Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Geen categorie » Voorzitter Frank Schoenmaker van DOS Monster trots op acroteam dat naar World Games gaat

Voorzitter Frank Schoenmaker van DOS Monster trots op acroteam dat naar World Games gaat

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

Foto © Martine Hooijenga-Le Duc

MONSTER – In het Hemelvaartsweekeinde, van 25 tot en met 27 mei 2017,  werd de Geneva International Acro Cup gehouden in Zwitserland. Vanuit Nederland deed DOS Monster mee met een aantal teams, waaronder het damespaar Nicole Eykelenboom en Djenti Verbrugge dat dit jaar op uitnodiging van de internatiolnale gymnastiekfederatie FIG gaat deelnemen aan de World Games in Wroclaw (een tegenhanger van de Spelen voor niet-Olympische sporten) en samen met nog een team van de club zich gekwalificeerd heeft voor de Europese Kampioenschappen. In een sterk bezet deelnemersveld met teams uit de V.S., Israël, Denemarken, Frankrijk en Oostenrijk behaalden ze diverse finaleplaatsen en vier medailles veroverd: twee keer goud, één zilver en één brons. Nicole en Djenti, die intussen thuis wereldberoemd zijn door hun prestaties en sportdoelen, pakten zilver achter een ander team van . We spraken Frank Schoenmaker, de Voorzitter van de club, die aan GymPOWER Sportmagazine uitlegde hoe de zaken er nu voor staan. 

Deelnemen aan de World Games is een unicum en historische mijlpaal voor de club en de Nederlandse gymsport. Hoe blij zijn jullie bij DOS Monster? “We zijn best blij ja! Het was een behoorlijke verrassing. Onze insteek was om met één of twee teams te proberen om voor de EK te gaan. Eén van de teams deed het zo goed op internationale wedstrijden dat we door de FIG via de KNGU benaderd werden om naar de World Games te gaan. Ouders zijn super trots en de sporters en trainers zelf ook. Voor hen die zo hard naar hun doel toewerken, is dit een mooie beloning!”

Hoe is het balletje gaan rollen en hoe is één en ander tot stand gekomen? “Er was vooral veel contact met onze trainster. We zijn een van de weinige verenigingen met een team op seniorenniveau, dat internationaal presteert. Bij andere verenigingen is er hoog niveau, vooral bij de jeugd en junioren. We hebben ook een bijzonder trainersteam. Hoofdtrainster Cimberly Grund is er al helemaal vanaf het begin bij DOS Monster betrokken. Voor de opbouw is zij één van de drijvende krachten en zelf ooit Nederlands kampioen geweest. Vorig jaar zette ze haar eigen actieve carrière stop om zich full time met de training bezig te houden. Daarnaast kunnen we rekenen op Diana van Winden die haar dit jaar voor het eerst versterkt. Anouk van Wingerden is ook bij DOS met acro opgegroeid en één van onze meer ervaren trainsters. Emil Angelov is één van de technische trainers, voor de begeleiding van (dubbele) salto’s en schroeven. Daarnaast hebben verschillende mensen binnen het team of extern bijgedragen, zoals bij het maken van de choreografie. Waarvoor voor het nieuwe seizoen we mensen aantrokken, zoals Pauline Diender die ook andere clubs hiermee helpt en die voor de choreo samen met de sporters de muziek uitzocht. Een mix dus van eigen opleiding en af en toe expertise van buitenaf. Dat lukt vrij goed.”

Hoe vinden de acrogymnastes in kwestie, Nicole Eijkelenboom en Djenti Verbrugge, het zelf?  “Die vinden het uiteraard helemaal geweldig! Ze hadden een wens uitgesproken om aan internationale wedstrijden te mogen meedoen in België, Portugal en Zwitserland. Het doel was het behalen van de EK-limiet. Dit traject verliep nu heel voorspoedig, zowel op de MIAC in Maia als de FIAC in Puurs haalden ze een gouden medaille en lieten hun grote progressie zien.  Ik ging zelf mee naar de Génève Acro Cup en om daar voor het eerst mee te maken hoe bijzonder zo’n grote internationale wedstrijd inclusief World Cup is. Voor de sporters en trainers is dit allemaal ook redelijk nieuw en biedt het mooie ervaringen. Dit is belangrijk voor ze, want je laat je zien op dit niveau en bewijs je ook voor een internationale jury.” De uitslagen van de Geneva International Acro Cup 2017 kun je vinden via deze link.

Ze bereiden zich op de World Games in Polen, maar toch wel ook op de NK tijdens Fantastic Gymnastics in Rotterdam Ahoy?  “De NK is ook altijd mooi. De nationale kampioenstitel van vorig jaar prolongeren zou zeker mooi zijn voor Nicole en Djenti. Het is weer een extra ervaring op te treden voor een groot publiek. Ze zijn uitgenodigd om in Ahoy op de zondagmiddag een demo te geven. Show en wedstrijden zijn beide mooi! Acro leent zich daarvoor. Met de salto’s en de schroeven, dans en acrobatiek van bijvoorbeeld demogroepen. In de derde week van juni is er een bijeenkomst van de NOC*NSF op Papendal waar alle deelnemers van Team Nederland voor de World Games bijeenkomen. Hopelijk geeft dat ook weer publiciteit. Op de website van de World Games komen daar verschillende sporters langs, het is leuk als zij daar ook op staan vermeld!”

Op de website van DOS Monster is te zien dat Nicole en Djenti veel publiciteit en promotie krijgen vanwege de World Games en de EK. “De publiciteit van nu voelt goed, ook al is het een beetje wennen. Binnen de club zoeken we hoe we daar het best mee kunnen omgaan. Natuurlijk is hoe meer je in de belangstelling staat hoe beter. Het is iets om in de vereniging te kunnen uitbouwen. We zijn ook druk bezig met ondersteuningsprojecten bij verschillende instellingen. Binnenkort staan we ook bij Talentboek.nl en we gaan kijken of we nog meer acties voor sponsorwerving kunnen doen. Trainers, twee sporters en een jurylid, voor ieder de reis en het verblijf moeten betalen voor een aantal dagen, is best duur. Ook zo’n accommodatie die verplicht is. Alle steun is welkom!” Je kunt ze bijvoorbeeld steunen door te stemmen op hun inzending bij de Koopjesdrogisterij.nl

Waarom niet meegedaan aan het IAG-toernooi in ‘s-Hertogenbosch. Die staat qua acrogym in en buiten Nederland goed aangeschreven vanwege de kwaliteit en kwantiteit en is een internationaal podium in eigen land. “We hebben wel eerder deelgenomen aan het IAG maar hebben ons dit jaar niet ingeschreven, omdat we naar Génève gingen, maar we hopen volgend jaar wel weer mee te doen. Dat is zeker ook een mooi toernooi waar je internationale ervaring kan opdoen.”

Dat er een Nederlands acroteam naar de World Games gaat is mooi en dat acrogym daar wel op het programma staat is prachtig voor de sport. “Het zou nog mooier zijn als het de Olympische status zou krijgen, maar dit is al heel mooi. Je komt zo ook in beeld bij andere sporten en het geeft je als relatief kleine sport de kans om je aan iedereen ter wereld te laten zien. Acrogym is een serieuze sport waar keihard voor wordt getraind en de EK’s, WK’s en World Cups zijn van torenhoog niveau. Hopelijk zet het toevoegen van acrogym aan de eerste Europese Spelen van 2015 in Bakoe en aan de Youth Olympic Games van 2018 in Buenos Aires ook de juiste richting naar de Olympische Spelen in. Je merkt dat als je bijvoorbeeld naar ondersteuning zoekt, het heel anders is als je een Olympische status hebt. Maar goed, ons senior damespaar heeft nu een World Games status en dat kunnen wij benutten. Hopelijk komt de sport hierdoor meer naar voren in de spotlights, ook in Nederland.”

De uitnodiging voor de Wereld Spelen die komende maand, van 20 t/m 30 juli a.s., worden gehouden in het Poolse Wroclaw, is een grote eer. Er worden wedstrijden gehouden in diverse sporten, met deelname van ruim 3000 sporters en teams vanuit de hele wereld. “Onze hoofdtrainster Cimberly Grund weet meer van de sporttechnische details. Omdat ze direct naast de vloer staat bij de wedstrijden. Daarom gaat zij ook mee als delegatieleider. Voor zover we weten, zijn wij voor de acrogym de enige deelnemer voor Nederland, maar er doen nog wel enkele andere KNGU-disciplines mee, zoals het synchroon trampolinespringen. Althans er worden kwalificatiewedstrijden gehouden.” De club en het damespaar zijn inmiddels een crowdfundingscampagne begonnen om de voorbereiding en deelname van het damespaar aan de World Games en de Europese Kampioenschappen, beide in Polen, mogelijk te maken. Wie interesse heeft het sponsoren van dit sportdoel kan een mail sturen naar DOS Monster via sponsoring@dosmonster.nl waarna de club contact opneemt.

Meer informatie is te vinden op de Facebookpagina en website van DOS Monster, alsmede op de website van de World Games 2017 in Wroclaw, gymnastiekunie KNGU en de Europese gymnastiekunie UEG over de EK Acrogym 2017 in Rzeszow.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en interview © Casper Beijn | Foto © Martine Hooijenga-Le Duc : Nicole & Djenti winnen goud op de MIAC 2017