Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Verdienstelijk WK-debuut voor Niamh Slattery en Romée Pol
Verdienstelijk WK-debuut voor Niamh Slattery en Romée Pol
Foto © Yoshida Creative Productions & Fotografie

Verdienstelijk WK-debuut voor Niamh Slattery en Romée Pol

ST. PETERSBURG – Van 7 tot en met 10 november 2018 worden de Wereldkampioenschappen trampolinespringen, dubbelminitrampolinespringen en tumbling gehouden in het prestigieuze Sports & Concert Complex in Sint Petersburg, Rusland, één van de grootste sportarena’s van Europa die een indrukwekkende setting bood aan de mondiale titelstrijd. Gymnastiekunie KNGU heeft ervoor gekozen om, ondanks dat er niet voldaan is aan de hoge uitzendlimieten – twee trampolinespringsters af te vaardigen naar het WK in Rusland, op basis van prestaties uit het verleden, het ontwikkelingsplan en met het oog op het individuele traject richting de Spelen van 2020 in Tokyo. Niamh Slattery en Romée Pol namen namens Nederland deel aan het toernooi en leverden een verdienstelijke prestatie in hun WK-debuut bij de senioren. Met hun deelname en inspanningen houden ze in ieder geval de Olympische aspiraties van de Nederlandse trampolinespringsters in leven. Bij de heren en in de andere onderdelen kwamen geen andere Nederlanders in actie.

Op de eerste kwalificatiedag van dit WK, op woensdag 7 november 2018,  kwamen de twee Nederlandse dames in actie gekomen in het onderdeel individueel trampolingespringen. Slattery behaalde 46,600 punten voor de verplichte oefening en 51,135 punten voor de keuze-oefening, voor een totaal van 97,735 punten behaalde, een nieuw persoonlijk puntenrecord dat haar op de voorlopig 26ste plaats op de ongeschoonde lijst bracht. 

Geschoond werd dat een vijfentwintigste plaats, net geen plaats in de halve finale met de beste vierentwintig. Te midden van wereldtoppers in een sterk veld van 62 deelneemsters, een prestatie van formaat. Alleen als er iemand uitvalt van de vierentwintig gekwalificeerde springsters, komt Slattery nog in actie op zaterdag 10 november 2018 in de halve finale. Pol begon goed met een redelijke verplichte oefening voor 44,775 punten, maar het ging mis in de tweede keuze-oefening waardoor ze niet verder kwam dan een teleurstellende totaalscore van 55,765 punten en de 53ste plaats.

Het individueel tussenklassement bij de dames werd na de kwalificatie geleid door de Russin Yana Pavlova met 107,180 punten, gevolgd door een hele rij welbekende namen uit de wereldtop. Grote verrassing was Dafne Navarro Loza uit Mexico, die zich naar een zevende plaats in het voorlopige klassement sprong met 102,785 punten. Bij de heren eindigde de Chinees Lei Gao met 114,700 punten op de eerste plaats in het tussenklassement. Extra opvallend is het duizelingwekkend hoog niveau van de oefeningen, waarbij in de top 12 voorbij de 110+ puntengrens is gesprongen. In de (halve) finales op zaterdag 10 november 2018 begint alle (halve) finalisten met een schone lei en vervallen de posities in het tussenklassement.

Op donderdagochtend 8 november 2018, op de tweede wedstrijddag van de WK, behaalde het gelegenheidsduo Pol en Slattery met een totaalscore van 80,830 punten voor hun twee oefeningen (verplichte: 39,510 punten; keuze 41,320) de dertiende plaats in een veld met 23 deelnemende koppels. Op de geschoonde lijst (het beste team per land gaat door) leverde dat de tiende plaats op, wat inhoudt dat ze tweede reserve staan voor de finale. Pol herpakte zich goed na de teleurstelling de dag ervoor in de individuele kwalificatie en bewees haar klasse door een sterke oefening mee te springen met Slattery.

Foto © Yoshida Creative Productions & Fotografie

Foto © Yoshida Creative Productions & Fotografie

De wereldkampioenschappen in deze drie disciplines voor senioren in St. Petersburg, Rusland, – in een spectaculaire setting – brengen ook een primeur met zich mee, waarbij ingehaakt wordt op de modernisering van de gymsport door integratie van meerdere sporten in één wedstrijdformat. Er is een grensoverschrijdende all-around teamcompetitie toegevoegd aan het WK, waarbij prestaties in elk van de vier onderdelen (individueel en synchroon trampolinespringen, tumbling en dubbelminitrampolinespringen) meetellen voor kwalificatie voor de finale waaraan de beste vijf landenteams mogen meedoen. Uiteindelijk behaalden China, Portugal en Canada de eerste drie medailles in dit wedstrijdformat.

Op vrijdag 9 november werden de eerste individuele finales gesprongen. Drie regerende wereldkampioenen prolongeerden de wereldtitel. Dee Rus Mikhail Zalomin pakte het goud in het dubbelminitrampolinespringen bij de heren met 78.200 punten. Het zilver was voor de Amerikaan Ruben Padilla met 73,500 punten en het brons ging verrassend naar de Argentijn Lucas Adorno met 72,400 punten. In het onderdeel tumbling bij de dames was het goud voor de ongenaakbare en onverslaanbare Chinese Jia Fangfang met 71,100 punten. Het zilver ging naar de Britse Shanice Davidson met 69,500 punten en het brons was voor de Russin Viktoriia Danilenko met 69,500 punten. De Belgische Tachina Peeters werd vierde met 68,600 punten.

In het synchroonspringen veroverde wederom het Wit-Russische duo Uladzislau Hancharou en Aleh Rabtsau het goud met een formidabele oefening voor 52,510 punten. Sebastien Martiny en Allan Morante uit Frankrijk losten de belofte in en namen het zilver mee naar huis met 51,850 punten. In Australië bouwen ze een feestje met de bronzen WK-medaille van Ty Swadling en Dominic Clarke die met 51,270 punten en zelfs 0,2 punten de favoriete Diogo Ganchinho en Pedro Ferreira uit Portugal met een voorsprong van 0,12 punt van het erepodium afhielden.

Het Japanse duo Hikaru Mori en Megu Uyama zorgde voor een grote verrassing bij de dames door de toppers en favorieten uit Canada, Rosannagh MacLennan en Sarah Milette, te kloppen en het goud te grijpen met 48,340 punten. Het Canadese duo noteerde 47,500 punten. Het Mexicaanse duo Dafne Navarro Loza en Melissa Flores zorgde voor de tweede verrassing door met 43,950 punten het Franse paar Marine Jurbert en Lea Labrousse te verslaan, dat niet verder kwam dan 39,040 punten. Het kan verkeren in het trampolinespringen.

 

Op zaterdag 10 november 2018 worden eerst vroeg in de ochtend de laatste halve finales gehouden in het individueel trampolinespringen voor dames en heren. Daarna worden de finales gehouden in de onderdelen dubbelminitrampoline dames, tumbling heren om te eindigen met de Olympische kroonjuwelen van de sport: de finales in het individueel trampolinespringen voor dames en heren.

Komende week, van 15 tot en met 18 november 2018 komt een grotere delegatie Nederlandse trampolinespringers en -springsters in actie op de World Age Group Competition, het Jeugd-WK voor de leeftijdscategorieën tussen 11 en 21 jaar. De verwachtingen zijn hoog gespannen.

Meer info en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de internationale gymfederatie FIG.

Artikel © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Credit beelden: screenshot Youtube © FIG Gymnastics en archieffoto’s © Yoshida Creative Productions (@Yoshidafotografie)