Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Vinger aan de pols bij het synchroonzwemmen op NK 2018 in Alkmaar

Vinger aan de pols bij het synchroonzwemmen op NK 2018 in Alkmaar

Foto © De Dolfijn Amsterdam

Foto © De Dolfijn Amsterdam

ALKMAAR – Dit jaar werden de Nederlandse Kampioenschappen Synchroonzwemmen voor de Senioren en Masters op 27 en 28 januari 2018 gehouden in het zwembad van het superdeluxe sportcomplex De Hoornse Vaart in Alkmaar, georganiseerd onder auspiciën van zwembond KNZB door thuisclub De Alkmaarse Waterratten (DAW) die zo aan luister gaf aan haar honderdjarig jubileum. Een prachtige locatie en ambiance voor deze gymnastische zwemsport die in deze nieuwe Olympische cyclus er naar hunkert om een vaste plek te veroveren in de harten van de Nederlandse sportliefhebbers.

Foto © FB Nationaal Duet

Foto © FB Nationaal Duet

Er werden door solisten, duetten en ploegen in de categorieën Senioren en Masters (in leeftijdsklasses tussen de 25 en 70 jaar, verdeeld met vijf à tien jaar verschil per klasse) gestreden om het eremetaal met de technische uitvoeringen op zaterdag en de vrije uitvoeringen op zondag.

De gouden medailles voor zowel de technische als de vrije uitvoeringen ging uiteraard zonder discussie naar het Nationaal Duet Noortje en Bregje de Brouwer, in hun eerste titeltoernooi als senior. De talentvolle tweeling die fulltime – 40 uur per week – in het zwembad van SKWA in Hoofddorp trainen onder leiding van Bondscoach Esther Jaumà uit Spanje,  timmeren keihard aan de weg om hun Olympische droom op de Spelen van Tokyo 2020 waar te maken. Dat lieten ze zien met twee uitstekende recordscores: 81,1876 punten voor de technische uitvoering en 83,4333 punten voor de vrije uitvoering. Het zou eerder nieuws zijn als er een duet in Nederland aan de scores van de zusjes, uitkomend voor De Dokkelaers uit Hilvarenbeek, had kunnen tippen.

Nienke Grun en Liza Foppen van De Dolfijn behaalden met 68,8484 punten voor hun technische uitvoering het zilver, het brons ging naar het duet Kim Schravendijk en Eva Meulblok van ZPCH uit Hoofddorp. Met de vrije uitvoering pakte het Amsterdamse duet Grun en Foppen het brons, tweede werd het duet Kim Schallenberg en Manolya Yapar van ACZ Capelle aan den IJssel.

Foto © Ineke Klaassen

Foto © Ineke Klaassen

Grun en Foppen, de twee synchroonzwemsters van de Amsterdamse club, die een paar jaar terug het beoogde Nationaal duet zouden vormen maar al snel door omstandigheden moesten stoppen, trainen nog niet lang samen. Ze vormden onlangs opnieuw een duet na de overstap van Grun naar De Dolfijn. De samenwerking werpt al de eerste vruchten af, al kunnen ze door studie en werk zich niet meer volledig wijden aan hun geliefde sport. Bij de senior solisten kroonden beiden zich, respectievelijk Foppen met de technische uitvoering en Grun met de vrije uitvoering, onbetwist tot Nederlands kampioen. Rebecca Duyverman van ZPCH Hoofddorp, die in alle drie onderdelen zwom, veroverde het zilver met de vrije uitvoering en het brons met de technische uitvoering.

 

Bij de senior ploegen pakte ZPCH uit Hoofddorp voor de derde keer de Nederlandse titels in beide onderdelen. De ploeg bestond uit synchroonzwemsters Kim Schravendijk, Eva Meulblok, Rebecca Duyverman, Roxy Swiebel, Rynske Keur, Anouk Brand en de junioren Vivienne van Eenennaam, Mayra Burger en Britt de Moes. Tweede werd de ploeg van De Dolfijn en derde die van ACZ Capelle aan den IJssel.

Foto © PZCH Hoofddorp

Foto © PZCH Hoofddorp

Bij de Masters werden de resultaten bij beide onderdelen, vrije en technische uitvoering, bij elkaar geteld en was per leeftijdsklasse een Nederlandse titel te verdienen. Leuk was dat Edith van Ravenswaaij-Otten van ZPC Amersfoort, zelf een hele goede techniektrainster, bij de solisten 60-69 jaar (respect!) het goud veroverde, terwijl haar dochter en clubgenote Kimberley van Ravenswaaij dat deed bij de solisten 25-29 jaar. Natasja van der Leden van DSZ uit Den Haag pakte de titel bij de solisten 40-49 jaar en Marjolein Wiegerink van PFC Rheden bij de solisten 30-39 jaar. Linda Hanko van de Dolfijn pakte in deze laatste leeftijdsklasse het zilver.

Bij de duetten ging het goud naar: Mieke de Zeeuw en Linda Zwaan van ZV Westland (50-59 jaar); Samanta van der Leden en Natasha Vink-Bik van DSZ Den Haag (40-49  jaar); Puck Verhoef en Marjolein Wiegerink van PFC Rheden (30-39 jaar); en Anouk Elsendoorn en Brenda Elsendoorn van ZPC Amersfoort (25-29 jaar). Bij de mixed duetten waren het weer Thirza Hoekstra en Fokko De Gans van Swol 1894 die de nationale titel pakten. Bij de master ploegen pakte PSV Eindhoven de titel in de klasse 35-49 jaar en PFC Rheden in de klasse 25-34 jaar.

Foto © Linda Hanko

Foto © Linda Hanko/De Dolfijn A’dam

De synchroonzwemsters van de Amsterdamse zwemsportclub De Dolfijn wisten beslag te leggen op de mooiste beker: de Synchrobokaal van 2018. Dat is de prijs voor de club die het hoogst aantal punten behaalt op de NK. “Super trots op onze kanjers! Op naar de volgende prestatie!”

De complete uitslagen en meer informatie over dit NK is te vinden op de website van de KNZB.

 

 

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Theresa Beijn | Foto’s © De Dolfijn Amsterdam, © Linda Hanko, © Ineke Klaassen, © PZCH Hoofddorp, © FB Nationaal Duet