Actueel op GP
Home » GP Tijdsbeeld » Zoë Lichteveld neemt stokje over bij Sparta Dordrecht RG
Zoë Lichteveld neemt stokje over bij Sparta Dordrecht RG

Zoë Lichteveld neemt stokje over bij Sparta Dordrecht RG

DORDRECHT – Net als bij de andere gymnastische disciplines is ook bij de ritmische gymnastiek het nieuwe gymsportseizoen weer begonnen. Bij Sparta Dordrecht met nogal wat wijzigingen. De twee trainsters kozen voor meer aandacht voor hun jonge gezinnen en de vorig seizoen gestopte topsporter Zoë Lichteveld nam het stokje over. Lichteveld laat er geen gras over groeien en heeft de doelen voor de club neergezet. Ook organiseert ze een masterclass met de topgymnaste Mimi-Isabelle Cesar uit Groot-Brittannië, waar veel belangstelling voor is. Reden te over om de club Sparta in de GymPOWER-clubtour in dit nieuwe seizoen over het voetlicht te brengen.

Masterclass RG met Mimi-Isabelle Cesar

Archieffoto AmsterdaMMasters RG 2017 © Theresa Beijn

Archieffoto AmsterdaMMasters RG 2017 © Theresa Beijn : Mimi-Isabella Cesar

Zoë Lichteveld ziet de club, waar ze zich van kinds af aan ontwikkelde tot gymnaste in de hoogste divisie, nu als hoofdtrainster van de andere kant. Ze laat er echter geen gras over groeien en ging direct vol enthousiasme aan het werk. Wat kon ze beter doen dan tonen dat de club nog springlevend is, dan een voormalig Olympisch ritmisch gymnaste naar Dordrecht halen.

Lichteveld: “Ik kwam op het idee van een masterclass doordat ik bekend wil maken dat Sparta gewoon doorgaat. Bij de Amsterdam Masters kwam ik in contact met Mimi, die bereid was om naar Dordrecht toe te komen. Geweldig! Op 4 januari 2019 gaat het dan ook echt gebeuren. We hebben al heel veel inschrijvingen. We zijn ook met de KNGU bezig om er trainers licentiepunten te kunnen geven. Als club kiezen we er voor om ons vaak te gaan laten zien op de social media. Het is leuk om je nieuwe job als coach zo in een eerste seizoen te kunnen starten.”

De nieuwe groep

Lichteveld is enthousiast en heeft het voordeel dat ze de kalender, jaarplanning en de seizoenvoorbereidingen als gymnaste heel goed kent. Lichteveld: “We hadden al open trainingen voor de recreatie. Er stonden er toen toch weer 20 in de zaal. Ook zijn we volop voor de NK aan het trainen om het seizoen gelijk goed te kunnen starten. De meiden zijn er klaar voor. We hebben in de selectie twee nieuwe dames, Eva en Anaïs, die natuurlijk ook nieuwe oefeningen moesten krijgen. Anaïs maakte een overstap uit het paardrijden. Ook werken we nu met een trio. We hebben daarvoor gekozen in plaats van voor een groep, want het is belangrijk eerst ervaring op te bouwen. En zijn in andere categorieën ook nieuwe gymnastes bij. We trainen op maandag, dinsdag en woensdag en Jasmijn helpt ook op vrijdag. Het is een leuke groep die goed met elkaar overweg kan. Ik ga zelf met twee ouders de jurycursus doen, want at is het lastigste met opstarten. We hopen dat we hier nog meer hulp bij krijgen.” 

Veilig Sportklimaat bij Sparta

Archieffoto © Yoshida Rosenboom: Zoë Lichteveld neemt afscheid op NK Rotterdam Ahoy 2018

Archieffoto © Yoshida Creative Productions: Zoë Lichteveld neemt afscheid op NK Rotterdam Ahoy 2018

Zoë Lichteveld heeft bij de trainingen een belangrijk speerpunt ingebracht. Ze vindt Veilig Sportklimaat heel belangrijk en ziet dit graag terug bij de trainingen van haar gymnastes. Lichteveld: “Ik vind het belangrijk dat meiden zelf aangeven tot hoever ze kunnen gaan. Bij nieuwe meisjes is dat heel belangrijk. We gaan uit van STOP = STOP. Dat je hele training uit lenigheid bestaat is niet het allerbelangrijkst. Je kan doortrainen op heel, heel lenig en gaan doorduwen maar dat vind ik niet meer van deze tijd. Jezelf motiveren is nog veel belangrijker. Als ze uit zichzelf doorzettingsvermogen hebben, brengt ze dat het verst. Op den duur willen ze dan zelf meer.”

Bijzondere afsluiting vorig seizoen

Archieffoto © Casper Beijn

Archieffoto © Casper Beijn: training Sparta RG-Dordrecht seizoen 2017-2018

De seizoensafsluiting van Sparta waarbij Zoë als gymnaste en Wendy-Kalkman-Hornstra en  Lizzy Speelmeijer als trainster afscheid namen, was veelbetekenend en kwam ook nog in een jubileumjaar van de club. Lichteveld: “De jaarafsluiting was heel bijzonder. Leuk voor iedereen. Daarna gingen we bij Wendy eten. Als dan het afscheid komt, doet dat wel pijn. We hebben veel mooie herinneringen gedeeld tijdens de afsluiting. Al die jaren zoveel met elkaar genoten.” Wellicht is zo’n moment voor een club als yin en yang. In zo’n afronding zit ook de kracht besloten van een nieuw begin. Daarom werd de blik direct naar voren gericht.

Zoë Lichteveld moet zelf nog aftrainen, maar traint als trainster niet meer met de groep mee. Lichteveld: “Ik ben zelf nog bezig om me één keer per week los te werken. Dat doe ik op het vrijdaguurtje ballet en gebruik het om af te trainen. Ooit aan een World Cup meedoen was altijd mijn eigen grootste doel. Misschien kan ik er nu ooit met een gymnaste heen. Dat zou ook geweldig zijn. Nu is het belangrijkste om met plezier met de meiden dit seizoen te draaien.”

Wie dit nieuwe seizoen bij Sparta Dordrecht wil meemaken of interesse heeft in de Masterclass met Mimi-Isabella Cesar op 4 januari 2019, moet snel zijn. Er zijn nog enkele plaatsen. Meer info is te vinden op de Facebookpagina en de website van Sparta Dordrecht.

Artikel © GymPOWER | Tekst en interview © Casper Beijn | Credit beelden © (video) © Mimi-Isabella Cesar/© Sparta Dordrecht RG; © Yoshida Creative Productions (Instagram @ Yoshida Fotografie); © Theresa Beijn/© AmsterdaMMasters RG 2017; © Casper Beijn/© Sparta Dordrecht RG training (inclusief inzet)