Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Vierde editie Mr & Ms Polegym geeft ruim baan aan paaldanssport
Vierde editie Mr & Ms Polegym geeft ruim baan aan paaldanssport
Foto © Casper Beijn

Vierde editie Mr & Ms Polegym geeft ruim baan aan paaldanssport

VLISSINGEN – Op zondag 25 november 2018 organiseerde Polegym Middelburg voor de vierde keer Mr & Ms Polegym 2018 in het Arsenaal Theater in Vlissingen. Ruim zeventig deelnemers streden om de eer en de medailles in een wedstrijd waarin de passie voor de paaldanssport en aerial hoop, zelfexpressie, creativiteit en behendigheid weer hoog in het vaandel stonden en ook jong talent ruim baan kreeg op het podium.  

Elk jaar staat de artistieke paaldanswedstrijd Mr & Ms Polegym in Vlissingen op de kalender van veel polesporters. In deze editie was er weer ook veel ruimte voor zowel beginnende als gevorderde paaldansers tot aerial hoop-acrobaten, elke deelnemer had een uitdaging en was dan ook een winnaar. De jury lette volgens het uitgangspunt van deze wedstrijd vooral op hoe het verhaal c.q. de boodschap gebracht werd in aankleding, mimiek, techniek en de uitvoering op passende muziek.

DSC_0155Initiatiefnemer Marieke Maas van Polegym Middelburg, die haar sporen heeft verdiend in en namens de Nederlandse paaldanssport, was tevreden met deze vierde editie van het evenement en vertelde aan GymPOWER wat voor haar belangrijk was en is om dit zo neer te zetten: “Vooral de kunst van theater. Je hebt het NK waar het om de sport en de verplichte elementen gaat. Wat ik zelf heel belangrijk vind, is dat kinderen en volwassenen het verhaal vertellen met hun dans. Dat vind ik het mooiste aan paaldansen. Dat je een thema kiest, dat je daarin danst, dat je je kleding daarop aanpast en dat dat samen een geheel vormt. Dat is wat wij voorop stellen in deze wedstrijd.”

Het valt op dat de wedstrijd in het pittoreske stadje pal aan de Zeeuwse kust elk jaar weer meer jonge talenten aantrekt. Dat is een goed teken voor de sport. Maas: “We hebben inderdaad heel veel kinderen die hier deelnemen, daar ben ik blij mee. We hebben ze in twee categorieën opgesplitst om ze te blijven motiveren om mee te doen: de ‘champions’ die op een hoger niveau zitten – en de beginners, want het is niet leuk voor ze om bijvoorbeeld tegen een tweevoudig Nederlands kampioene te moeten aantreden.” Bij een volgende editie kan naar haar mening een derde categorie – intermediate – worden toegevoegd.

Bij de volwassen deelnemers was de categorie intermediate er wel dit jaar. Ook zij combineerden techniek en uitvoering in choreografieën met een soms indringende boodschap. Zoals de Amsterdamse Sim Tu van Pole Dance Factory (PDF) die met haar act  intimidatie en huiselijk geweld subtiel onder de aandacht bracht met de krachtige boodschap om deze uit de wereld te helpen bannen: “Met dans op de muziek van Rihanna, ‘Love on the Brain’, met toepasselijke make-up erbij, hoop ik mensen te kunnen tonen wat de impact ervan is.”

Deelnemers, van elke leeftijd, vonden het een uitdaging om naast hun paaldanstalent ook hun kunnen in de aerial hoop in wedstrijdverband te tonen. Met een mooie eerste prijs voor haar paaldansact verraste Jessica van Pole Inspiration Rotterdam het publiek door na een paar maanden trainen ook al een goede hoopoefening neer te zetten.  Het meest blij was ze met haar strakke paaldansoefening: “Dat vind ik leuker, omdat ik het al langer doe, maar het was alsnog heel spannend!” Voormalig ritmisch gymnaste Luna Walsh, die tweede werd was tevreden met haar wedstrijd: “De oefening ging heel goed en het was leuk om mee te doen! Ik beoefen de sport nog steeds met veel plezier!” 

polegym 05bKelly de Vos, halve finaliste bij Holland’s Got Talent in 2012 met een piratenact in de doeken (aerial silks, tissu), heeft die ervaring gebruikt om zich verder in pole acrobatics te ontwikkelen. Ze toonde in de aerial hoop een knappe burlesque act compleet met roze parasol, die goed werd ontvangen door het publiek en waar ze ook tevreden mee was. “Ik wilde laten zien dat ik ook een vrouwelijke kant heb. Ik werk namelijk in het dagelijks leven als werktuigbouwkundige, ‘mechanical engineer’, dat is allemaal heel technisch en heel mannelijk, dus wilde ik laten zien dat ik echt een vrouwelijke kant heb. Dat is deze act.”

De organisatie kijkt terug op een geslaagd toernooi. Voor de gymnastes van Polegym Middelburg is deze wedstrijd zeker belangrijk. Yari: “We laten zien dat dit ook een sport is en dat iedereen het zou moeten doen. Het is heel veel kracht, veel sterke vrouwen doen dit eigenlijk. Ik vind het dus hartstikke leuk dat we hier wedstrijden doen.” 

Maas is tevreden, de klus is geklaard: “Het was een drukke, lange maar vooral gezellige dag. Op een paar puntjes na is alles volgens plan verlopen. Speciale dank aan iedereen die hielp en bijdroeg, zonder hen zou deze dag niet zo’n groot succes zijn. Zoals de juryleden Ytsje Rosier, Juul de Metz en Nooki Berhitoe; Olga Korink voor de presentatie; en zeker ook aan alle deelnemers. Ik ben er trots op dat ze op ons podium hebben willen staan. Ze kunnen trots op zichzelf zijn, want ze hebben er hard voor gewerkt. Ook het mooie Arsenaal Theater voor de prachtige zaal, alsmede de sponsoren en nog vele anderen. We nemen alle feedback mee om er volgend jaar een nog groter spektakel van te kunnen maken. We hopen dan weer iedereen te zien.”

Op 24 februari 2019 organiseert Polegym Middelburg een Aerial Art Competition in het Arsenaal Theater in Vlissingen. Bovenstaande video van GymPOWER geeft een impressie van de pole- en hoopwedstrijden van Mr & Ms Polegym 2018 eind van de ochtend en begin van de middag. Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina en de website van Polegym Middelburg.

Artikel onder persaccreditatie van © GymPOWER | Tekst © Therry da Silva | Interviews en beelden © Casper Beijn