Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Show, Demo & Dans » Waardevolle wedstrijdervaring voor junior turnsters op Flanders International Team Challenge in Gent
Waardevolle wedstrijdervaring voor junior turnsters op Flanders International Team Challenge in Gent
Foto's © Mariska Werring

Waardevolle wedstrijdervaring voor junior turnsters op Flanders International Team Challenge in Gent

GENT – Terwijl de meeste mensen in België uitsliepen, boodschappen deden of eerst nog van het weer gingen genieten, mochten de eerste junior turnsters vroeg in de ochtend van zaterdag 10 juni 2017 aantreden bij het Flanders International Team Challenge in Gent, georganiseerd door GymnastiekFederatie Vlaanderen. De starterslijst beloofde al veel goeds deze eerste ronde met Frankrijk, Polen, Ierland en Nederland op de planning. Bij aanvang van de wedstrijd werden de turnsters groots gepresenteerd op een centrale podium dat deed terugdenken aan de overdonderende show tijdens het WK van 2015 in Glasgow. Het juniorenteam van Nederland wist hier gelijk een visitekaartje af te geven met een unieke en elegante presentatie. Ondanks dat de tribunes dun bevolkt bleven, was de sfeer er zeker niet minder om, er werd luid aangemoedigd en geapplaudisseerd. Als EYOF-kwalificatiemoment voor vele landen leverde het waardevolle wedstrijdervaring op. Team GymPOWER nam een kijkje op de eerste tropische dag van dit toernooi.

Subdivisie 1

Nederland startte op sprong waar goed gesprongen werd met bijvoorbeeld een yourchenko anderhalve schroef van Sanna Veerman. Het jonge team moest echter ook een aantal vallen incasseren. Ondertussen turnde Frankrijk op brug, waar een hoop moeilijkheid gemaakt werd. Hoge jaegers en vluchtelementen gecombineerd met elkaar, gevolgd met een waardige afsprong. Niet alles ging geheel vlekkeloos maar de elementen waren er. Door naar balk waar ze ook moeilijkheid lieten zien, maar ook weer wat foutjes te zien waren. Ook het Nederlands team liet op brug en balk moeilijkheid zien, maar moest ook hier foutjes meenemen. De zenuwen waren te zien en dat was ook niet gek. Voor sommige turnsters was dit hun eerste internationale toernooi, waarbij het ook nog eens een kwalificatiemoment en voorbereiding was op het European Youth Olympic Festival komende maand in het Hongaarse Györ. Ze turnden daarom onder het toeziend oog van Bondscoach Gerben Wiersma die bij elke beurt op een toestel ijverig aantekeningen maakte. Frankrijk liet op vloer en sprong goede oefeningen zien met op vloer muchina’s en op sprong zelfs een yourchenko dubbele schroef. Nederland eindigde op vloer, waar ze lieten zien weer helemaal in de wedstrijd te zitten. De knappe gehoekte muchina van Bogusia Rossen tot stand en de diverse dubbel twistsalto’s sprongen er bovenuit. Na de eerste subdivisie stond Frankrijk op één, Nederland op twee en Ierland op drie. Individueel ging Sanna Veerman aan de leiding, gevolgd door Carolann Heduit en Celia Serber uit Frankrijk als respectievelijk tweede en derde.

Subdivisie 2

In de tweede ronde kwamen de junior teams van België, Zweden en Noorwegen in actie. Zweden liet op sprong onder andere hoge tsukahara’s gehoekt zien met goede landingen en degelijke programma’s op vloer. Noorwegen liet wisselend brugturnen zien. Opvallend van Noorwegen was Mari Tideman Kanter met een ruime paksalto en tkatchev gespreid, waar Charlotte Eiken Fosse Edel een mooie jaeger gespreid maakte. België liet op vloer mooie sprekende choreografieën zien en op brug stabiel turnen met een hoge gespreide jaeger van Margaux Daveloose en veel moeilijkheid van Julie Vandamme. In tegenstelling tot Sanna Veerman van de vorige subdivisie was er deze ronde niet één turnster die eruit sprong. Er werden veel dezelfde elementen getoond en het verschil zat hem vooral in de uitvoering en hoe stabiel er geturnd werd. Na twee subdivisies bleef Frankrijk op de eerste plek staan. België wist naar de tweede plek te klimmen door een team waarin de sterke punten van elke turnster goed gebruikt werd. Individueel kwam er van België niemand in de top drie. Nederland zakte naar de derde plek na deze subdivisie. Individueel stond Sanna Veerman vooralsnog nog steeds bovenaan, gevolgd door de twee Françaies Heduit en Serber.

Subdivisie 3

In de laatste subdivisie waren de juniorenteams van Spanje, Italië, Israël en Turkije te zien. Een ronde met grote verschillen. Duidelijk was dat Spanje en Italië vanaf het eerste toestel aanvallend turnden, waar de coach van Israël de turnsters de gehele wedstrijd scherp probeerde te houden met diverse peptalks en aanwijzingen. Desondanks misten ze nog aan routine en moeilijkheid. Turkije kwam hier en daar verrassend uit de hoek, zoals de overslag salto met halve draai van Yaren Turan. Doch op verschillende vlakken kwam het team tekort. Spanje was niet overal stabiel maar de turnsters deden wel alles met mooie lijnen en verzorgd. Er waren giengers te zien door onder andere Andrea Carmona en Emma Hernandez draaide een oefening met vele vluchtelementen, afsluitend met een dubbel schroef af. Niet in alle cijfers was het terug te zien maar ze bleven vechten. Italië deed er nog een schepje bovenop met uitstraling, afwerking en moeilijkheid. Elisa Iorio maakte een unieke afsprong van brug namelijk dubbel hurk voorover met halve draai. De twistsalto’s waren huizenhoog op vloer. Asia D’amato en Sydney Saturnino deden daar nog even een schepje bovenop met een goed uitgevoerde muchina. Om even een kleine greep aan highlights eruit te pakken. Op sprong sloten zij hun wedstrijd sterk af.

Na drie subdivisies kon iedereen zich opmaken voor de einduitslag. Het Italiaanse team ging er verdiend met het goud vandoor. Het zilver ging naar het Franse team en het brons was voor België. Nederland viel net buiten het podium met een vierde plaats. Ook het individuele erepodium werd bezet door de Italiaanse turnsters. Het goud was voor Sydney Saturnino. Zilver ging naar Asia D’amato en het brons naar Elisa Iorio. Sanna Veerman belandde net buiten het podium met een vierde plaats.

Meer informatie en de complete uitslagen zijn te vinden op de website van de Vlaamse GymnastiekFederatie.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst © Merel Wilken en foto’s © Mariska Werring, met een bijdrage van © Wouter De Leur en © Theresa Beijn