Actueel GP nieuws
Home » Geen categorie » Zoë Timmermans gaat genadeloos los in Ultra Pole Battle op WK in Den Bosch
Zoë Timmermans gaat genadeloos los in Ultra Pole Battle op WK in Den Bosch
Foto © Theresa Beijn

Zoë Timmermans gaat genadeloos los in Ultra Pole Battle op WK in Den Bosch

AMSTERDAM – Samen met trainingsmaatje Demi Brama reikte Zoë Timmermans tot de halve finale van Holland’s Got Talent 2017, maar door de kwalificatie voor de WK van 30 juni tot en met 2 juli 2017 in ‘s-Hertogenbosch hadden ze nog een kans om individueel te laten zien waartoe ze in staat zijn. Met een vrije val uit de paal op de eerste dag van het WK leek die droom ook te vervagen, maar bij de Ultra Pole Battle geschiedde het onverwachte. Iedereen weet intussen wel dat Nederland een nieuwe Wereldkampioen telt, aan GymPOWER Sportmagazine vertelden de moeders het verhaal.

In de categorie Ultra Pole nemen twee paaldansers het in een soort opzwepende kickboxsfeer op een podium met twee palen tegen elkaar op in twee battles van een minuut, waarbij iedere deelnemer steeds dertig seconden krijgt om tot het extreem uiterste te gaan. “Ik had totaal niet verwacht dat ik op het podium zou komen, dus dat was extra vet! Het eerste wat ik dacht was ‘Is dit wel echt, is het geen droom?!'”

Zoë heeft zich vlak voor de halve finale van HGT geblesseerd, zo ook tijdens het WK Paaldansen op vrijdag. Ze maakte een salto en kwam niet goed terecht waardoor ze niet meer lekker in de act zat.  De uitnodiging om mee te doen aan Ultra Pole op zondag kwam dus als een ‘herkansing’ uit de Hemel vallen. Moeder Miranda Timmermans: “Het was natuurlijk wel erg spannend, want Zoë had  nooit eerder een battle gedaan. Maar ze vond het echt super gaaf om eraan mee te doen, en ze hoopt dat ze volgend jaar weer gevraagd wordt voor deze categorie.”

Uit Zoe’s deelname aan HGT en het WK rolt steeds meer. “Ik ben bij RTL Late Night/ Summer Night geweest, en ik ben ook gevraagd om verschillende optredens te geven. RTL Late Night was een hele gave ervaring, iedereen was super enthousiast en aardig, en ze hielpen ook heel goed.” Miranda voegt er nog aan toe “Het is een ware rollercoaster op ’t moment!” Het voorlopige doel van Zoe is onveranderd: “Mijn doel voor de komende tijd is deel te nemen aan verschillende wedstrijden in het buitenland.”

Demi Brama: van Novice naar Junior

“De Mexicaanse wereldkampioene 2017 had 46 punten”, verteld moeder Esther Brama. “Nummer 2 had iets in de 43 en Demi eindigde met 42.2 qua punten heel dichtbij op de zesde plek. Met deze hoge punten is Demi de best presterende Nederlander op de WK 2017!  Vorig jaar werd ze dertiende, nu zesde, en Demi is nog jong; de volgende jaren weer kansen!”

Drievoudig Nederlands kampioen Demi Brama deed voor de laatste keer mee in de categorie Novice, aangezien ze in de week na de Wereldkampioenschappen 15 is geworden. “Novice ben je in de leeftijdscategorie 6 – 14”, begint Esther uit te leggen. “Maar als we het over de Wereldkampioenschappen hebben, is Novice van 10 – 14 jaar.  Junior ben je van 15 – 17 en van 18 – 39 ben je senior. Daarna mag je jezelf Master noemen. We hebben op de WK een 40 plusser gezien en die was zoo goed! Je hebt ook 50 plus, heel bijzonder wat deze mensen kunnen.”

Nog meer te spreken, is Esther over de WK Para Pole. “Die categorie is voor mensen met een handicap. Er deed dit jaar iemand in een rolstoel mee waar wij echt compleet stil van werden. Zij had zo’n kracht in haar armen! Je hijst jezelf zonder enige beenkracht omhoog en gaat in de paal zitten. Dan blijf je hangen en als je jezelf een zetje geeft, kan je draaien!”  De kersverse wereldkampioene parapole is longpatiente. “Zij kon echt hele gave dingen. Demi gaat een meisje dat spastisch is les geven in de paal, en het doel is ook deel te nemen aan de Kampioenschappen!”

Alle besproken categorieën vallen onder de WK Pole. “Er kwam steeds meer vraag naar artistieke vormen van paaldansen, en toen is vorig jaar de WK Artistic Pole en de WK Ultra Pole het leven ingeroepen.  Artistic Pole is nog niet zo populair, er waren zo’n vijf inschrijvingen per categorie, maar dat zou wel iets voor Demi zijn. Maar die opzwepende sfeer tijdens Ultra Pole is niets voor haar! Demi is de rust zelve, die moet gewoon opkomen en haar ding doen.” 

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Ultra Pole, freerunning van het paaldansen

Ultra Pole kun je zien als het freerunnen in de gymsportwereld; freepoling! “Acht vrouwen en acht mannen battelen tegen elkaar zonder regels, je verzint het ter plekke en krijgt geen punten.” Beetje gniffelend: “Je mag alleen niet meer in het thrustframe hangen, dat mocht vorig jaar dus wel en dat werd een te grote dolle boel. Het thrustframe is het frame waarmee de palen vaststaan.”

Olga Trivanova deed ook mee in de categorie Ultra Pole. “Deze Russische van veertien is echt bizar goed, Demi heeft in Maaspoort een workshop van anderhalf uur bij haar gevolgd voor 99 Pond! Ultra Pole pakte bij Olga echter niet zo goed uit.” Bij Zoë daarentegen vlogen de spetters er af. “Dat is echt helemaal haar ding, en het is haar zo gegund na pechblessures vlak voor de halve finale van HGT, en tijdens het WK. Voorgaande keren stond ze daarbij steeds net naast de eerste plaats, dus dit was geweldig!”

Demi kan volgend jaar naar een lootschool, dat is fijn voor het combineren van haar sportcarrière met school. “We gaan nu eerst even een paar weken kalm aan doen en voor daarna hebben we een schema opgesteld waarmee we verder gaan. Nou ja… kalm aan… we gaan die weken naar Frankrijk en conditietraining kan daar prima! Bodyboarden vindt het hele gezin leuk en we hebben alle vier een bord waarmee we tegen de golven in peddelen. Dat is een behoorlijke aanslag op je spieren!”

Doelen en dromen                                                                                                                              

Demi gaat misschien meedoen met JDM Halloween wedstrijd met de volwassenen in oktober. Ze heeft daar ook een keer een workshop gegeven.” Demi gaat binnenkort ook een workshop geven op  een andere locatie. “En onze sponsor, Coronel Sports in Huizen, heeft er ook wel oren naar dat Demi daar workshops gaat geven.” Demi heeft vorig jaar de hele zomer op zaterdag in de Efteling opgetreden via Corpus Acrobatics. “Dat viel ook tijdens het WK en dat was destijds best wel een dingetje. Maar we wilden haar het artiestenleven laten beleven, en voelen of het wel echt is wat ze wilt. En vier keer haar act achter elkaar mogen doen vond ze fantastisch! Ze dacht ‘dat is echt wat ik wil!’”

Esther is supertrots en opgewonden over het doel van Demi, die ooit haar eerste optreden gaf op het GymPOWER Open Podium op het IAG 2013: “Demi wil richting het grote optreden, richting Cirque du Soleil. We gaan een open sollicitatie sturen als Demi tegen de achttien is… Voorlopig is het gewoon lekker doortrainen!” Demi moet wel het trainen met andere paaldansers missen. “Als wij haar trainen is dat niet met andere paaldansers en dat mist Demi heel erg. Maar er zijn weinig paaldansscholen in de omgeving die haar wat kunnen leren, dus we blijven haar zelf trainen met soms de hulp van andere trainers, en we blijven gestaag doorzoeken.” Het werkt heel motiverend dat Demi nu gaat meedraaien in de categorie Junior. “Bij de junioren mag je meer en je kan meer punten halen, dat geeft meer mogelijkheden.”

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst en interviews © Sabine Monden | Foto © Maurice Smeets | Film © Kerima Maduro | Foto inzet © Theresa Beijn : Zoë op WK 2016 in Londen