Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Valentijn Acro Cup 2018 weer inspiratiebron voor ontluikend talent en weerbericht Piet Paulusma
Valentijn Acro Cup  2018 weer inspiratiebron voor ontluikend talent en weerbericht Piet Paulusma
Foto © Theresa Beijn

Valentijn Acro Cup 2018 weer inspiratiebron voor ontluikend talent en weerbericht Piet Paulusma

OOSTERWOLDE – In de middagwedstrijden op de eerste dag van de Valentijn Acro Cup 2018 ontvouwde zich het acroniveau verder in moeilijkheid, techniek en netheid. Strakke lijnen, vernuftige piramideopbouw en aparte moves voerden de boventoon. Maar evengoed was er ontroerende sportemotie te beleven en te delen voor de toeschouwers van het kijkspektakel in de wedstrijdzaal van Sportcentrum LACO De Boekhorst in Oosterwolde. Met ook een topshow, vele demo’s en een spannende Battle of the Canes die de jubileumeditie van het liefdevolle acrotoernooi eer aandeden.

Prachtige sport en mooi toernooi voor plaatjes

“Prachtige sport en mooi toernooi met vele momenten om plaatjes te schieten”, oordeelde topfotograaf Bart Treuren die er dit jaar voor het eerst bij is. Op het IAG toernooi heeft hij al kunnen experimenteren met deze voor hem nieuwe sport en het is goed bevallen. “Eéns een keer helemaal wat anders. Vooralsnog ziet de oogst van vandaag er goed uit.” In eerste instantie leek het een nadeel dat de eerste dag van de Valentijn Acro Cup samenvalt met de laatste dag van de wereldberoemde Flanders International Acro Cup dat gehouden wordt in Puurs, België. De meeste internationale èn nationale toppers hebben daar acte de présence (moeten) gegeven voor de kwalificatie c.q. acclimatisering richting de WK Acrogym die dit voorjaar in Antwerpen wordt gehouden. De berichten stroomden gaande de dag binnen dat de Nederlandse teams het heel goed hebben gedaan op het FIAC, hetgeen uiteraard heel goed nieuws is, maar hun afwezigheid in Oosterwolde bood juist vele andere teams de kans om zich in volle glorie te laten zien aan dit groot en enthousiast publiek.

Hoe later de dag, hoe voller de tribunes bevolkt werden en nam de beleving en de meelevende steunbetuigingen toe. De activiteiten in de lovetunnel moesten beperkt worden, zodat de jury zich kon concentreren op de haar werk. Een worsteling met de provider zorgde voor strubbelingen voor de livestream, maar gelukkig werd de draad op tijd opgepakt voor de ‘moments suprèmes. Uiteindelijk werd het tegen het eind van de middag flink druk en was de zaal overbevolkt, nadat het nieuws doorkwam dat Piet Paulsma alsnog de Valentijn Acrocup zou alsnog zou aandoen met de filmploeg van SBS6. Uiteraard was het kijkspektakel op de wedstrijdvloer van favorieten en concurrentie en de diverse battles en demo’s ook smaakmakers voor de nodige portie nieuwsgierigheid om een kijkje te komen nemen.

Bijdrage SV Donkerbroek aan jubileumviering

Het jubileum dat ze hier in Oosterwolde kunnen vieren is te danken aan een topteam vrijwilligers die door de tien jaren heen samen een geoliede organisatie hebben opgezet en ontwikkeld, wat het toernooi een stevige basis heeft gegeven waar ze blindelings op kunnen teruggrijpen. In de galaparty op zaterdag werden de pioniers, Bernou Veenstra en team, uitgebreid bedankt en gehuldigd met een bloemetje. De teams van de organiserende vereniging, SV Donkerbroek, deden het ook verdienstelijk, zowel op de wedstrijdvloer als in alle onderdelen van het programma en taken van de organisatie. Met elkaar werd ook een enorm mooie jubileumshow neergezet in de pauze, waarbij op live muziek van Nancy & The Sinatras een frivole, jazzy acrogymact werd uitgevoerd. Er was overduidelijk veel tijd en energie in deze choreografie gestoken. In kenmerkende kleuren van SV Donkerbroek en de Valentijn Acro Cup  kende de acrosport met deze show in revuestijl een unieke primeur in Nederland. Goed voorbeeld mag gevolgd worden! Anke van der Veen en Marissa van der Ploeg vertelden: “We moesten iets passend organiseren ter ere van het tienjarig jubileum, een kijkspektakel op live muziek. Het bedenken was het lastigste, maar uiteindelijk viel de keuze op dit nummer en daar paste het beste deze choreo en kleding het beste bij. We vonden het mooi uitpakken, het zag er anders uit dan anders. Aan de blije kopjes toen ze van de vloer afkwamen, zag je dat onze gymnasten het ook heel leuk vonden.” Zo ook was de Battle of the Canes was ook een succes. Op het laatste moment dienden zich nog enthousiaste deelnemers aan die onder luid toejuichen van hun naam, hun beste beentje voor zetten.

In gesprek met Manuela Bras, trainer en jury van Longa Utrecht – een vaste deelnemer aan het toernooi in Friesland – , bleek ook hoe belangrijk dit toernooi is voor de clubs die hier kunnen deelnemen en hun acropower kunnen toetsen en testen: “De nieuwe code biedt meer ruimte voor de artistiek. Wel bijzonder, dat na de afgelopen jaren dat nu een keer Longa ten goede komt. Dit valt bij ons in goede handen en we hebben een bijzonder goede start van het seizoen.” De loterij was vandaag ook een traditioneel onderdeel die veel succes oogstte door de bijzondere prijzen die er te winnen waren, dankzij de gulle donateurs. De prijsuitreiking was uiteraard een mooi moment, wat ze bij de Valentijn Acro Cup ook een eigen stijl voor hebben wat vooral vlot en gezellig verloopt. Uiteindelijk deint iedereen mee op de tonen van ‘We are the champions!’. Tot slot is het allerleukste hoogtepunt van de dag toch wel om met z’n allen samen met Piet Paulusma midden op de acrovloer zijn wereldberoemde Friese groet te scanderen voor de SBS tv-ploeg. Bijzonder om te zien hoe zo’n opname wordt gemaakt. Alles en iedereen wordt in snel tempo in de juiste stand gezet, het weerbericht heeft hij vooraf gememoreerd en kan het uit de losse pols vertellen, al gaan er enkele takes overheen.

De meest populaire Piet houdt van acrosport

De meest populaire Piet van Nederland toont ook interesse voor de sport en het toernooi en heeft oog voor de ambiance en de mensen te midden van wie hij zijn weerpraatje houdt met de wereldberoemde groet tot besluit. Voor één keer mag GymPOWER de rollen omdraaien en wordt hij geïnterviewd.  Waarom komt hij hier graag kijken bij de Valentijn Acro Cup. “Ik vind het echt heel mooi uitzien. Het is niet de gymnastiek van vroeger. Dit zijn echt oefeningen, daar hard op wordt getraind. We zijn ook een keer in Heerenveen geweest, dit zijn gewoon fantastische elementen.  Je ziet gewoon wat sport kan doen. Het is ook een sport die te weinig aandacht krijgt.  We hadden afspraken op een andere locatie, die zijn uitgevallen. We keken naar onze agenda en zeiden gelijk, we gaan naar Oosterwolde. Ik heb op het laatste moment nog alles kunnen organiseren, zijn we blij mee. Het is een fantastische sport, een mooie sport om te kijken en die verdient gewoon meer aandacht.” Het wordt winter in februari, maar toch nog met een groot zonnetje voor Piet.

Morgen zondag 18 februaqqri 2018 de tweede dag van de Valentijn Acro Cup 2018, weer een kans om te genieten van de #Dutch #Acropower. Voor wie er niet bij kan zijn dit jaar, het toernooi wordt via livestream van GymPOWER TV uitgezonden en is te bekijken via de website van GymPOWER of rechtstreeks via het livestreamkanaal. Meer informatie, inclusief uitslagen en beelden, zijn te vinden op de Facebookpagina en de website van de Valentijn Acro Cup.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto’s © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn (interviews en foto’s) en © Jeroen de Bruin (livestreambeelden)