Actueel op GP
Home » GP Actueel » Vijf senior acroteams sluiten WK 2018 waardig af voor Nederland
Vijf senior acroteams sluiten WK 2018 waardig af voor Nederland
Mixed paar Stein en Britney in de WK-finale

Vijf senior acroteams sluiten WK 2018 waardig af voor Nederland

ANTWERPEN – Nadat tijdens de World Age Group Competition (WAGC) – de WK voor jeugd- en junior teams – Nederland al een geweldig visitekaartje afgegeven had, was het van vrijdag 13 april tot en met zondag 15 april 2018 tijd voor de vijf senior teams om te schitteren op de Wereldkampioenschappen in Antwerpen. Veel Oranjefans waren afgereisd naar buurland België om daar in een uitverkochte Lotto Arena naar de beste acroteams ter wereld te komen kijken. Ze kregen waar voor hun geld, met alle kijkspektakel in één van de mooiste sporten ter aarde èn de optredens spannende duels van de Nederland teams met  twee finaleplaatsen als bonus. Een waardige afsluiting van een mooi toernooi dat de Oranje acrofans nog lang zal heugen.

Na twee dagen waarin de teams zich in de trainingen ter plekke hadden kunnen voorbereiden, was het tijd om de wedstrijdvloer op te stappen en de fans te geven waar ze voor gekomen waren.

Het was eind van de ochtend aan het senioren trio met Suzanne Mondria, Charèll Phijffers en Lisanne Pronk om voor Nederland de wedstrijd te openen. De dames draaiden een mooie tempo-oefening, die goed was voor 26,090 punten. Het andere Nederlandse trio met Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os, kwam twee uur later aan de beurt. Voor hun wervelende tempo-oefening wisten zij 27,140 punten te krijgen van de jury. Dit leverde de Nederlandse teams voorlopig respectievelijk een elfde en een zesde plaats op in het tussenklassement.

Nadat de damesgroepen afgesloten hadden, volgde wedstrijd twee, waarin zowel de beide mixed paren als het damespaar namens Nederland uitkwamen. Om drie uur was het de beurt aan het mixpaar met Stein Briggen en Britney Bordewijk. Ook zij zetten een indrukwekkende tempo oefening neer en de punten waren daarnaar. Met 27,900 punten namen zij een vijfde plek in het tussenklassement in, op de voet gevolgd door het andere mixed paar met Stef van der Locht en Fenne van Dijck die 27,870 punten scoorden en zesde werden.

Het damespaar met Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge moest als enige Nederlandse team op de eerste wedstrijddag van het WK in Antwerpen beginnen met balans. Met een score van 25,965 bereikten zij een voorlopig de achtste plaats in het tussenklassement.

Voor de damesgroepen was de dag nog niet afgelopen. Zij moesten die avond hun balans kwalificaties draaien. Dit keer mocht het trio  met Van de Water, Van Mook en Van Os als eerste op de vloer komen. Met 26,950 wisten zij de zevende balansscore neer te zetten, maar hun totaal van 54,090 bracht hen een stapje omhoog in het tussenklassement – zij stonden nu vijfde. Een klein uur later was het de beurt aan het trio met Mondria, Phijffers en Pronk. Zij zetten ook een strakke balansoefening neer, goed voor 26,850 punten. De negende score voor balans, maar met hun totaal van 52,940 stonden zij aan het eind van de avond achtste in het tussenklassement. Beide groepen wisten dus mooi hoog in hun categorie te komen op deze eerste dag.

Na deze vermoeiende lange dag was het de ochtend erna gelijk er op of er onder voor de damesgroepen: voor deze categorie stond gelijk de combinatie-oefening als derde en laatste op het programma. Het trio met Mondria, Phijffers en Pronk wisten hier met een prachtige combi 26,370 punten te verdienen, met een mooi totaal van 79,310. Het team wist daarmee een negende plaats te bereiken. Er kan altijd echter maar één team per land naar de finale, en de damesgroep met Van de Water, Van Mook en Van Os haalden met hun schitterende combi 26,820 punten en met hun totaal van 80,910 waren zij het dus die voor de juichende Oranjefans op de tribune en thuis bij de livestream de eerste Nederlandse finaleplaats behaalde. Het trio plaatste zich als vijfde voor de finale.

Daarna mochten de mixed paren en het damespaar de wedstrijdvloer weer betreden voor hun tweede oefening. Ditmaal deden de mixed paren balans en het damespaar tempo. Hier wist het duo Briggen en Bordewijk een voorsprong te nemen op hun landgenoten door een strakke balans oefening van 27,470 punten neer te zetten. Dit was de zevende balansscore in deze categorie, maar zette het Nederlandse duo met een totaal van 55,370 op een vijfde plaats in het tussenklassement. Het mixed paar Van der Locht en Van Dijck draaide ook een schitterende balans, maar met de score van 26,670 punten en een totaalscore van 54,540 punten moesten zij genoegen nemen met de zevende plaats in het klassement. Het enige Nederlandse damespaar, Eykelenboom en Verbrugge, wist met hun tempo oefening de knappe score van 26,650 neer te zetten. Hun plek in het klassement wijzigde met een totaalscore van 52,615 punten echter niet. Zij noteerden de achtste positie in hun categorie.

Toen was het tijd voor de eerste finales! In de herenparen had Nederland geen deelnemers, maar wel bij de damesgroepen met het trio Van de Water, Van Mook en Van Os, waardoor de Oranjesupporters in het publiek ruimschoots reden hadden om te juichen. Temeer omdat bekend was geworden dat dit de laatste wedstrijd als team was voor dit trio dat de afgelopen jaren al veel successen had gevierd voor Nederland. En hoe kun je dat afscheid dan beter vieren dan met een finaleplaats op de Wereldkampioenschappen? De dames wisten hun scores van de kwalificaties zelfs nog te verbeteren. Waar zij die ochtend nog 26,820 voor hun combinatie oefening haalden, wisten zij nu 27,300 op diezelfde routine te scoren. Als achtste van de wereld nam het trio waardig afscheid.

De drie paren moesten de volgende dag nog één keer aantreden in de kwalificatieronde met de derde en laatste oefening, de combinatie-oefening. Ook hier bepaalde de opgetelde scores van drie oefeningen wie er naar de finales mochten. Het damespaar Eykelenboom en Verbrugge wist met hun combi een score van 26,680 punten te behalen. In deze categorie gingen slechts zes paren naar de finale en daarom bleek deze score niet genoeg voor directe plaatsing voor de finale. Het duo stond tweede reserve. De mixed paren waren beiden nog wel op een dusdanige plaats in het tussenklassement dat een finaleplaats haalbaar was. Uiteindelijk scoorde het gemengd paar Briggen en Bordewijk op hun schitterende combi een nette 27,440 punten, wat hen op een totaal van 82,810 punten bracht. De prachtige combinatieoefening van Van der Locht en Van Dijck, die een 27,120 opleverde, bracht hen daar net onder met 81,660 punten. Een achtste plaats en een puntenaantal dat hen een finaleplaats zou hebben opgeleverd als zij het enige Nederlandse mixpaar zouden zijn geweest, maar in dit geval was de finaleplaats voor het andere mixed paar van Nederland, Briggen en Bordewijk. De schare Oranje supporters in het publiek op de tribune, dat weer in grote getale toegestroomd was, liet zich luidkeels horen uit blijdschap dat vandaag opnieuw een Nederlands team in de finale zou staan!

Het publiek kon blijven zitten, want de laatste finales startten gelijk dezelfde middag. In de startvolgorde bleek dat het duo Briggen en Bordewijk de WK-finale voor mixed paren mocht openen en als allereerste de vloer opstapte. Spannend omdat ze daarna lang moesten wachten om te weten waar ze zouden eindigen in de ranking. Omdat het duo in de kwalificaties een tijdsfout had in hun combinatie oefening, wisten ze dat ze hoger zouden kunnen scoren door deze in de finale te voorkomen. Daarnaast wist het gemengd paar er zowel artistiek als technisch nog een stapje bovenop te doen in deze finale, wat hen de prachtige score ven 28,065 opleverde. Begeleid door luid gejuich en getoeter stapten zij van de vloer af. De concurrentie in deze categorie was echter van bijzonder hoog niveau. Nummer 1, Rusland, scoorde boven de 30 punten en nummers 2 en 3, Wit-Rusland en België, boven de 29 punten. Uiteindelijk werd het Nederlandse paar met hun mooie choreografie vijfde van de wereld, vòòr China, Frankrijk en Polen (!). Het mixed paar van Azerbeidzjan kroop er nog tussen met 28,280 punten en werd vierde.

Alle mogelijkheiden van de jeugd- junior en senior acroteams op de WAGC en het WK 2018 samen opgeteld, waren voor Nederland maximaal negen finaleplaatsen te verzilveren. Door zeven van die negen finaleplaatsen te behalen en zelfs opnieuw een bronzen medaille te behalen bij de jeugdteams bewijst Nederland op de goede weg te zijn om ook één van de top-landen van de wereld te worden in de acrogymsport. Alle investeringen in deze topsport blijken dan ook zeer de moeite waard. Met een derde, vierde, vijfde, zevende en drie keer een achtste plaats in de diverse finales en daarnaast nog zes teams die namens Nederland prachtige kwalificaties neerzetten heeft Nederland op dit WK een keurig visitekaartje afgegeven. Op naar het EK 2019 om deze stijgende lijn voort te zetten!

Een totaal overzicht van de Nederlandse teams op dit WK en hun posities:

Jeugd:

· Emma Heitbrink & Sanne van Dalfsen – 18e in kwalificaties
· Myrthe Tognini, Nova Houtman & Arjenne Steenbergen – 12e in kwalficaties
· Marten-Lin Visser & Tess Offringa – 8e in finale
· Robin Hooijenga & Anna Koster – 4e in finale
· Zola Vorstius Kruyff, Kaya Honders & Ismay de Wit – 3e in finale, bronzen medaille

Junioren:

· Lotte van Vugt, Lynn de Bock & Zoë de Wit – 13e in kwalificaties
· Amber Bosma & Lian Boersma – 8e in finale
· Veerle Martens, Lisanne Verbeet & Guusje van Vugt – 7e in finale

Senioren:

· Nicole Eykelenboom & Djenti Verbrugge – 9e in kwalificaties
· Suzanne Mondria, Charell Phijffers & Lisanne Pronk – 9e in kwalificaties
· Stef van der Locht & Fenne van Dijck – 8e in kwalificaties
· Mariska van de Water, Pleunie van Mook en Fem van Os – 8e in finale
· Stein Briggen & Britney Bordewijk – 5e in finale

De complete uitslagen zijn te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Martine Hooijenga-Le Duc met een bijdrage van Theresa Beijn | Beelden: screenshots livestream en FB © Emil Buijs