Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Zilver voor Stepanova en brons voor Slattery op Scalabiscup 2018
Zilver voor Stepanova en brons voor Slattery op Scalabiscup 2018
Foto © Eline Windig: Mira Stepanova

Zilver voor Stepanova en brons voor Slattery op Scalabiscup 2018

SANTARÉM – Met 28 graden, en in de sporthal waarschijnlijk nog wel wat meer, was het warm op de internationale Scalabiscup in het trampolinespringen, DMT en tumbling, die van 12 tot en met 14 juli 2018 gehouden is in Santarém, Portugal. Triffis Alkmaar de eer van Nederland hoog op dit toptoernooi, waarbij twee van de zes finaleplaatsen verzilverd worden: zilver voor Mira Stepanova en brons voor Niamh Slattery. 

Met in grote hoeveelheden aangedragen bakjes meloen en liters water probeerde het publiek zich koel te houden. Toch is dat niet wat trampolinespringster Stepanova bedoelt, wanneer ze zegt dat het woord wat goed bij het toernooi past ‘warm’ is. “Het is warm qua sfeer” Tess de Vries haar clubgenote beaamt “Ja, het is een leuk toernooi, gezellig en bovendien zijn er knappe jongens!” De meiden discussiëren vervolgens over welk land nu de leukste jongens levert. Portugal zou kunnen, maar Engeland komt ook in aanmerking.

Vakantie?

Alhoewel het verblijf hier alle ingrediënten heeft voor een zomerse vakantie, is er ook een ander doel. Trampolinespringen en dan wel zo goed mogelijk. Als enige Nederlandse club in een uitgebreid en sterk internationaal gezelschap heeft Triffis Alkmaar hier de eer hoog te houden.

De Scalabiscup is al jaren een toonaangevend toernooi op het hoogste internationale niveau. Met het keurmerk van de FIG is hier jaarlijks in de drie disciplines spektakel te verwachten. Het toernooi is groot opgezet met een competitiehal een warming-up hal, standjes met verschillende producten zoals t-shirts en trampolineschoentjes, fysiotherapeuten die hun diensten aanbieden, een snackwagen en een leger vrijwilligers die lunch en diner verzorgen. Ook wordt er een feest en na afloop van het toernooi een stranddag georganiseerd.

Everyone can come

Toch is er ook grote variatie in het niveau van de deelnemers te zien. Verschillende landen leveren nationale teams met harde selectiecriteria en als doel zoveel mogelijk podiumplaatsen te behalen, maar ook kleinere lokale clubs komen aan de start. Sommige lokale deelnemers blijken de verplichte oefeningen nog niet te beheersen en krijgen daardoor flink aftrek. “For fun” , zegt een vrijwilliger in gebroken Engels: “Everyone can come”

Niet iedereen binnen de organisatie spreekt Engels en dat zorgt soms voor wat verwarring. Zo worden bijvoorbeeld de nummers van de gekochte snacks steevast in het Portugees omgeroepen, waarna niemand reageert. Tot een Portugees die zich in de buurt bevindt de buitenlander met het juiste nummertje naar voren duwt.

Hoofdjury Sanne Schut, die deze dagen het bericht kreeg te mogen jureren op de Youth Olympic Games in Buenos Aires, Argentinië, moet zich in diverse bochten wringen om haar jurypanel en de wedstrijd in beweging te houden. De tegensputterende wifi, met als gevolg technische problemen met de scoreverwerking, helpt hierbij niet mee. Maar geen stress, alles komt vanzelf weer goed. Warm krijg je het ervan. Dat wel. Gelukkig mogen de blauwe colbertjes uit blijven.

Dag 1

Met ruim 700 deelnemers is de wedstrijd uitgesmeerd over twee dagen met voorrondes en een derde finaledag. Op de eerste dag komen voor Triffis Tess de Vries, Maura de Vos, Martijn Reus, Jordy Mol en Nick Vonk aan de start. In de klasse U17 meisjes springt Tess de Vries een mooie voorronde. Maura de Vos springt haar oefening goed uit. De Vries eindigt op de 17e plaats en de Vos op de 15e.

Martijn Reus laat in de klasse U17 jongens in zijn oefeningen veel progressie zien. Een finale plaats zit er nog net niet in maar hij komt steeds dichterbij met ook een nieuw puntenrecord. Hij eindigt als 11e.

Jordy Mol en Nick Vonk springen in de klasse U20. Jordy Mol springt een supergoede voorronde met een hoge moeilijkheid van 13,3 Hij gaat als derde de finale in. Mol: ”Ik spring deze oefening net een paar weken. Er zit voor het eerst een triffis in.” Ook Nick Vonk weet zijn nieuwe oefening netjes en stabiel uit te springen wat ook hem een finaleplaats oplevert.

De gedoodverfde Zwitserse kampioen Benny Wizani weet ondanks de hoogste score voor zijn verplichte oefening (45,545 punten) zijn voorronde niet goed uit te springen en behaalt de finale niet. Een teleurstelling voor het Zwitserse team. De sterk springende Spanjaard Raul Sanchez weet deze klasse uiteindelijk te winnen met een score van 55,815 punten.

De Britten die voor deze wedstrijd met een streng geselecteerd team aan de start komen, domineren met name in de tumbling met zowel jong talent als sterke senioren de wedstrijd. Opvallend is ook dat door de delegatie uit Namibië, toch niet het eerste land waar je aan denkt op trampolinegebied, goed wordt gepresteerd in dit sterke veld.

Dag 2

De tweede dag wordt de rest van de voorrondes gesprongen. Voor Triffis zijn dit in de meisjes U15 klasse Marisa Lema Vigo, Katie Cowles en Mira Stepanova. Lema Vigo springt een keurige voorronde maar belandt bij de laatste sprong van haar keuze op de mat. Toch weet ze een mooie zestiende plaats te behalen.

Cowles springt een strakke verplicht maar raakt bij de derde sprong van haar keuzeoefening in de problemen en kan haar oefening niet afmaken. Zij eindigt hierdoor op de 41ste plaats. Stepanova springt zich met een persoonlijk record van 89,365 naar een finaleplaats. Stepanova: ”Wel heel grappig is dat de namen van de eerste drie in de finale op ‘ova’ eindigen. De andere twee meisjes zijn Russisch en ik dus.“

In de Open klasse kent Triffis de meeste deelnemers. Roel Teillers, Jimmy Demmers en Mads Ottenbros bij de heren en Niamh Slattery, Lara Schut en Bente Geleijn bij de dames.

Teillers en Demmers doen in de voorronde wat ze moeten doen en gaan als vierde en zesde de finale in. Ottenbros eindigt in dit geweld met een nieuw persoonlijk record op een nette plaats. Bij de dames komt Schut net te kort om de finale te behalen. Zij wordt negende. Geleijn weet haar keuzeoefening niet af te maken en eindigt op de 21e plaats.

Slattery, springt na een langdurige blessure een uiterst strakke oefening met aangepaste moeilijkheid maar behaalt ruimschoots een finaleplaats.

Finales

Op de laatste dag vinden de finales plaats. Stepanova komt als eerste Nederlander aan de start. Met een stabiele oefening weet zij zich nog een plaats te verbeteren en mag zij het zilver in ontvangst nemen.

In de middag springen Mol en Vonk in de finale U20. De spanning is om te snijden, Mol weet dat hij met een goede oefening kans maakt het podium te behalen. Het mag niet zo zijn. Bij de derde sprong raakt Mol uit balans en moet hij zijn oefening afbreken. Hij eindigt hierdoor op de zevende plaats. Vonk springt een stabiele oefening die hem naar de vierde plaats brengt.

In de Open men klasse komt Teillers in de finale net te kort voor het podium. Demmers springt stabiel maar weet niet echt te overtuigen en eindigt op de zesde plaats. Deze klasse wordt gewonnen door de Rus Vitaly Krivonos, die ook op DMT het brons in de open klasse weet te behalen.

Lara Schut kan doordat zij zelf de finale net niet heeft behaald net als haar zus Sanne achter de jurytafel plaatsnemen. Slattery springt haar finale zonder verwachtingen en weet met een mooie uitvoering het brons te bemachtigen. Slattery: “Ik ben pas weer twee weken aan het trainen na een blessure dus ik spring alleen een verplichte oefening. Het ging zo goed als het had kunnen gaan, dus ik ben heel tevreden.” De open dames klasse wordt uiteindelijk gewonnen door de Britse Louise Brownsey.

Met zes finaleplaatsen en twee podiumplaatsen hebben de springers van Triffis een mooi resultaat behaald op de Scalabiscup. Na afsluiting van het toernooi was er nog tijd voor de nodige ontspanning aan het strand en in Lissabon. De complete uitslagen van de Scalabiscup 2018 zijn te vinden via deze link. Hoofdtrainer van Triffis Sven Mooij heeft ook van de deelname aan dit toernooi een leuke serie vlogs gemaakt voor Triffis TV. Deze zijn te vinden op Youtube.

Meer informatie is te vinden op de website van het toernooi.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst, verslag en foto’s © Eline Windig