Actueel op GP
Home » GP Actueel » Uitzinnige Spaanse RG-fans maken van EK gezellig kijkspektakel
Uitzinnige Spaanse RG-fans maken van EK gezellig kijkspektakel
Foto © Justin Stook

Uitzinnige Spaanse RG-fans maken van EK gezellig kijkspektakel

GUADALAJARA, Spanje – Van 1 tot en met 3 juni 2018 werden de Europese Kampioenschappen Ritmische Gymnastiek gehouden in Guadalajara, Spanje. Dit jaar geen afvaardiging namens Nederland op het EK. Ondanks dat was het voor de die-hard fans wel de moeite waar om te kijken hoe het anno 2018 gesteld is met de RG-toppers, talenten en heldinnen die ons continent bevolken.

In een superdruk sportweekend, in ieder geval in Nederland, moesten vele RG-liefhebbers het doen met de livestream, maar dat maakte het niet minder leuk om. Uiteraard ook omdat het een zeer spannende titelstrijd was dit jaar, waarbij je niet vanzelfsprekend er vanuit kon gaan dat Rusland alles ging winnen. De RG-gekke Spaanse fans maakten er een gezellig feestje van.

Groepen

Meest indrukwekkende voor vele sportliefhebbers is het kijkspektakel die groepen op dit niveau leveren. Het was een enerverende strijd, waarbij de fouten in de uitvoering volgens kenners dit keer correct werden afgestraft door de jury. Bulgarije verprutste de levensgrote kans om grootmacht Rusland te verslaan in de allround competitie.

Na dag één stond de Bulgaarse groep eerste met een dik verdiende score van 23,1 punt voor de hoepeloefening, meer dan een half punt voorsprong op Rusland, hetgeen op zich al een wereldprestatie was. Op dag twee maakte de Bulgaarse groep echter een flinke fout in de bal/touwoefening, waarbij een bal op het scorebord belandde en dit hen flink wat punten kostte.

Uiteindelijk moest Bulgarije genoegen nemen met het brons in de allround competitie. Rusland werd weer eerste, maar was dit keer vooral in uitvoering minder strak dan Bulgarije en Italië. De groep van Italië was echt op stoom en draaiden superoefeningen. Bijzonder om te zien was de groep van Estland, die vorig jaar op het WK nog bijna onderin het klassement eindigde en nu op het EK in de top 10 belandde, mét een finaleplaats.

Ook Polen heeft zichtbaar veel progressie geboekt. Zo zie je dat ook RG een sport is waarin sportsters zich juist/pas dan ontwikkelen als naast hoogwaardige trainingen ze ook regelmatig deelnemen aan internationale (titel)toernooien, omdat die combinatie en de krachtmeting onder wedstrijddruk hen de ervaring en het inzicht geeft om progressie te kunnen boeken.

Door fouten in de onderdeelfinales behaalde Rusland daarna echter slechts één bronzen medaille. Italië en Oekraïne wonnen verdiend het goud en zilver met de hoepeloefening. Oekraïne zelfs met de hoogste D-score (moeilijkheid) met 14.1 punten. Bulgarije greep toch nog goud met de bal/touwoefening, een mooie revanche op de pijnlijke fout van de dag ervoor.

Italië was ook hier subliem en kreeg het zilver toebedeeld. Azerbeidzjan won met een zeer expressieve oefening ook dik verdiend het brons. De overige ploegen maakten fouten, waaronder de Russische groep die het touw buiten de lijnen smeet richting de juryleden.

Senioren Individueel

Alleen de senioren hadden op dit EK een meerkampfinale. Het was uitkijken naar de gouden tweeling Arina en Dina Averina uit Rusland, de regerend Europese en Wereldkampioenen die het stokje overnamen na de Spelen van Rio van 2016 van hun vermaarde voorgangsters, Olympisch kampioene Mamun en runner-up Yana Kudryatseva, die hun RG-pakje aan de wilgen hingen. Hoe goed hebben de zusjes zich verder ontwikkeld en hebben ook zij nog steeds geen noemenswaardige tegenstand te vrezen?

Bondscoach Irina Viner zwaait er nog steeds de scepter en schreed statig door de catacomben van Guadalajara. Het was maar goed dat er een organisatievrijwilliger was die met gevaar voor eigen leven haar op het laatst wist te redden van het decorstuk dat naar beneden stortte (op instagram te bekijken via deze link). Waar zou Rusland zijn zonder La Viner?

Ze gedragen zich in de RG-arena zoals het een tweeling betaamt, er is geen pijl op te trekken. Arina Averina, van wie het lang niet zeker was of ze überhaupt zou deelnemen, pakte met een totaalscore van 79,250 punten het goud in het allround klassement en kroonde zich tot Europees kampioen. Wereldkampioen Dina Averina pakte het zilver, alhoewel daarbij best een vraagteken gezet mag worden. Ze draaide geen vlekkeloze oefeningen en op het blote oog zagen kenners fouten die niet (geheel) afgestraft werden. Ze redde het met 77,750 punten maar nipt tegen

Katsiaryna Halkina uit Wit-Rusland was de ster van de avond. Het wild enthousiaste publiek ging als een blok achter haar en moedigde haar, zoals alleen een Spaanse RG-supportersschare dat kan, luidruchtig en hartstochtelijk aan. Halkina stond zelfs eerste na de derde ronde, maar moest wat inboeten met knots en won uiteindelijk het brons met 77,625 punten. Het scheelde peanuts, 0,125 punt kwam ze tekort. Vele kenners vonden dat zij het zilver had verdiend.
Linoy Ashram, de revelatie uit Israël op het WK 2017, een waardige opvolgster van Neta Rivkin, zag door fouten haar medaillekansen verdwijnen. Pas in de derde ronde kwam ze goed op stoom, maar toen was het kwaad al geschied. Ze werd toch wel verdienstelijk vierde met 75,025 punten. Een individueel allround erepodium met één Russin en twee andere nationaliteiten, dat zou wat geweest zijn. Katrin Taseva uit Bulgarije werd vijfde met 73,575 punten en de altijd vriendelijke Salomé Pazhava uit Georgië zesde met 70,350 punten. Wat verder erg opviel, was dat Taseva’s landgenote Neviana Vladinova, normaliter een kandidate voor de top 10, zoveel fouten maakte dat ze slechts veertiende er. Leuk voor Italië en Oekraïne was dat hun beide gymnasten de top 12 haalden.

Teamfinale en Junioren

Voor deelname aan de teamfinale op dit EK werd gekozen uit de beste zes (uit acht) juniorenoefeningen, plus de twee seniorengroepenoefeningen. Rusland was hierin weer oppermachtig. Vele senioren kunnen nog een puntje zuigen aan wat de jonge Russinnen in hun mars hadden. Als groep wonnen ze met meer dan tien punten verschil op nummer twee Oekraïne. Polina Shmatko, Lala Kramarenko en Daria Trubnikova wonnen daarnaast individueel ook nog alle gouden medailles. Over RGpower gesproken! Oekraïne profiteerde van de fout van Bulgarije bij de groepen om het zilver veilig te kunnen stellen. Met 0,4 punt voorsprong eindigde de ploeg voor de Bulgaarse pechvogels.
Opmerkelijk was dat Khrystyna Pohranychna op het EK in Spanje de show stal met a-typische Oekraïnse oefeningen. Ze wordt duidelijk niet door de Deriugina’s getraind. Naast de teammedaille wint Pohranychna individueel ook nog eens twee zilveren en een bronzen medaille. De Bulgaarse groep was in zak en as door de fout die maakte dat het brons werd, er had meer in gezeten. Tatyana Volozhanina won daarnaast individueel zilver met hoepel. Tijdens de laatste fase van de wedstrijd kletterde het decor vanaf de eerste verdieping naar beneden. Viner zal het media-crewlid dat op haar dook om haar te redden, eeuwig dankbaar zijn.
Rusland levert volgens de statistieken sinds 1999 onafgebroken de Europees kampioen meerkamp bij de senioren Individueel in de jaren dat het is gehouden, dat zijn er elf titels op rij: 1999, 2000, 2002, 2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018. Bij de groepen is Rusland dat sinds 2001  met acht titels op rij: 2003, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016 en 2018. Wel kwamen dit keer Wit-Rusland (individueel) en Bulgarije (groepen) heel dichtbij. Dat maakt het voor de concurrentie èn de toeschouwers en sportliefhebbers wel leuker. De RG-toernooien lijkt daarmee minder voorspelbaar te worden.
Het was in ieder geval een gezellige heksenketel in Guadalajara op de tribunes, de fans genoten met volle teugen van het kijkspektakel. Spaanse gymfans zijn altijd enthousiast en gepassioneerd, maar nu waren ze extra op dreef. Een maand eerder was er een World Cup georganiseerd in Spanje. De organisatie die de Nederlands/Belgische presentator c.q. journalist Niels Daniel gecharterd had als speaker, wist er een mooi toernooi van te maken. Op het decorstuk na liep alles op rolletjes.

Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van het EK RG 2018.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Archieffoto © Justin Stook: Arina en Dina Averina op WK RG 2017 in Pesaro