Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Acrobatische sporten » Acrobatische Gymnastiek » Vier finaleplaatsen en twee medailles voor Nederlandse acroteams in Portugal
Vier finaleplaatsen en twee medailles voor Nederlandse acroteams in Portugal

Vier finaleplaatsen en twee medailles voor Nederlandse acroteams in Portugal

LISSABON –  Van 5 tot en met 10 september 2017 werd de prestigieuze Lisboa International Acro Cup annex FIG World Cup gehouden in de Portugese hoofdstad. Nederland werd op dit toernooi vertegenwoordigd door vier teams, die alle vier een mooie prestatie leverden met het behalen van een finaleplaats, waarbij twee verzilverd werden met een gouden en zilveren medaille. Een mooie opsteker in de aanloop naar de Europese Kampioenschappen komende maand.

Het senior trio Fem van Os, Pleunie van Mook en Mariska van de Water van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch behaalde het zilver voor hun combi-oefening met 26,760 punten. Het senior trio Bente Berendsen, Suzanne Mondria en Lisanne Pronk van Sportacrobatiek Zwolle werd in de finale vierde, met 25,960 punten op één tiende punt na geen brons. In een goed bezet toernooi te midden van een sterk internationaal deelnemersveld is dit een mooi visitekaartje voor deze teams en voor de sport. Ter verduidelijking: deze prestaties behaalden deze twee teams op het hoogste niveau van de competitie in Portugal, welke het keurmerk van wereldbekerwedstrijd heeft van de internationale gymnastiekfederatie (FIG). Het is voor het eerst dat er internationaal een medaille gewonnen wordt bij de senioren op het allerhoogste niveau. Dat alles maakt de prestatie extra bijzonder. Derhalve de constatering, dat Nederland doorstoomt naar de wereldtop op senior niveau wat een heel goed teken is voor de sporters hier: we kunnen het halen!

Het Junior 2 mixpaar Britney Bordewijk en Stein Briggen van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch  behaalde een gouden medaille in de leeftijdscategorie 13-19 jaar voor hun combi-oefening met 28,400 punten. Internationaal gezien een behoorlijke goede score om voor de dag te komen. Het Junior 1 damespaar met clubgenoten Insaf El Amraoui en Lisanne Verbeet behaalde in de categorie 12-18 jaar een vijfde plaats in de finale met 25,900 punten voor hun combi-oefening. Geen eremetaal maar ook een prestatie om trots op te zijn. Deze twee teams hebben, vanwege hun leeftijd, niet geturnd op World Cup niveau maar in de LIAC.

De eerste editie van het gloednieuwe acrotoernooi in het zuiden van Portugal (in het noorden heb je de jaarlijkse Maia International Acro Cup in het voorjaar) was geslaagd te noemen qua competitie, organisatie, prestaties en ambiance. Het is altijd opmerkelijk hoeveel aandacht aan presentatie en uitstraling wordt besteed bij dit soort acrosporttoernooien, die jaarlijks ook gehouden worden in Nederland (nog geen World Cup tot nu toe), België, Groot-Brittannië, Italië en Zwitserland. De LIAC was voor alle deelnemers een goede voorbereiding op de EK of voor het nieuwe seizoen. Op zondag 24 september 2017 wordt in Zwolle de Nederlandse vormbehoudwedstrijd gehouden, waar de voor het zomerreces gekwalificeerde teams moeten aantonen het niveau en de vorm behouden te hebben. Ook krijgen enkele teams de kans om alsnog de benodigde limiet te behalen om af te mogen reizen naar de Europese Kampioenschappen voor jeugd, junior (I en II) en senior teams, die van 13 tot en met 22 oktober 2017 gehouden worden in de Poolse stad Rzeszow.

Meer informatie over en de complete uitslagen van de Lisboa International Acro Cup annex FIG World Cup 2017te vinden op de website van het toernooi. Meer informatie over de Europese Kampioenschappen 2017 is te vinden op de website van de Europese gymnastiekunie UEG.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Archieffoto’s © Martine Hooijenga-Le Duc