Actueel GP nieuws
Home » GP Actueel » Zinderend sportweekeinde als afscheid van EK-event in Glasgow
Zinderend sportweekeinde als afscheid van EK-event in Glasgow

Zinderend sportweekeinde als afscheid van EK-event in Glasgow

EK-Glasgow-2018GLASGOW – Of het virtueel lukt om door het gebundelde EK-event in Glasgow en Edinburgh meer mensen te interesseren in sport is nog de grote vraag, maar wat er gebeurt ter land, ter zee en in de lucht in de verschillende arena in deze regio houdt wie een kaartje heeft kunnen bemachtigen in ieder geval wel op het puntje van de stoel. Op de buitenluchtbanensport na dan, zoals golf, wielrennen, triatlon en open water zwemmen.

In het turnen en schoonspringen waren het voor Nederland op donderdag, vrijdag en zaterdag mindere dagen. De hoop van Oranje is nu gericht op de laatste finales op de laatste dag: Epke Zonderland in de rekstokfinale, Inge Jansen en Céline van Duijn in de 3m plank synchroonspringen finale. Het kan een mooie apotheose worden, maar ze moeten het zeker nog gewoon doen.

Schoonspringen heren voorronde 3m plank

Naast het Nederlandse senior herenturnteam dat in The SSE Hydro in Glasgow onverwacht op een teleurstellende negende plaats eindigde, kwamen op donderdag 9 augustus 2018 ook schoonspringers Joey van Etten en Dylan Vork namens Oranje individueel in actie op de 3m plank in de Royal Commonwealth Pool in Edinburgh. Ook zij overleefden de voorronde niet, al was een finaleplaats voor hen vooraf geen vaststaande zekerheid. Ondanks  dat en het feit dat het niveau van de sterke concurrentie in dit veld met 28 deelnemers tot duizelingwekkende hoogte steeg, gingen ze er wel voor.

Het schortte het aan precisie en netheid in enkele van hun sprongen, maar de twee jonge Nederlandse toppers hielden het hoofd koel en bleven gedecideerd doorspringen tot de laatste snik en eindigden respectievelijk als 22ste met 297,75 punten en 23ste met 279,05 punten. De beste twaalf gingen door. Al met al mooi leergeld voor de heren die alle perspectief en talent hebben om, als ze de ruimte en nodige steun  in hun sportcarrière blijven krijgen, gestaag door te groeien naar de internationale top. Vork mag dat dit jaar nogmaals bevestigen op de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires.

In de voorronde ging de Rus Ilia Zakharov  nog aan de leiding met 508,10 punten, vòòr de twee Britten Jack Laugher en Daniel Goodfellow en met landgenoot Evgenii Kuznetsov als vierde. In de finale kreeg Laugher, de zilveren medaille-winnaar op de Spelen van Rio de Janeiro, echter vleugels voor eigen publiek en overklaste hier vriend en vijand met overmacht: 525,95 punten. Zakharov werd tweede met 519,05 punten en landgenoot Kuznetsov volgde in zijn kielzog met 508,05 punten en snoepte zodoende Groot-Brittannië het brons af.

Junior herenturnen: team- en individuele meerkampfinale en kwalificatieronde voor toestelfinales

Ook in het herenturnen voor junioren ging op vrijdag 10 augustus 2018 in The SSE Hydro in Glasgow de battle om het teamgoud tussen Rusland en Groot-Brittannië. De Britten hadden op drie toestellen de beste teamscore (vloer, voltige en sprong), de Russen op twee (ringen en rek). Bij de uitslag luisterde het dan ook nauw, met eindscores van respectievelijk 240,961 en 240,128 punten. Het verschil bedroeg slechts 0,833 punt. Spannender hadden ze het zich niet kunnen maken.

Voor de grote verrassing zorgde echter het team van Italië. Met 237,895 punten en een voorsprong van 0,066 punt op het oersterke team van Zwitserland pakten ze het brons en verwezen ze Oekraïne die de beste teamscore had op brug naar de vijfde plaats. Italië zette de kroon op het werk met het goud in de individuele meerkamp voor de Italiaan Nicolo Mozzato die met liefst 80,198 punten de Brit Jamie Lewis (79,731 punten) en de Rus Sergei Naidin (79,598) om het zilver en brons liet duelleren.

 

De top vijf landen verdeelden ook broederlijk bijna alle toestelfinaleplaatsen, met op elke toestel ook wel een aangename verrassing vanuit ‘kleinere’ landen. Voor België dat in dit veld met 31 deelnemers met het team op een verdienstelijk achtste plaats eindigde met 229,662 punten, hebben drie turners zich geplaatst: Liam de Smet aan de ringen met (vijfde met 13,433 punten), Justin Pesesse op sprong (zevende met 13,966 punten) en Mattis Bouchet op rek (zesde met 13.000 punten).

 

Jong Oranje, dat een dag eerder de kwalificatie van het senior team volgde op de tribune, ging kennelijk naar het EK voor het opdoen van ervaring en speelde een bescheiden rol in deze wedstrijd. Het team eindigde op de 22ste plaats met 217,493 punten. Op de toestellen rek (dertiende) en sprong(veertiende) zetten ze de beste teamscore neer. Meervoudig Nederlands kampioen Jermain Grünberg kreeg eindelijk zijn kans om deel te nemen aan het EK. Hij was de enige die de individuele meerkamp turnde voor Jong Oranje, maar bleef ver verwijderd van het erepodium (70ste met 66,632 punten).

Ook individueel waren de scores niet voldoende om bij de beste acht te eindigen en een plaats in de toestelfinales komende zondag af te dwingen. Wesley de Haas zette de beste score neer op sprong (13,766 punten); Luuk Huernink op vloer (12,933  punten) en brug (12,400 punten); Lars Vos op voltige (11,866 punten) en rek (12,266 punten); en Jordy Hagenaar aan de ringen (12,466 punten). Het optreden op dit EK laat nog in het midden of deze generatie junioren de aansluiting weet te vinden bij het senior Oranje dat ambieert in de komende twee jaar een plaats bij de beste acht landenteams in de wereldtop te veroveren.

Schoonspringen dames voorronde en finale 3m plank

Diving-EK-Edinburgh-2018Een dag later op zaterdag 11 augustus 2018 begon de dag vroeg in de Royal Commonwealth Swimming Pool in Edinburgh met de voorronde voor dames op de 3m plank. Wereldtopper Inge Jansen streed hier namens Nederland om een plaats in de finale, wat vooraf niet strikt tot de onmogelijkheden werd gerekend gezien haar voorgaande prestaties op internationaal niveau. Schoonspringen is en blijft echter een wezenloos zenuwenspelletje, waarbij je op het moment suprême alleen van eigen kracht kan uitgaan en de focus moet zien te houden bij alle vijf sprongen die je om en om met je concurrenten. In een veld van 21 deelnemers uit heel Europa, één van de continenten waar een groot deel van de beste springers ter wereld hun paspoort vandaan hebben. Met name sprongen nummers 2 en 4 gingen niet lekker en dat bracht haar totaalscore bracht op 231,20 punten waardoor ze uiteindelijk op plaats vijftien belandde. Ze kwam 8,25 punten tekort.

De beste twaalf gingen door naar de eindstrijd later op de middag. Dat werd nog een hele bloedstollende en historische finale, met name voor de Britten die met recht een eigen promotiecampagne in de eigen taal kunnen starten met de slogan ‘The Force is Grace’. De hele tijd leek het erepodium een strijd te zullen worden tussen landgenote Alicia Blagg, de Duitse Tina Punzel, de Oekraïnse Viktoriya Kesar. De Russin Nadezhda Bazhina, de Zwitserse Michelle Heimberg en de Italiaanse Chiara Pellacani leken ook kansen te hebben. De jonge Grace Reid cirkelde er omheen, maar een kans op een medaille leek met een vijfde plaats na de derde sprong meer wens dan werkelijkheid. Reid trok zich daar weinig van aan en met ijskoude kalmte deed ze waar ze heel goed in is. Ze gooide er twee schier perfecte sprongen eruit en kon een feestje bouwen met Team GB. Met totaal 329,40 punten was de Europese titel voor haar, Blagg pakte zilver met 327,70 punten en Punzel het brons met 324.65 punten. De rest had het nakijken.

Turnen senior heren teamfinale

Ondertussen werd op zaterdag 11 augustus 2018 de finale voor senior herenteams geturnd in The SSE Hydro in Glasgow, waarbij Nederland graag bij was geweest om een vijfde plaats op te eisen. Er trok zich geen enkel team terug uit deze felbegeerde eindstrijd om de Europese titel en Nederland moest zich tevreden stellen met de eerste reserveplaats en toekijken. Het werd een bloedstollende finale met een duizelingwekkend hoog niveau. Wat kun je anders verwachten met de beste acht landenteams van Europa op dit moment: Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Spanje, Turkije en Italië.

Er werd door alle teams een schepje bovenop gegooid, waarbij het kijkspektakel op elk toestel als fors vuurwerk knetterde tot een ouderwets spannende en boeiende turnwedstrijd met alles er op en eraan. Het zal de ambiance zijn, de locatie, het thuispubliek, de uitverkochte tribunes, de uitzinnige turnliefhebbers die samen genieten, de turners die ondanks hun status en aspiraties hier diep moeten gaan en alles geven. Had Nederland hier tussen dit turngeweld een vijfde plaats kunnen bemachtigen? Er is beslist nog veel werk aan de winkel richting Tokyo 2020;

De Russen laten op elk toestel hun spierballen rollen en doen wat ze aan hun stand verplicht zijn. Het spektakel op voltige, sprong en brug is van ongekende schoonheid. Al laten zij tussendoor ook steken vallen, wat vooral de Britten hoop geeft. Die beginnen ijzersterk maar maken het zich met vallen hier en daar onnodig moeilijk en uiteindelijk ook onmogelijk om de Russen te verschalken in eigen huis. De twee landenteams doen gebroederlijk de ronde langs de zes toestellen en eindigen op rek. Rusland toont ook naast power ook over de nodige brains te beschikken en tactisch te kunnen turnen. Aan het eind van de rit weten de Russen wat ze moeten halen om het goud veilig te stellen en nemen geen enkel risico. Met voor hun doen drie makke oefeningen sluiten ze af met 257,260 punten en een comfortabele voorsprong.

Het is  namelijk genoeg om Groot-Brittannië achter zich te houden, dat eindigt met 253,362 punten. Turkije is heel lang de grote verrassing in deze finale, maar geeft het zelf uit handen op de laatste twee toestellen met grote missers (vloer en voltige). Frankrijk maakt het wel mooi af op diezelfde twee toestellen en excelleert zelfs op dat lastige paard met bogen. Cyril Tommasone gooit hier zelfs een score van 14,666 punten tegen aan. Wat een souplesse en wat een power! Terecht verdienen ze met 246,928 punten het felbegeerde brons. De rest moet het doen met een plaats bij de beste acht van Europa.

Laatste finales op zondag 12 augustus 2018

Propje-zwarte-sokjes-voor-EpkeEr rest nog maar één dag van het grootse EK-sportevent in Glasgow en Edingburg (en voor atletiek in Berlijn). In het schoonspringen en het turnen staan twee finales op het programma waarin Nederland kans maakt op het verbeteren van de positie op het algemeen medailleklassement.

Schoonspringsters Inge Jansen en Céline van Duin komen in actie in de finale synchroon 3m plank. Deze twee wereldtoppers kunnen als alles volgens plan gaat, ook hier van zich kunnen doen spreken.

In de allerlaatste toestelfinale in het turnen komt Epke Zonderland in actie op rek. Hij heeft zich gekwalificeerd als eerste voor deze finale en blaakt van het zelfvertrouwen. Het lijkt er op, dat hij met nog meer moeilijkheid erbij zijn zeven concurrenten ook in de finale de baas wil blijven voor nog een Europese titel op zijn erelijstje.

De gouden tip voor Epke is volgens kenners om welke oefening hij ook doet, die netter te turnen. Een propje sokjes tussen de enkels houden schijnt te helpen. Vooral bij alle vluchtelementen de voeten bij elkaar en alles gestrekt en gepunt houden. Daar wordt streng op gelet en daar wil je geen goud voor missen. De Oranjesupporters in Glasgow geloven er in ieder geval in en gaan hem weer aanmoedigen.

Het wordt nog een boeiende laatste wedstrijddag voor iedereen, waar en hoe je het ook kan en mag volgen. Meer informatie is te vinden op de website van het EK-event 2018.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn met een bijdrage van © Casper Beijn en ingezonden foto (sokjes)