Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Univé Gym Gala 2015: Mooie herinneringen voor een nieuw begin in 2016
Univé Gym Gala 2015: Mooie herinneringen voor een nieuw begin in 2016

Univé Gym Gala 2015: Mooie herinneringen voor een nieuw begin in 2016

ALMERE – Het Univé Gym Gala 2015 in Topsportcentrum Almere werd besloten door de uitverkochte middagshow van ‘The Flying Superstars’ op zondag 20 december jl. Wederom een grote massa enthousiaste kinderen en volwassenen die volop genoot eerst tweeëneenhalf uur op het Beweegplein en daarna in de grote hal van alle gepresenteerde acts en de deelnemers luid toejuichten. Op deze dag maakte stagiaire Stasja Zonneveld in het kader van haar afstudeeropdracht kennis met het werk in Team GymPOWER.nl, bij onze infostand en achter de coulissen van de verslaggeving. Uiteraard keek ze ook naar alles wat er gebeurde. Mooie herinneringen voor een nieuw begin.

Nijntje Beweegplein
Op het Beweegplein was weer te zien dat het een geweldig initiatief is om kinderen kennis te laten maken met allerlei verschillende gymsporten. Super leuk om te zien en horen hoe de kinderen hier genieten. Vele kinderen proberen allerlei verschillende sporten uit en kunnen er geen genoeg van krijgen. Ook bijzonder om te zien dat de ouders ook super enthousiast zijn en ook wel even wilden een sport met hun kinderen wilden uitproberen. Zoals Rope Skipping bij de GymPOWERstand. Bijzonder om te horen welke verschillende sporten de kinderen allemaal doen en dat ze bijvoorbeeld speciaal naar het Univé Gym Gala komen om de Nederlandse topturnsters en -turners te zien en alles op alles zetten om hun handtekening te bemachtigen.

Rope Skipping Challenge en CoachingPOWER

Touwtjesspringen wordt ook als heuse wedstrijdsport beoefend, Rope Skipping genaamd, en kent ook NK’s, EK’s en WK’s. Elsie van Bato Haarlem, Naomi Temolde van Unitas, Winterswijk, die het boek Turntoppers won van schrijfster Simone Kortsmit, dankzij een enorme groepsprestatie van ook de moeders van de vereniging en zelfs een vader, maar ook turnsters van Turnvereniging Margriet uit Didam waren super enthousiast: “Dit was wel een mooi begin,” schaterden ze het uit. De turnsters van Omnigym Assen, onder leiding van trainster Elodie, spanden de kroon, door allen met kerstmuts te komen Rope Skippen. Zij verdienen dan ook namens het project CoachingPOWER voor sporten met plezier een bijzondere prijs voor de hele groep en horen dit in januari.

Battle van de Bondscoaches Teamgym

De battle Rope Skipping van de dag ging tussen Bondscoaches van de senior heren van de KNGU-trajectselectie die zich voorbereidt op de EK  Teamgym 2016: Dennis Waasdorp en Boy Kuiper. Kuiper over zijn tactiek: “Stabilieit wint het van trucjes.” Waasdorp: “Ik ga voor elke keer de dubbel, dan heb je dubbele punten.” De prijs ging uiteindelijk nipt naar Dennis Waasdorp door een ijzersterke finish. Ze deelden de prijs sportief, want sportiviteit staat hoog aangeschreven bij zowel groepsspringen als teamgym.

De ritmisch gymnastes van de nieuwe EK-juniorgroep deden ook fanatiek hun best, Lente Zwaal, Yara Severijn, Elise Jauregui, Kate Dorlandt en Cheyenne Stoffer: “Leuk om ons even op het beweegplein uit te leven. We hebben in de show de dames uit Oekraïne niet kunnen zien, want ze kwamen na ons en dan zie je ze niet.” Ze kijken nu al uit naar 2017 want ze hebben goed voor ogen waar hun traject heen leidt. ”We krijgen een nieuwe oefening in de kerst van een Italiaanse Choreografe, en die gaan we volgend jaar heel goed trainen.”

Meet & Greet sporters G-Gym & Yuri van Gelder

Bijzonder was dat de aangepaste gymsporters die vandaag een Meet & Greet hadden met onder andere Yuri van Gelder ook op het Beweegplein bij de GymPOWER-stand kwamen rope skippen. Liesbeth van Ofwegen: “We konden niet doorgaan bij onze vereniging maar willen ook niet stoppen met sporten. We zijn nu op zoek naar een nieuwe turnvereniging in Leiden….Het is belangrijk. Je hebt gewone kinderen, kinderen met een beperking en kinderen die nog meer beperkingen hebben. Het is ontzettend belangrijk dat daar ook wat voor is. Anders hebben zij helemaal niks dat ze graag doen. In het turnen is er weinig voor ons. Ik heb geturnd en mijn zus, mijn dochter wil dat ook.” Yuri van Gelder heeft een zwak voor deze sporters en deed graag een meet-en-greet met ze: “Ik blijf zelf gewoon heel veel vertellen. Ze zijn heel dankbaar en vinden alles leuk. Ik weet nog dat ik enkele jaren geleden een aangepaste sporter in de ringen heb gehesen. Deze tak van sport moet een belangrijke plaats blijven innemen.”

In gesprek met talentvolle SUPERKIDS

Ook SUPERKIDS kwamen naar de stand van GymPOWER op het Beweegplein. Anne Werner won een prijs met een prachtig boogje: “Ik vind het leuk om in de show mee te doen, met lint. Ik vind het leuk om SUPERKID te zijn, dat wil volgend jaar ook weer zijn hoor!” Elastic Fantastic kwam om te vloggen: “Dat deden we al een keer, bij Zomaer.” Op deze laatste dag van het Gala hadden ook Julie van Gelder, Ineke Van Schoor en Kaat Dumarey, een bijzonder laatste moment samen. Ze stoppen en dat zal veel acrofans uit België en Nederland verdriet doen. Er is een goede reden, want genoeg is genoeg, maar 2015 was voor hen wel een heel bijzonder jaar.

Afscheid van een gouden acrotrio

Van Gelder: “ We zijn dit jaar eigenlijk niet eens zo goed begonnen, want Kaat was gekwetst met een zware blessure aan haar voet en dan is het moeilijk, want dan is de motivatie even weg. Maar na hard trainen wonnen we een World Cup en toen voelden we dat we er weer klaar voor waren en kregen zin in de European Games en bleven rustig net als op de EK drie maanden later en iedereen weet hoe dat heeft uitgepakt…” Van Schoor, met alweer een blauwgeschminkt gezicht als Avatar: “Ik vind show en het groepsnummer van ons altijd heel speciaal. Onze choreograaf heeft er altijd een specifiek idee bij. Het is interessant dat je dan in een verhaal zit. Dansen zonder emotie of verhaal erachter is toch minder makkelijk. Als je dan zo samen op de vloer staat…Het was mooi om het op het gymgala in Antwerpen te laten zien en nu hier in Nederland, voor ons de laatste keer. Het publiek vond het bij allebei mooi, net als vorig jaar bij de Michael Jackson oefening, zo’n groot iemand wil je toch eer aan doen.”…..” Bij de WK in 2016 zijn we er niet meer bij. “We wisten dat het moeilijk zou worden om op de WK weer zo’n mooi resultaat te behalen. Dan stop je liever op een punt waarvan je denkt, ok, dit is ons hoogtepunt, het beste dat we kunnen…”

Univé Gym Gala 2015: The Flying Stars
Super leuke show voor jong en oud, waarbij vele gymsporten te zien zijn. Bijzonder aan deze show was dat de Nederlandse mannen en vrouwen uit het toestelturnen tegen elkaar moesten strijden. Bij de wedstrijd ging het erom wie direct stil konden staan bij de afsprong. Per goede landing kreeg het team een punt. Het leuke hieraan was dat het publiek bij de jurering werd betrokken, zij konden bordjes omhoog houden met daarop ‘staat’ of ‘net niet’. Hierdoor was het publiek echt een deel van de show. Daarnaast is het mooi om te zien dat de deelnemers ook helemaal in hun element zijn en het publiek betrekken bij hun act door ze bijvoorbeeld mee te laten klappen. Het bijzondere aan het Univé Gym Gala is dat vele gymsporten worden getoond, maar dat deze een hele andere draai krijgen door het showelement wat er wordt toegevoegd. Zo zijn er mooie acts te zien maar ook komische acts, zoals de act Showproject.

Tisha Volleman en Eythora Thorsdottir hebben volop genoten dit weekend, vertelden ze na afloop. Volleman: ”Voor mij was het een superjaar, ik ben heel erg vooruit gegaan en dat ik dan op de WK ook mocht meeturnen was heel vet. Ik heb toen geprobeerd zo netjes mogelijk te turnen.” Thotsdottir: “Ik kijk ook heel tevreden terug op 2015 met de EK en WK. Voor mij was het dealen met zenuwen, dus ik ben blij dat het goed ging en dat ik toch in de balkfinale heb gestaan. Dat we nu achtste waren zegt nog niets over Rio. De rest gaat ook niet stil zitten, dus het wordt ook nog hard werken voor ons. Vincent hielp me bij de WK bij afwezigheid van Patrick Kiens heel goed, elke coach deed dat wel en vooral de meiden om me heen.” Volleman: “Ja dat klopt, we hebben een heel fijn team om ons heen.”

Volleman vindt het Univé Gym Gala heel leuk: “Ik vind het heel leuk om hier deze competitie te doen, een beetje uitdaging is wel leuk.” Thorsdottir: “Het is voor het publiek ook superleuk dat ze er in betrokken worden en wie er dan wint, maakt uiteindelijk niet uit, want we zijn toch met z’n allen team NL. Ik heb ook genoten van dat meisje van Cirque du Soleil. Ze had ook hele mooie muziek uitgekozen, waarbij haar choreografie mooi aansloot. Dat raakte mij wel.” Volleman: “Ik vind tumbling altijd heel leuk, omdat er veel salto’s worden gemaakt.” 2016 Olympische Spelen en EK, voor meerdere gymsporten. Thorsdottir: “Ja, knallen. We hebben nu ook de jongens van teamgym leren kennen. Die zijn wel heel anders dan de turners, lekker gewoon en ontspannen. Voor ons allemaal gaat het erom goe goed jezelf voorbereid bent. Meer dan je best kun je niet doen, als je weet dat je er hard voor werkt.” De muziek van de vloeroefening van Thorsdottir blijft hangen in je hoofd en haar stijlvolle choreografie inspireert en maakt diepe indruk.  Het aantal hits op de filmpjes op het Youtube met de vloeroefening van Thorsdottir, ook op die van GymPOWER.nl, blijft gigantisch stijgen en ze zijn over heel de wereld geliefd. Thorsdottir bescheiden: “Dat is wel leuk ja!” 

Bart Deurloo haalde bij de laatste battle wel een heel belangrijk punt binnen. De stand werd daardoor over-all precies gelijk, een mooie vergelijking voor twee teams in Rio. Deurloo: “Ik heb toch die laatste overwinning in de wacht gesleept, met z’n allen natuurlijk, Jelle Massee ook daarbij. Het ging heel goed, vier vluchtelementen gedaan. Ik kan ze wel achter elkaar, maar ik dacht het is niet nodig om te winnen en dan pak je nog mis en daar had ik ook geen zin in. Aan elkaar vast leverde toch geen bonus op. Net als hier knallen in 2016. Zo’n gala is wel vermoeiend, je bent echt de hele dag bezig, maar uitrusten hoeft niet hoor, morgen gewoon weer trainen. Vanaf nu is het ‘jingle bell rock to Rio!”

Veel acts zijn al onder de aandacht gekomen in eerdere verslagen van GymPOWER.nl over het Univé Gym Gala, maar tumbling, de slotact en één van de meest bruisende disciplines, met kersverse kampioenen van de WK trampolinespringen, DMT en tumbling in Odense twee weken terug, kunnen we niet overslaan en verdient meer dan voldoende aandacht. We bevroegen Johann Villmosen, tumbler, net als de Flying Superkids, uit Denemarken erover. Villmosen: “Het is snel, je gaat hoog en er is veel moeilijkheid. Het is een gave show hier met een goed publiek en leuk om als slotact te mogen, iedereen die staat en voor ons klapt. Ik hoop voor de EK in 2016 te kunnen gaan en daar mijn allerbest te laten zien.”

Drumband Still Building Music had op de laatste avond nog een geweldig salvo tromgeroffel over en luidde met twee samba-danseressen ook de laatste gang naar de handtekeningen van dit jaar uit, alsmede de aftrap voor 2016 met het Olympic Testevent, de Olympische Spelen en vele andere belangrijke toernooien en evenementen voor alle gymsporten van de KNGU.

Artikel © GymPOWER.nl | Tekst en interviews © Stasja Zonneveld en © Casper Beijn | Foto’s © Han Balk en © Bart Treuren