Actueel op GP
Home » Geen categorie » Tweede Nederlands internationaal jurylid in actie op YOG 2018
Tweede Nederlands internationaal jurylid in actie op YOG 2018
Foto © Carlijn Brands

Tweede Nederlands internationaal jurylid in actie op YOG 2018

BUENOS AIRES – Door de afwezigheid van de Nederlandse gymnasten waren wij van GymPOWER aangenaam verrast om een Nederlandse official te zien op de Youth Olympic Games 2018, de Jeugd Olympische Spelen die nu gehouden worden in Buenos Aires, Argentinië. Eerder interviewden we Sanne Schut van het trampolinespringen. Dit keer Carlijn Brands van het damesturnen, voormalig turnster van De Meere Boxmeer en De Hazenkamp Nijmegen en nu internationaal jurylid topsport is met zes jaar ervaring.

Een sporter werkt naar een wedstrijd toe. Op het reisblog van Brands is te lezen dat de uitnodiging voor het jureren op de YOG nogal plotseling was. In april 2018 kreeg ze een e-mail van de KNGU met de mededeling dat zij persoonlijk was uitgenodigd door de internationale gymfederatie FIG om op de YOG in Buenos Aires te jureren.

“Ik werkte op dat moment  als manager in de Kalahari-woestijn in Zuid-Afrika. Natuurlijk had ik ooit over de Jeugd Olympische Spelen gefantaseerd en hoe fantastische het zou zijn als ik daar heen zou mogen. Als jonger jurylid is de YOG het evenement waar je kans op maakt omdat de FIG besloten heeft alleen juryleden van 35 jaar en jonger uit te nodigen. Zo is het evenement niet alleen om jonge sporters ervaring op te laten doen, maar ook jongere juryleden! Ik wist dat de nominatie van achttien juryleden zou plaatsvinden op basis van de internationale examenresultaten van 2 jaar geleden en dan natuurlijk maximaal 1 jurylid per land. Het maakt daarbij niet uit of je land een turnster heeft of niet. De uitnodiging kwam onverwacht omdat ik niet verwacht had bij deze groep te horen. Ik was uitgenodigd op basis van mijn E-score examenresultaten, dus daarom ben ik hier als E-jurylid.”

Wat of hoe doe je dat als een jurylid op zo’n korte termijn?

“Door mijn werk in Zuid-Afrika was ik een jaar wat minder bezig met jureren, wat ik overigens ontzettend lastig vond. In de woestijn kon ik niet eens turnfilmpjes kijken. In juni plande ik mijn vakantie in Nederland daarom zo, dat ik enkele wedstrijden kon jureren, ook ter voorbereiding op de YOG. Ik jureerde het NK in Ahoy en jureerde de interland in Heerenveen, keek weer wat YouTube-filmpjes en bezocht de turnhal in Nijmegen. Toen ik terug keerde naar de Kalahari half juli was dat met een harddisk vol met turnfilmpjes van het afgelopen EK, WK en World cups. Soms is het gewoon een kwestie van je ogen goed getraind houden en ook het symboolschrift onderhouden. Vooral bij brug moet je soms even inkomen met schrijven en dat kan heel goed met wat YouTube filmpjes. Alle theoretische kennis zit er in of komt heel snel terug zodra ik de code open sla of de turnzaal instap. Bovendien heb ik het theoretisch gezien iets makkelijker als E-jurylid, want dan hoef je feitelijk alleen heel goed de aftrekken te kennen.  Door mijn uitnodiging voor de YOG heb ik mijn baan als Manager enkele weken eerder beëindigd dan gepland en vijf dagen vóór mijn vertrek naar Buenos Aires ben ik terug naar Nederland gevlogen. Dus al met al was mijn voorbereiding een beetje bijzonder! Maar ik was helemaal up to date toen ik op het vliegtuig naar Buenos Aires stapte.”

Hoe vind je het om op de YOG E-jury te zijn bij het turnen?

“Het is echt super geweldig en een hele eer om hier als E-jurylid te mogen jureren. Omdat er maar zo weinig juryleden zijn, jureer je relatief veel en veel verschillende toestellen. Zo jureerde ik met de kwalificatie brug en vloer. Ik lootte de zelfde twee toestellen bij de meerkampfinale en ook bij de toestelfinales mag ik twee toestellen jureren (sprong en de andere moet nog geloot worden). Als ik terug denk aan de meerkampfinale krijg ik weer de kriebels! Het was zo gaaf daar in de arena te zitten, je voelde de vibe van het publiek dat heel uitbundig was. Natuurlijk was ik zenuwachtig , eigenlijk alle juryleden waren dat. Aan mijn scores zit een evaluatie vast, mocht je het niet goed doen dan kan dat consequenties hebben. Daarnaast wil je gewoon goed jureren! De juiste resultaten voor de turnsters! De beste moet winnen! Toen ik eenmaal begon met jureren verdwenen mijn zenuwen voor het grootste deel. Ik kreeg het gevoel dat ik mijn score onder controle had en wat ik invoerde de juiste score was. Ik ben heel tevreden over hoe het jureren ging tot nu toe.”

Wat voor positieve werking heeft zo’n groot toernooi op je ontwikkeling als jurylid?

“Dit evenement is enorm waardevol voor mijn ervaring. Het is toch wel even heel anders met deze druk te jureren, dan thuis voor je computerscherm. Mijn score kan wel degelijk een verschil maken in de uitslag voor de turnster, maar ook voor mijn eigen evaluatie is het later van belang. Daarnaast krijg je te maken met allerlei andere factoren die er normaal meestal niet zijn. De turnsters turnen op een podium, dus we jureren meer van onderaf, soms zitten we enorm ver buiten het midden van de brug, of op een hoek bij vloer. Dan heb je ook nog eens de spotlights. Bij brug waren deze zelfs zo hinderlijk dat een collega jurylid met zonnebril op gejureerd heeft. Ik had er zelf ook veel last van. Het schijnt iets te zijn wat vaker voorkomt bij dit soort grote evenementen, omdat het voor de televisie belangrijk is deze spotlights te hebben. Verder was het publiek soms zo uitbundig en zo luid dat ik me goed moest concentreren bij het optellen van mijn aftrekken en dat ik het juiste invoerde op mijn tablet.

Naast de praktische ervaring is dit evenement enorm goed voor mijn sociale connecties met andere juryleden. Dit zijn toch de juryleden die ik later ook weer op evenementen ga tegen komen en waar je mee samen moet werken. Met de juryleden onderling hebben we het enorm gezellig! We zijn allemaal rond dezelfde leeftijd (uitgezonderd de supervisors), allemaal uit een ander land en we hebben allemaal één gemeenschappelijk liefde: turnen! We zitten vijftien dagen samen, maar het verveelt nog geen moment! We doen heel veel activiteiten samen, zoals tangodansen, shopping en sightseeing  in de vele vrije tijd die we hier gelukkig ook hebben! Wat ik hier mag meemaken smaakt ontzettend naar meer! Want nu droom ik er natuurlijk van om ooit op de (normale) Olympische Spelen te mogen jureren!”

Meer over de derde Youth Olympic Games 2018 in Buenos Aires is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Maurice Smeets | Foto’s verstrekt door © Carlijn Brands