het Turngala Leek 2015 door de geoliede crew vrijwilliger. Met op de hoek bij de ingang het ruime GymPOWER Open Podium. Een impressie van een lange dag sporten voor sporters die weer uitmondde in twee volkomen uitverkochte voortreffelijke shows, waar gym- en danssporten weer volop in de spotlights stonden. Een perfecte mix voor onderhoudend spektakel tot de laatste snik.

De show

De kwaliteit van de show evenaarde zeker die van de eerste editie. Het was mooi om het enthousiasme van het publiek te horen, zeker bij het scanderen van de namen van Sanne en Lieke Wevers, Lisa Top, Eythora Thorsdottir, Yuri van Gelder, Casimir Schmidt, de andere turners en turnsters uit de regio en zeker ook acrotrio Elastic Fantastic, de finalist van SUPERKIDS 2015. Hans van Zetten, specialist in het enthousiast onthalen van de turntoppers, memoreerde aan de foto van de thuisreis na de WK in Glasgow, die heel Nederland doorging. Sanne Wevers: “We hoorden dat het vliegtuig niet kon vertrekken en dat het nog wel enige uren kon duren. We zijn turnsers, dus waarom dan niet even een paar handstanden maken.”

Een mooie mix van nationaal noordelijk talent en internationale allure. Duo Musa ontroerde, de Blues Brothers uit Georgië trainden als komische act de lachspieren en de boogschietact van Corpus Acrobatics door Manushage Mallahi deed op prachtige muziek uit de film ‘Moonrise Kingdom’ de adem stokken van de spanning. Marley Eltz, zelf trainster van slangenmeisje Mallahi was tevreden en genoot ook van de andere acts in de show: “Eythora vertelt in haar choreografie echt een verhaal met steeds een andere emotie, die er ook voor de buitenwereld prachtig uitziet. Ook een showacrobate moet je coachen. Een goede opwarming is voor Mallahi zeer belangrijk, daarna in beweging blijven, niet stil zitten en de moeilijkste onderdelen in je hoofd herhalen.”  Pressplay, de streetdancegroep van dansschool SDM trok ook op een bijzondere manier de aandacht: “Wat een leuk effect wat er met hun haren gebeurt. Wat zijn ze goed ingetraind. Je kan zien dat ze er hard voor hebben gewerkt.”

Na het laatste optreden van Lisa Vos vorig jaar, was Charlotte Fifis van SVOD Deventer, getraind door Veneta Mihaylova, een sympathieke opvolgster, zowel als Nederlands kampioen als bij het Turngala. Fifis: “Het is een leuke afsluiting van een mooi seizoen waarin ik hard heb gewerkt en waarin ik me nog even kan laten zien. Er zijn hier niet alleen turnfans hoor, ik heb ook een auto met RG-fans bij me.” Mihaylova: “Ik ben positief over de show, het deed me terugdenken aan het topoptreden van Lineke Schurink, Marlies Ipskamp, Tessa van Otterlo, Samantha Meijer en Charlotte op het Univé Gym Gala. Bij RG staat de choreografie centraal.” Fifis: “Crazy in love van Beyoncé is geen nieuw nummer, ik heb er voor deze show een speciale demo op gemaakt en bleef trouw aan het gevoel van de song. Net als een liefde die offers kost, is de sport ook waar je veel van houdt en veel voor opgeeft.”

De organisatie

De stand van Hesters van Gerard Speerstra, sponsor van het evenement trok veel bekijks. Het Turngala sloot naadloos aan bij zijn idee over een show, dat hij al vanaf de jaren ’80 en ’90 heeft. Speerstra: “Het Turngala is een evenement dat entertainment biedt. Erik Boonstra, Ronald van Kouteren en ik waren het al snel eens: ‘geen show als Cirque du Soleil’, die is er al, maar een mooie combinatie van regionaal talent en topsporters, herkenbaar voor de clubs. Dan beconcurreer je elkaar ook niet. Bij de show volgende week op zaterdag 14 november 2015, het Turngala in Den Bosch zijn er weer andere programma onderdelen, bijvoorbeeld regionale turntoppers uit Rosmalen, Bladel, Tilburg en ook Breda te bewonderen. Turnpubliek wil turnen zien en met een middag- en avondvullend programma hebben ze echt een uitje. We hebben een speciaal handtekeningenshirt voor het Gala. Ik raad ieder aan online kaartjes te bestellen, want bij de kassa kan het spannend worden.

Er kwamen heel veel mensen bij de stand van Hesters.nl kijken, die hoofddealer is in Nederland voor het merk Christian Moreau. “Vanaf maandag staat de agenda al helemaal vol met mensen die pakjes in de juiste maat komen passen.” Speerstra die Bondscoach van het Belgische herenteam was in Glasgow, kijkt met een beetje spijt terug op de WK: “Ik miste twee toppers en Florian Landuyt, ook een goede meerkampturner, blesseerde zich vlak van te voren, dan had een veertiende plaats erin gezeten en was het wat spannender geworden ten opzichte van de Nederlandse heren. Als sportief doel dan, want daar ga ik maximaal voor; verder blijf ik Nederlander. Hun prestaties strekken mij ook tot eer.” Erik Boonstra, organisator en tevens speaker samen met Hans van Zetten, voelde zich gesteund door een professioneel organisatieteam: “Het doel is weer bereikt: een leuke show, voor zowel het publiek als de sporters zelf. Zo’n line-up opstellen is geweldig. Ook heb ik goed voor ogen hoe het eruit moet zien. Ik kijk ernaar zoals ik als toeschouwer de show zou willen zien. We gaan in januari voor volgend jaar bekijken welke goede nieuwe ideeën we gaan inbrengen.”

GymPOWER-netwerkbijeenkomst 

Een bijzondere ontmoeting was er tussen diverse sporters uit het rhönradturnen, acrogym, ritmische gymnastiek, dans en de paaldanssport en KNGU-vertegenwoordigers Jorrit Veenstra van district Noord en Henriët van der Weg van Veilig Sportklimaat van de KNGU bij de GymPOWER-netwerkbijeenkomst over Sportpromotie. Allen waren het erover eens dat men elkaars expertise goed kan gebruiken en dat de dwarsverbanden nog veel meer benut kunnen worden. Veneta Mihaylova: “Als je als trainer voor choreografie ballet wilt inzetten, doe dat dan niet zelf of niet één keer. Laat een expert komen en spreek bijvoorbeeld acht workshops af. Als choreografen doen we dat graag.” Jolanda Bazzi: “Bij iedere sport kun je dit gebruiken, net als andere dansvormen.” Ook fitness en andere vormen van fitgym zijn een goede ondersteuning van krachttraining als trainingsonderdeel voor diverse gymsporten. Melissa O’Neal van Sportief Paaldansen en Carolien Sikkema, die onlangs in Sportcentrum Leek ook paaldanscursus startte weten als geen andere wat een goede combinatie van lenigheid en kracht betekent. “Je traint en combineert zo de verschillende vormen van spierspanning.We kunnen ons voorstellen dat acrogymnasten en turners uitgedaagd willen worden.”

Martine Hooijenga-Le Duc, een ouder van acrovereniging Adonis: “Het is bij een vereniging leuk om workshops te organiseren.” Voor sportpromotie is ook een positief imago nodig. De paaldanssporters en ritmisch gymnaste Charlotte Fifis weten hoe belangrijk dat is voor de belangstelling van beginners. Goede CoachingPOWER zorgt voor een mix van sportmotivatie en plezier. Fifis: “Als je dan kwaliteit blijkt te hebben, begint een belangrijk proces, waarbij je trainster op álle manieren laat merken dat ze in je gelooft.” Henriët van der Weg: “Dan volgt het zelfvertrouwen.” Allen spraken uit dat de diverse gymsporten, dans en aanverwante sporten elkaar nodig hebben en versterken. Je kunt je als sport aan elkaar laten zien. Van der Weg: “Bij de KNGU zijn er 21.000 wedstrijdsporters tegenover 189.000 recreatieve of demosporters. Die laatste groep moeten we ook bedienen. Mooi is het concept van een soort showwedstrijd met diverse bewegingsvormen, dat moeten we exploreren.”

Sportpromotie en crowdfundingsdoelen

Karin Hofman, rhönradtrainster van SV Clias: “In het noorden organiseren we al vaker ‘gymnastics for all’- evenementen, dat zou zich verder moeten uitbreiden.” Daarnaast is het van belang elkaars evenementen en shows te kennen. De conclusie luidde dan ook dat GymPOWER.nl een Facebookgroep start waar ieder activiteiten in kan plaatsen en waar je kan aangeven of je in het programma wilt deelnemen. Een mooi resultaat voor een klein uurtje brainstormen. Voor meer belangstelling voor de resultaten van de netwerkbijeenkomst of eerdere bijeenkomsten van het GymPOWER Open Symposium, mail naar: info@gympower.nl of bekijk de GymPOWER-specials over Sportpromotie en CoachingPOWER. Ook als je de crowdfundingsdoelen en/of sportcarrières van de volgende gymnasten die deelnamen aan Turngala Leek 2015 wil helpen steunen:

Het werd eigenlijk al uitgesproken en beloofd aan het eind van de show. Wij en alle bezoekers kijken nu al uit naar editie nummer drie van het Turngala in Leek in 2016! Meer info is te vinden op de website en Facebookpagina van het Turngala Leek.

Artikel en beelden © GymPOWER.nl | Tekst © Casper Beijn met een bijdrage van Herma Smid | Foto’s © Han Balk | Filmpje © Theresa Beijn