Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Win CoachingPOWER-prijs met je inschrijving voor 2e GymPOWER Coachcongres
Win CoachingPOWER-prijs met je inschrijving voor 2e GymPOWER Coachcongres
Foto © Casper Beijn

Win CoachingPOWER-prijs met je inschrijving voor 2e GymPOWER Coachcongres

‘s-HERTOGENBOSCH – Stichting GymPOWER organiseert op Hemelvaartsdag, donderdag 25 mei a.s., haar tweede Coachcongres tijdens het IAG-event 2017 in ‘s-Hertogenbosch. Na het succes van de eerste editie vorig jaar zetten de Coaches van de Coaches zich bij de tweede editie in voor een bijscholing zoals er niet veel zijn in Nederland. Schrijf je nu in, doe mee en behaal je licentiepunten, waarbij je tevens kans maakt op een mooie CoachingPOWER-prijs: de bijscholing gratis en een gefilmd bezoek aan je club.

Met een nog gerichter programma vol CoachingPOWER, slaan topcoaches uit diverse sporten en disciplines, ouders en ook sporters de handen ineen om expertise en ervaring uit de praktijk uit te wisselen aan de hand van de vier inzichten van het trainerschap, actuele thema’s, situaties uit de praktijk en innovatieve technieken. In samenwerking met de NOC*NSF die zelf het eerste onderdeel verzorgt alsook gymnastiekunie KNGU, andere sportbonden en het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch wordt dit een bijzondere bijscholingsdag voor coaches en trainers in alle artistieke en gymnastische sporten.

Dat veel actieve, ervaren, maar ook jonge en pas begonnen coaches baat hebben bij een extra bijscholing waar licentiepunten verdiend kunnen worden, is logisch, maar bij het coachcongres eind mei is er daarnaast ruimte om naast het verbreden van de eigen expertise, je ook te laten inspireren door een andere aanpak van medetrainers en coaches uit de eigen of andere gymnastische disciplines. De editie van vorig jaar leerde al dat trainers en coaches het leuk vinden om ook kennis te delen uit andere sporten, alsmede te kunnen netwerken en toepasbare voorbeelden mee naar huis te kunnen nemen. Dat is nu ook de bedoeling. Coachen kan ook met sportplezier !

  1. Communication: bijscholingsdeel NOC*NSF

Hikmet Weeling van NOC*NSF start de dag met een primeur. Hij zal een bijscholing geven die zich als vervolg op de vier inzichten van het trainerschap van 2016 nog meer richt op coaching in de praktijk, tegen een achtergrond van positief coachen. Een mooi en vernieuwend stuk bijscholing dat voor het eerst wordt gegeven. Trainers die zich opgeven voor deze bijscholingsdag op het GymPOWER Coachcongres, melden zich via de de website van de Academie voor Sportkader (via deze link) tevens aan bij de NOC*NSF om hiervoor het benodigde materiaal te verkrijgen en het vooraf te kunnen inzien.

Voor trainers en coaches uit disciplines die vallen onder gymnastiekunie KNGU, zoals acrobatische gymnastiek, basisvormen van bewegen, dans, freerunning, kleutergym, masters, ritmische gymnastiek, springen en turnen zijn er vier KNGU-licentiepunten niveau 3 te verkrijgen. Voor trainers en coaches uit het synchroonzwemmen en schoonspringen (KNZB), kunstrijden (KNSB) en de paardensport voltige (KNHS) zijn via de NOC*NSF vier licentiepunten te behalen. Voor overige sporten en sportbonden geeft Stichting GymPOWER een certificaat af als bewijs van deelname voor het CV van de trainer of coach. Voor een volledige dag van deelname met de drie programma-onderdelen ‘Communication’, ‘Innovation & Adaptation’ en ‘Inspiration’ zijn er derhalve vier tot acht licentiepunten te behalen.

  1. Communication: expertisepanel

Na het NOC*NSF-gedeelte is er een discussie met een expertise-panel, waar trainers, coaches, ouders en sporters zelf aan deelnemen. Aan de hand van een korte pitch worden stellingen over actuele thema’s als voedingsproblematiek, blessures en medische problemen en de relatie trainer-sporter-ouder bediscussieerd. In het panel zitten: Roos Hanemaaijer-Slottje, coach/trainer, (bekken)fysiotherapeut en auteur van het bekroonde boek ‘Oefenen is meer dan trainen‘; Fleurine Menijn, voormalig Nederlands Kampioene ritmische gymnastiek (2013) en voedingsspecialiste (eigenaar en oprichter van Voeding is Topsport, Elly Crone-Kraaijeveld, jurylid rhönradturnen & cyrwheel en medicus, David Müskens, turnpodotherapeut en voorstander van blessurepreventie; en een vertegenwoordiging van sporters en ouders, die we nog even als verrassing houden.

Gediplomeerd sportdiëtiste Gerri Alma van Staal Fysiotherapie & Training uit Drachten, goed bekend met de acro- en turnwereld, ondersteunt het belang van goede voedingsbegeleiding: “Omdat de meeste gymnasten binnen sporten, hebben ze gebrek aan de desbetreffende vitamines. Je kan deze echter zeker niet onbeperkt aanvullen. Bekende topsporters hebben dit aan den lijve ondervonden en kwamen in de problemen. Omdat de doelgroep jong is, zijn ook de ouders belangrijk.” Saskia Faber, moeder van ritmische gymnastes Sanne, Femke en Lieke die hen steunt bij hun club GTV De Badhoeve in Amsterdam en bij de wedstrijden: “Ik ga graag naar het Coachcongres, want het wordt zeker een inspirerende dag!”

David Müskens, auteur van diverse artikelen in vakbladen en houder van een praktijk voor medisch advies en innovatieve turnhulpmiddelen, helpt (top)gymnasten bij het voorkomen van chronische blessures aan de voet, knie, of heup: “Ben jij die turner met pijn aan je voeten, enkels, knieën of rug? Of ben jij hun train(st)er? Kom dan luisteren naar de oplossing voor jullie. Zoals Anna de Visser, die ik graag hielp. Ze won samen met acropartner Carola Minkels brons op de WK 2016 in Putian, China. Zij is inmiddels gearriveerd aan de internationale top.” Bekijk dit filmpje op zijn Youtubekanaal voor meer informatie over de turnpodotherapiepraktijk van Müskens.

  1. Innovation & Adaptation

Na de eerste ronde is er ruimte voor een demonstratie G-Gym en G-Dans en een lunch die aansluit bij het thema ‘voeding’ in het ochtendprogramma. Daar zal ruimte zijn voor extra info en vragen aan de experts die in het ochtenddeel aan bod kwamen. Daarna zal in de turnhallen, de dojo en de trampolinehal aandacht zijn voor verdieping van trainingstechnieken. In samenwerking met het InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch dat haar analyse-apparatuur in de sportaccommodaties van De Plek ter beschikking stelt, – waaronder meettechniek van de ‘Smart-Rings‘, die op de afgelopen Europese Kampioenschappen turnen in Roemenië voor het eerst bij de senior turners is gehanteerd -, gaan Nederlandse topcoaches uit het turnen dames, turnen heren, trampoline springen en met een choreografische achtergrond dieper in op de vier inzichten van het trainerschap van NOC*NSF: structureren, stimuleren, individuele aandacht en regie overdragen. Met een goed oog voor sportplezier en veilig sportklimaat laten ze samen met sporters de coaches deze principes zelf ervaren.

De beste manier van kennisoverdracht is tenslotte ‘leren door doen’. Intrinsieke motivatie is hierbij een belangrijk principe. Maurice Aarts van InnoSportLab ‘s-Hertogenbosch legt uit dat de technologie in de hallen ontwikkeld is op vragen van de coaches: “Insteek in de trampolinehal bijvoorbeeld was naast de technologie voor het meten van de Time Of Flight de behoefte om met de trainingsgordels enerzijds sporters eerder terug te kunnen laten keren na een blessure en anderzijds dat jonge springers sneller moeilijkere sprongen kunnen aanleren.” Hij ziet dat andere sporten ook belangstelling tonen in de turntechnieken en analyse apparatuur. “Er kwam laatst een groep van vijftien personen uit de ruitersport onderzoeken hoe de technieken voor hen van toepassing konden zijn.” Trainer/coach Nico Zijp van Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch die met Oranjeturnster Tisha Volleman op de EK 2017 in Roemenië prachtige successen boekte, traint al jaren met de technologie die helpt bij ‘regie overdragen’: “Turnsters moeten zich verantwoordelijk voelen voor hun eigen leerproces. Innovatie houdt je scherp en zorgt, als je het goed doet, voor een voorsprong op anderen. Daarom is het een krachtig iets om je in te verdiepen en er je winst uit te halen.”

  1. Inspiration

Het middagdeel en laatste deel van de bijscholingsdag biedt ruimte aan technieken uit aanverwante sporten, die wellicht manieren hebben om de eigen trainingen te verrijken. Hetzij om de trainingen leuker te maken, hetzij om bepaalde onderdelen anders aan te bieden. Het gebruik van een gordel om een salto aan te leren is een goed alternatief voor synchroonzwemsters. Steeds meer sporters zoeken personal training en zijn te vinden in fitnessruimtes als aanvulling op de eigen training en circustechnieken als pole, diverse acrobatiekvormen en slackline zijn gemakkelijk toe te passen in de eigen trainingen. Ook het Beweegdiploma maakt gebruik van deze kennis.

Acrobatics, fitness en circus

Steeds meer trainers en coaches spreken de behoefte uit tot samenwerking met andere sporten. Synchroonzwemsters en voltigeurs willen turn-, acro- en RG-training. Turners zoeken net als schoonspringers de trampoline op, gaan rope skippen voor de conditie en behendigheid en zoeken meer samenwerking met choreografen. Het rhönradturnen biedt een optimale coördinatietraining, dat zelfs autistische kinderen en sporters met een beperking helpt en er ontstaan crossovers met pole sports, crossfit, cheerleading en kunstschaatsen. Allen zeggen behoefte te hebben aan aanvullende ‘inflatable’ vormen vanwege de geringe ruimte die ze innemen en het veiligheidsaspect. Deze zaken komen in het middagdeel aan bod. Zelf ervaren doet vertellen…

Roos Hanemaaijer-Slottje: “We hoeven niet allemaal Olympische topcoaches te worden, al zouden sommigen dat misschien wel aspireren, maar het coachen moet je vooral iets brengen of anders gezegd; het moet iets opleveren. Een Olympische medaille is leuk, maar men kan ook denken aan de succeservaringen bij je sporter, het genieten van het werk als coach, de energie die het coachen kan opleveren, de persoonlijke groei die het bij jezelf bevordert en natuurlijk het plezier van het bezig zijn met iets waarvan je houdt. Ik ga naar het Coachcongres om ook van jullie te leren. Kom dus naar het Coachcongres en leer met mij mee !” Elly Kraaijeveld-Crone: “Leuk dat ik opnieuw de kans krijg om me te laten inspireren door sporters en coaches en hen waar nodig te helpen met mijn kennis.”

Maak met je inschrijving kans op een CoachingPOWERprijs!

Trainers en coaches kunnen zich nog tot 19 mei 2017 inschrijven voor het GymPOWER Coachcongres via het contactformulier op de website www.gympower.nl of direct per e-mail: coachcongres-gympower@outlook.com t.a.v. Casper Beijn. Kosten deelname, inclusief lunch en toekenning licentiepunten, zijn € 49,50 per persoon. Wie nog vragen heeft, kan ook contact opnemen via mail of telnr. 0613345309. Houd de social media van GymPOWER Sportmagazine in de gaten voor de updates over de sprekers en coaches op het tweede GymPOWER Coachcongres tijdens de jubileumeditie van het IAG 2017. Plaats: De Plek en Koning Willem I College, Marathonloop 7, ‘s-Hertogenbosch. Tijden: 09:00 uur – 16:30 uur.

Stuur als je wilt ook je uitleg wat voor jou CoachingPOWER is. De coach die zich inschrijft met de meest enthousiaste uitleg, wint een gratis inschrijving voor de bijscholingsdag. Zijn of haar club wint daarmee ook! Een bezoek bij de club door verslaggevers van GymPOWER Sportmagazine, waarbij we via een filmverslag het sportplezier en coachingpower in de club in beeld brengen voor de club en op de media van GymPOWER. Dus schrijf je vandaag nog in en toon je CoachingPOWER!

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en foto inzet © Casper Beijn | Andere foto’s © Theresa Beijn