Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Warme kennismaking met Calisthenics Amsterdam op een ijskoude afscheidsavond
Warme kennismaking met Calisthenics Amsterdam op een ijskoude afscheidsavond
Foto © Theresa Beijn

Warme kennismaking met Calisthenics Amsterdam op een ijskoude afscheidsavond

AMSTERDAM – Al een half jaar lag er een uitnodiging in het ‘Postvak IN’ om een keer te gaan kijken bij Calisthenics Amsterdam. De opkomst van deze sportstijl in gymsportland is imminent en maakte ons nieuwsgierig. Eindelijk konden we halverwege de laatste maand van het jaar er tijd voor maken. Het leek er op voorhand niet echt de dag ervoor. Op vrijdag 15 december 2017 was het ijskoud en spiegelglad op de weg en aangekomen op locatie –  een grote loods die tot de unieke Roesthal was omgebouwd -, bleek de eigenaar een dag te vroeg de verwarming te hebben uitgedraaid. Deze laatste sessie van het jaar, om zich een trendy beweegevent, hield voor de club en haar team wel het afscheid in van hun vertrouwde stekkie waar ze zoveel in hebben geïnvesteerd het afgelopen jaar. Toch was het het beste moment om kennis te maken met deze groep bevlogen bikkels en hun sportpassie. 

Calisthenics is een urban fusionsportstijl waarbij lijf, mind en soul tegelijkertijd getraind worden en het contact onderling, het helpen van elkaar en het sportplezier voorop staat. Jezelf, je lijf en je kracht ontwikkelen op basis van je eigen kunnen en tips van elkaar. Geen spiegels, geen middeltjes, geen trucs. Samen bezig zijn met puur sportpower. Leeftijd maakt niks uit, dames en heren zijn even welkom en wat voor sport je ook doet, het geeft je een mooie basis om die goed te beoefenen en lekker strak in je vel te zitten in het dagelijks leven. Je verlegt je eigen grenzen op basis van wilskracht. Niks moet, het initiatief hierbij komt uit jezelf. Het gaat om wat jij eruit haalt en de mentaliteit die je kweekt, je doet het niet voor een ander. 

Net als van het turnen zijn in een militaire trainingsmethode uit het oude Griekenland de roots van Calisthenics te vinden. Je bouwt een sterk lijf en je (innerlijke) power op door kracht, coördinatie en flexibiliteit te trainen met en vanuit je eigen lichaamsgewicht als belasting. “Een rauwe straatvariant van het turnen”, noemen ze het bij Calisthenics Amsterdam, maar dan wel met een eigen karakter en stijl en zonder specifieke toestellen. “Het aantrekkelijke is ook dat het laagdrempelig en toegankelijk is en resultaten snel te zien zijn.” In Amsterdam tonen ze zich een mooi gezelschap sportieve mensen met veel kwaliteit(en) om in een open vrije sfeer een paar aangename uur bij te vertoeven.

De uitnodiging kwam van Brigitte Kalkhoven, die we kennen van vroeger van de Sportstarz Turnkampen, waar ze een paar jaar manager was en kundig alles regelde tot en met de perscontacten. Haar broer Wesley Kalkhoven is de oprichter en initiatiefnemer van Calisthenics Amsterdam. Zelf beoefent ze kickboksen, maar ze heeft veel baat bij deze vorm van training en is er erg enthousiast over. Ze geeft een rondleiding en laat ons kennismaken met de mensen en de activiteiten. Broer Kalkhoven huldigt op deze afscheidsavond zijn team, collega instructeurs en sporters, maar bedankt ook zijn familie, zijn ouders en zus haalt hij ook naar voren.

“De Calisthenics community is dan ook een grote familie en ik ben er dankbaar voor, dat mijn familie hier ook deel van zijn. Dat is belangrijk voor me”, vertelde Wesley in zijn speech. Ze hebben hem met raad en daad bijgestaan bij het opzetten van Calisthenics Amsterdam, het inrichten van de locatie in de loods en de ontwikkeling van zijn plannen. Ook de oprichter van Calisthenics Nederland is aanwezig – voor het geven van een clinic – en wordt geëerd, welke huldiging hij teruggeeft aan Wesley voor zijn inzet en gedrevenheid voor deze sportvorm in Amsterdam. Na de warming-up en vrije trainingsessie volgden clinics, battles en mooie demo’s, waarna er alle ruimte was om te chillen en bij te kletsen. Toen konden we ook Wesley, zijn collega’s en sporters spreken over hun passie voor deze sportstijl. De onderlinge band en het contact blijkt ook een bron van inspiratie voor ze.

Calisthenics Amsterdam is een crossroad voor mensen uit vele sporten. De ‘Dutch Lord of the Rings’ Yuri van Gelder en zijn trainer Hassan Zaazouz, bijkans de twee sterkste gymnasten ooit van Nederland, blijken hier vaker geweest en zijn graag geziene gasten die Calisthenics ook in hun trainingen verwerken. Er hangen dan ook een flinke rij ringen op een rij waar menigeen zich aan optrekt deze avond. We ontmoeten er Dineke Minten, die we kennen van het paaldansen – de eerste Nederlands studentenkampioene – en deze avond zich ook voegt bij de clinic kickboksen. Ze benadrukt hoe belangrijk het beoefenen van Calisthenics is voor haar lichaamsbeheersing en krachtontwikkeling, wat een goede basis geeft voor haar favoriete sport. Maar groep en de sfeer zijn voor haar ook doorslaggevend om hier te komen. We ontmoeten onder anderen ook Luka van Rooijen, Jan Schreuder, Peter van Dillen en drie luchtacrobates: voormalig paaldanseres Eva Novakova, voormalig ritmisch gymnaste Dominique Corver en Lovisa Ahman.

Het was zeker weten een mooi afscheid in stijl van een geslaagd jaar met veel sportplezier, maar jammer genoeg ook van een prachtige locatie. Brigitte had gelijk met wat ze schreef in de uitnodiging: “Op één bijzondere plek komen zoveel disciplines samen, er valt zoveel te zien en te vertellen… Mooie plaatjes & inspiratie gegarandeerd!” Genoeg voor Wesley en zijn team om zich te laten inspireren om te eindigen met een mooie belofte aan zichzelf: “We will be back in 2018!” Pas onderweg naar huis merkten we op, dat alleen de camera enige last had gehad van de vrieskou binnen en buiten op deze avond. Een lange worsteling met de griep en het eindejaarsreces hebben lange tijd een publicatie onmogelijk gemaakt, maar we wilden jullie deze bijzondere ervaring niet onthouden. In GymPOWER Sportmagazine nummer 2017-05/06 staat meer over onze kennismaking met deze bijzondere powersportstijl, met foto’s en de interviews met een stel bijzondere, bevlogen mensen met het sporthart op de juiste plek. Op het Youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER staat alvast een impressie.

Meer informatie over Calisthenics Amsterdam is te vinden op haar website en Facebookpagina.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Verslag, interviews en beelden gemaakt door © Casper Beijn en © Theresa Beijn.