Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Yuri van Gelder en Mandy Mohammed in turnfinales World Challenge Cups
Yuri van Gelder en Mandy Mohammed in turnfinales World Challenge Cups
Foto © Michael Motz

Yuri van Gelder en Mandy Mohammed in turnfinales World Challenge Cups

SZOMBATELY/PARIJS – In de laatste twee wedstrijden in de FIG World Challenge Cup-serie, van 21 tot en 23 september 2018  in Szombately en van 28 tot en met 30 september 2018 de Internationaux de France in Parijs, kwamen vanuit Nederland alleen Yuri van Gelder en Mandy Mohammed in actie. Van Gelder wist zich in Hongarije te plaatsen voor de finale aan de ringen en Mohammed – uitkomend namens Egypte – in Frankrijk voor de vloerfinale. Mooie toernooien in de vroege herfst, welke weer een goed voorproefje gaven van hoe de vlag er voor staat in turnland. Voor de één in de race om zich te kwalificeren als toestelspecialist voor Tokyo 2020; voor de ander in de aanloop naar het belangrijke WK c.q. Olympisch (team)kwalificatietoernooi komende maand in Doha, Qatar.

Yuri van Gelder vierde in ringenfinale in Szombately

Foto © Instagram Yuri van Gelder

Foto © Instagram Yuri van Gelder: met trainer Zaazouz in Osijek

Een herboren Van Gelder, gecoacht door zijn nieuwe trainer  (en voormalig Oranjeturner) Hassan Zaazouz, kreeg half april van de KNGU toestemming om op eigen kosten deel te nemen aan vier bekerwedstrijden, waaraan geen andere Nederlandse turners aan mee deden. Zodoende kreeg hij, ondanks dat hij niet opgenomen is in het Oranje herenturnteam, toch de kans op eigen kracht en met een eigen sponsor te strijden om zijn kans op kwalificatie voor de Spelen van 2020 in Tokyo, Japan. In de FIG World Challenge Cup serie 2018-2020 is er immers een Olympische ticket te verdienen voor de beste turner per toestel.

Op Instagram houdt de vijfendertigjarige ‘Dutch Lord of the Rings’ zijn belevenissen bij voor zijn ruim 41.400 trouwe volgers. Na zijn de wedstrijd in Szombately poste hij monter: “I learned a lot this season, looking forward to improve my routine for next year. Thanks for supporting, thanks KNGU for the opportunity #Nuncadesistir”

GymPOWER sprak met Zaazouz die tevreden is over de behaalde resultaten tot nu toe: “Ons doel was vooral om Yuri na ruim twee jaar weer internationale wedstrijdritme op te laten doen. Kijken waar hij nu staat, wat betreft de concurrentie en jury-technisch. Deze opbouw was ook nodig om een basis te leggen en hem weer scherp te krijgen. Dit is gelukt, in een stijgende lijn. Yuri wist zich in alle vier wedstrijden zich te kwalificeren voor de finaleronde met hoge scores. Dat is een mooie prestatie!”

Het doorzettingsvermogen en de vasthoudendheid waarmee Van Gelder op vijfendertig jarige leeftijd op topniveau weet door te trainen en te turnen, – ondanks alle obstakels, missers en tegenslagen -, oogst respect. Van Gelder plaatste zich op vrijdag 21 september 2018 met 14,100 punten als derde voor de ringenfinale, achter de Egyptenaar Ali Zahran (14,450 punten) en de Japanner Shogo Nonomura (14,300 punten). Hij liet daarmee 21 deelnemers achter zich. De scores in de top 13 van het klassement luisterden nauw en het beloofde dan ook een spannende finale te worden, waarin de beste acht een gooi mochten doen naar de medailles en prijzen. In deze wereldbekerwedstrijden van de FIG wordt zowel door de heren als de dames apart geturnd per toestel, in de kwalificatieronde en in de finale.

Spannend werd het metterdaad, als een Russische roulette. De sterke kerels waren aan elkaar gewaagd en lieten hun spierbundels spreken om de ringen te bedwingen, maar hier ging het om wie de meeste beheersing van lijf en toestel netjes wist te etaleren. Op zaterdag 22 september 2018 noteerde Van Gelder met 14,150 punten (D 5,9; E 8,250) de tweede beste totaalscore en derde beste uitvoeringswaarde in de finale, maar eindigde door de tiebreak-regel van de FIG op de vierde plaats. Nonomura pakte het goud met 14,400 punten (D 6,0; E 8,4). Het zilver was voor Zahran die dezelfde totaalscore met een hogere moeilijkheid (D 6,2) noteerde voor zijn ringenoefening, maar een lagere beoordeling kreeg voor de uitvoering ervan (E 8,2).

Net als Van Gelder noteerden zowel Japanner Chiba Kenta als Vietnamees Dang Nam een totaalscore van 14,150 punten. Kenta had een minder moeilijke oefening, maar ging er met het brons vandoor door een hogere uitvoeringswaarde in de jurybeoordeling (D 5,7; E 8,450). Nam werd vijfde (D 6,0; E 8,150). De Roemeen Andrei Vasile Muntean werd zesde met 14,100 punten (D 6,1; E 8,0). De Canadees Ryan Oehrlein kwam tot 14,000 punten (D 6,1; E 7,9) en werd zevende. De achtste en laatste plaats in de finale was voor de Oostenrijker Vinzenz Hoeck die onder de 14 puntengrens dook met 13,100 punten (D 6,1; E 7,0).

Van Gelder kon dankzij zijn nieuwe sponsor Business Forensics B.V. onder begeleiding van Zaazouz afgelopen seizoen deelnemen aan drie wedstrijden in de World Challenge Cup van de FIG. Eind mei 2018 ging hij in Osijek, Kroatië, met 14,000 punten (D 5,9 E 8,1) door als zesde naar de finale, waarin hij te midden van louter wereldtoppers de vierde plaats bereikte met 14,200 punten (D 6,2; E 8,0). Het was zijn eerste wedstrijd in twee jaar sinds de Spelen van Rio de Janeiro in 2016, tijdens welke hij zich kwalificeerde voor zijn eerste Olympische finale maar deze niet mocht turnen. Na Osijek moest Van Gelder Koper aan zich voorbij laten gaan, maar kon hij half juni 2018 deelnemen in Guimarâes, Portugal.

Van Gelder ging daar als tweede door met 14,350 punten (D 5,9; E 8,45) en ging in de finale er vol tegenaan voor de gouden plak. Een val bij de afsprong kostte hem echter behoorlijk wat punten in de uitvoering, waardoor hij met 13,900 punten (D 6,2; E 7,7) uiteindelijk op de zevende plaats belandde. De medaille kwam in Mersin, Turkije, waar Van Gelder in de kwalificatieronde één van zijn beste optredens tot nu toe liet zien voor 14,400 punten. Hij ging als derde door naar de finale en wist in die eindronde opnieuw de derde score te turnen (14,300 punten) voor het brons.

Zaazouz is positief gestemd over de toekomst: “Vanaf november begint de reeks bekerwedstrijden die mee gaan tellen voor de plaatsing voor de Spelen van Tokyo 2020. In november in Cottbus, Duitsland, in februari in Australië, en zo voort. Daar willen we onze pijlen nu op richten, om de nu ingezette stijgende lijn verder door te zetten. We hopen dat de bond bereid is om hem de kans te geven ook aan deze wedstrijden deel te kunnen nemen. Binnenkort weten we meer. We werken er samen keihard voor, met de riemen die we hebben. Zo heb ik als onbezoldigd trainer er een baan naast, waardoor we de trainingen van Yuri moeten aanpassen aan mijn werktijden. Maar goed, wij geloven er nog in!”

Leuk detail voor de turnliefhebbers: Op 10 november 2018 zal Van Gelder tijdens de vijfde van het Turngala Leek het opnemen tegen de Belgische Lord of the Rings, Dennis Goossens en kan zo het in Rio de Janeiro gemiste Duel der Giganten van de Lage Landen eindelijk geturnd kunnen worden!

Mandy Mohamed achtste in vloerfinale in Parijs

Archieffoto © Maurice Smeets

Archieffoto © Maurice Smeets: Mandy Mohammed op vloer op NK 2017 in Ahoy

Op de goed bezette World Cup Challenge in Parijs, de Internationaux de France, maakte er in tegenstelling tot vorig jaar geen enkele turner of turnster namens Nederland zijn of haar opwachting. Deze richten zich op al dan niet besloten interlands en wedstrijden de komende weken in België en Nederland, waaraan ook de teams van respectievelijk Roemenië en Frankrijk zullen meedoen.

De Franse turners en turnsters pakten in eigen land net als vorige maand op het EK in Glasgow weer goed uit en toonden aan heel serieus bezig te zijn, niet alleen in de huidige Olympische cyclus maar ook in voorbereiding op de Spelen van 2024 in Parijs. Op alle negen toestellen (op sprong dames na) waaraan ze deelnamen tijdens de FIG World Challenge Cup in de Franse hoofdstad werd een finaleplaats behaald en in totaal zeven medailles, waaronder vijf goud en twee zilver.

Wie in Parijs wel in actie kwam was Mandy Mohammed van SV Pax Hoofddorp die sinds vorig jaar voor Egypte uitkomt in plaats van Nederland. Ze turnde op vloer onder begeleiding van haar clubtrainer Daymon Montaigne-Jones. De achttienjarige turnster ging in een veld met vijfentwintig deelneemsters met 12,700 punten (D 4,6; E 8,1) als zesde de vloerfinale in. Deze liep niet geheel als gewenst en ze moest zich met 11,500 punten (D 4,7; E 6,9 Pen -0,10) tevreden stellen met de achtste plaats.

De Frans Melanie de Jesus dos Santos versloeg met 13,750 punten (D 5,6; E 8,250 Pen -0,10) niemand minder dan Elsabeth Black uit Canada – de vice-wereldkampioen meerkamp van 2017 -, die 13,050 punten (D 5,1; E 7,95) voor haar finale-oefening noteerde. Het brons was voor de Tsjechische Aneta Holasova, die met 12,850 punten (D 4,7; E 8,15) ondanks mindere moeilijkheid met grote netheid in de uitvoering de andere vijf finalisten wist voor te blijven, zelfs met 0,050 punt voorsprong op de Kroatische Ana Derek die vierde werd.

Op sprong liet de 43-jarige turnlegende Oksana Chusovitina uit Oezbekistan weer van zich spreken met 14,250 punten voor het goud. Ze bleef de Canadeze Black met 0,050 punt voor. Tjasa Kysselef uit Slovenië pakte het brons m et 13,600 punten. Juliette Bossu hield met 14,200 punten het goud op brug voor Frankrijk thuis. Het zilver ging naar de Zweedse Jonna Adlerteg, de kersverse Europees vice-kampioene op dit toestel die vorige maand met 14,533 punten en 0,2 punt verschil nipt tweede werd achter Nina Derwael op het EK in Glasgow. Dit keer het hield ze het bij 13,850 punten. Black pakte hier het brons met 13,600 punten.

Op de balk greep de Canadese in haar vierde finale haar vierde medaille in Parijs en dit keer eindelijk ook een gouden. Met dezelfde score waarmee Sanne Wevers Europees kampioen werd op dit toestel: 13,900 punten. De Franse Marine Boyer moest zich met 13,350 punten tevreden stellen met het zilver. Helena Bonilla bezorgde Spanje een bronzen plak met 13,050 punten.

Meer informatie over de World Challenge Cups turnen, inclusief de uitslagen, is te vinden op de website van de internationale gymnastiekfederatie FIG.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Credits: Tekst © Theresa Beijn | Archieffoto’s Yuri van Gelder en Mandy Mohammed © Maurice Smeets | Foto’s inzet en gallerij © Michael Motz/©Internationaux de France