Actueel op GP
Home » GP Actueel » Zomerse krachtmeting Oranjeturnsters met interland in Thialf
Zomerse krachtmeting Oranjeturnsters met interland in Thialf
Foto © Maurice Smeets

Zomerse krachtmeting Oranjeturnsters met interland in Thialf

Video © Mariska Werring

HEERENVEEN – Op 7 en 8 juli 2018 vond in Thialf Heerenveen een interland plaats met deelname van junior en senior turnsters uit Japan, Groot-Brittannië, België en Nederland. Roemenië zegde op het laatste moment af. Een krachtmeting hartje zomer die weinig turnliefhebbers kon lokken naar het noorden, hoe prachtig ook de locatie was ingericht in dit turnvreemde walhalla van de winterse schaatssport. Qua actie en niveau was het een mooie wedstrijd die toch voldoende kijkplezier bood aan wie die moeite toch nam. Niet in het minst omdat er mooie resultaten behaald werden door (Jong) Oranje en het hier ook een kwalificatiemoment betrof voor de komende Europese kampioenschappen in Glasgow, Schotland.

Juniorenwedstrijd

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: Goud voor Jong Oranje in Heerenveen

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets

Op zaterdag 7 juli jl. werd eerst de meerkamp- en landenwedstrijd van de junioren afgewerkt. Het ‘Duel der Lage Landen’ van weleer werd weer leven ingeblazen, want hierin turnde Jong Oranje tegen Jong België. Er stond ook voor deze jongedames wat op het spel, want er zijn zes turnsters geselecteerd en er zal eentje moeten afvallen voor het Jeugd-EK in Glasgow.

Het junior damesteam van Nederland bestond uit Sara van Disseldorp, Astrid de Zeeuw, Vera Jonker, Shade van Oorschot, Lisa van Rozen en Zenna van der Lubbe,  waarbij elke turnster gecoacht werd op door de eigen coach. Dat maakte dat er heel veel trainers in de arena stonden, onder aanvoering van bondscoach Gerben Wiersma en assistent-bondscoach Vincent Wevers. Markant bij de juniorenwedstrijd was de terugkeer van Frank Louter als ‘Oranjecoach’, die dit keer zijn eigen pupillen mocht begeleiden op de wedstrijdvloer. Oranje straalde graag eenheid uit in Heerenveen en dat was goed merkbaar.

Met 152,300 punten legde Jong Oranje uiteindelijk beslag op het goud en bijbehorende beker. Op drie toestellen was de Nederlandse juniorenselectie België te sterk: sprong, brug en vloer. Op balk legden ze het nipt af tegen de Belgische talenten. Op sprong turnde Jonker zelfs de beste dagscore met 13,700 punten. Op brug was De Zeeuw de beste van het hele veld met 13,400 punten. Op balk werd in de hele lengte en breedte een flinke worsteling geleverd, waarbij wonderlijk genoeg het toch een Nederlandse was die het beste presteerde: Van Rozen noteerde 12,300 punten. Op vloer noteerden Jonker en  Sara van Disseldorp de hoogste score; 12,750 punten.

Foto © Maurice Smeets

Foto © Maurice Smeets: zilver voor Jong België

Foto © Maurice Smeets: turnster België

Foto © Yoshida: turnster België

De Belgische headcoach Yves Kieffer maakte op 2 juli 2018 de voorlopige Belgische selectie bekend, waarbij aangeduid werd dat hij naar aanleiding van de interland in Heerenveen het junioren- en seniorendamesteam definitief zou vastleggen. Dus ook een belangrijke wedstrijd voor Jong België met Stacy Bertrandt, Margaux Daveloose, Fien Enghels, Lisa Vaelen, Jade Vansteenkiste alsook de twee reservegymnasten Noëmie Louon en Cato Fleurackers  (in plaats van de eerder aangewezen Julie Vandamme).

Het Belgische team was een waardige tegenstander voor Jong Oranje, maar liet over de hele linie op alle toestellen te veel puntjes liggen wat opgeteld totaal 149,650 punten opleverde. Dat was 2,35 punt minder op het Nederlandse team. Individueel noteerde Van Disseldorp 50,650 punten voor het goud, waarbij ze De Zeeuw met 0,4 punt voorsprong (50,250 punten) achter zich liet. Bertrandt hield de eer hoog voor België en noteerde 49,550 punten voor het brons. Van Oorschot (vierde) kwam met 48,950 punten 0,6 punt tekort om zich ook een plek op het erepodium te veroveren.

De toestelfinales op zondag 8 juli jl. werd een Nederlands onderonsje op drie van de vier toestellen. Op sprong kwam niemand in actie. De Zeeuw pakte het goud op brug en balk, Van Oorschot en Van Disseldorp deelden die eer op vloer. Op brug werd Van Disseldorp tweede en Van Oorschot derde. Op respectievelijk balk en vloer deelden ze om en om het zilver. Van der Lubbe deed van zich horen met het brons op balk en vloer. Wat dat betreft heeft de selectiecommissie nog een aardige dobber om te bepalen wie gaat afvallen, voor de take-off van Jong Oranje richting Glasgow.

Seniorenwedstrijd 

Foto © Maurice Smeets: Goud voor Team Japan

Foto © Maurice Smeets: Goud voor Team Japan

Foto © Yoshida Rosenboom: Sanne Wevers op balk

Foto © Yoshida Rosenboom: Sanne Wevers op balk

Het was indringend dat de meerkampwedstrijd van de senioren later op de zaterdagmiddag moest beginnen met het eerbetoon aan de wellicht beste damesturner ooit op Nederlandse bodem, wijlen Boris Orlov. The show must go on en dus werd na één minuut stilte voortvarend aan de wedstrijd begonnen die een aardig affiche had en iets meer mensen naar Heerenveen trok. Het gebeurt niet vaak dat je hier in Nederland èn de hele Oranjeselectie èn een paar turnkampioenes tegelijk in actie ziet, die hun sporen verdiend hebben op EK, WK en zelfs de Olympische Spelen. Het is jammer dat Roemenië, voor ons onbekende reden, op het laatste moment afzegde. Dat had de wedstrijd nog meer elan kunnen geven.

Niet al te lang getreurd, want er was genoeg te genieten voor de turnliefhebbers. Olympisch kampioen Sanne Wevers die op de balk turnles dicteerde, met 14,500 punten op de eerste dag en 14,750 punten in de toestelfinales op de tweede dag voor het goud, straalde zelfvertrouwen en een goede vorm uit. Rebecca Downie, de tweevoudig Europees kampioene zette haar internationale comeback luister bij, met vooral op brug een sterke oefening die op de eerste dag 14,500 punten opleverde en op dag twee in de toestelfinale zelfs gedeeld goud met Hitomi Hatakeda (beiden met 13,900 punten). Ook de Belgische senioren bleven niet voor de toestelfinales en daardoor misten we het duel op brug met Nina Derwael, Europees kampioen op dit toestel die op de eerste dag voor haar oefening van wereldklasse liefst 15,300 punten noteerde.

Het bleek de hoogste score van het hele weekend. Wie ook schitterden natuurlijk waren allereerst Asuka Teramoto, de wereldtopper en tweevoudig Olympiër uit Japan die graag met haar landgenotes er wil staan over twee jaar op de Spelen in eigen land, Tokyo 2020. Teramoto won met haar prachtige turnstijl en technisch sterke wedstrijd de individuele meerkamp met 54,500 punten en hielp met haar bijdrage Team Japan aan het goud in het landenteamklassement (eerste met 159,600 punten). Team Nederland noteerde 158,900 punten voor de zilveren beker en Team Groot-Brittannië pakte de bronzen met 155,400 punten. Team België die een flinke worsteling met zichzelf lijkt te hebben, bleef steken op de vierde plaats met 146,100 punten.

Foto © Maurice Smeets: Zilver voor Oranje Senior damesteam

Foto © Maurice Smeets: Zilver voor Team Nederland

Foto © Yoshida Rosenboom: Naomi Visser pakt zilver

Foto © Yoshida Rosenboom: Naomi Visser pakt zilver in de individuele meerkamp senioren

Het is maar goed dat het Japanse team niet aan de EK gaat meedoen. Voor hen was deze wedstrijd waarvoor ze uren gereisd hebben naar het andere halfrond van de aardbol, niet meer dan een kleine test richting het WK in het najaar en uiteraard ook richting de Spelen in eigen land in 2020. Hatakeda en Nagi Kajita, nieuwkomers sinds dit jaar in het internationale wedstrijdcircuit, deden het in de schaduw van Teramoto ook aardig in Heerenveen, respectievelijk derde met 52,600 punten en vierde met 52,500 punten. Zo had de Japanse tv-ploeg die meegereisd was, toch nog genoeg mooi nieuws om in beeld te brengen thuis.

Daarmee verwezen ze de beste Britse, Kelly Simm, naar de vijfde plaats (met 51,750 punten) en de beste Belgische, Axelle Klinckaert, naar de achtste plaats (met 51,150 punten). De grote verrassing in de individuele meerkamp op zaterdag was de Nederlandse Naomi Visser die vriend en vijand verraste met een ijzersterke wedstrijd voor 53,150 punten en het zilver.

Vooral op brug torende ze hoog boven iedereen in Oranje uit met een degelijke oefening die 14,000 punten opleverde. Een betere sollicitatie op het juiste moment kun je haast niet bedenken. Debutante Elze Geurts die geschiedenis schreef met haar selectie voor Oranje, maakte indruk. Ze begon sterk en strak (met bijvoorbeeld 14,200 op sprong) maar ging juist op brug de mist in, waardoor het eindresultaat tekort deed aan wat ze in petto had.

Wie ook hoge ogen gooide, was Sanna Veerman die internationaal debuteerde bij de senioren. Ze werd zesde met 51,600 punten en de op Visser na beste Nederlandse. Ze hield niemand minder dan Olympiër en vedette Eythora Thorsdottir achter zich, die duidelijk nog worstelt om de focus en juiste vorm terug te pakken. Het moeten moeilijke tijden zijn voor de bijna twintigjarige, die haar weg moet zien te vinden in een een nieuwe levensfase waarin, na de overdonderende glorie na haar topprestatie in Rio 2018, de commercie flink aan haar blijft trekken maar waarbij ze ook evenwicht met andere zaken als opleiding en sociaal leven moet zien te vinden, om haar wereldklasse in technisch niveau en uitstraling in het turnen overeind te houden en te blijven ontwikkelen. Het zijn sterke schouders die de weelde van de wereld kunnen dragen. Trainer/coach Patrick Kiens bleef maar de frêle ‘Dutch queen’ toespreken in Heerenveen.

Foto © Maurice Smeets: Brons voor © Team Groot- Brittannië

Foto © Maurice Smeets: Brons voor © Team Groot- Brittannië

Foto © Yoshida Rosenboom

Foto © Yoshida Rosenboom: Team Nederland

Tisha Volleman liet op dag twee van zich spreken door op vloer het goud te veroveren in de toestelfinale met 13,100 punten. Ze versloeg met 13,100 punten voor een formidabele vloeroefening de twee jonge Japanse Hatakeda en Kajita (beiden tweede met 12,950 punten).  Vera van Pol en de Britse Alice Kinsella bleven daardoor steken op plaats vier met de derde score (12,900 punten).

Wevers versloeg op balk twee Britse turnsters – Kinsella tweede met 13,450 punten en Georgia-Mae Fenton derde met 13,150 punten – en Volleman werd hier vierde met 13,100 punten vòòr de drie Japanse dames. Op brug werd de Britse Simm derde met de tweede score (13,650 punten). Dat scheelde niet veel met Wevers op de vierde plaats, die op haar tweede liefde 13,550 punten noteerde. Van Pol en Veerman werden hier vijfde en zesde.

Foto © Theresa Beijn: Eythora Thorsdottir en Patrick Kiens na de wedstrijd

Foto © Theresa Beijn: Eythora Thorsdottir en Patrick Kiens na de wedstrijd

De complete uitslagen van de interland in Thialf Heerenveen zijn te vinden op de website van de KNGU. De Europese Kampioenschappen vinden van 2 tot en met 5 augustus 2018 in Glasgow, Schotland, UK. Een goede of slechte generale op deze interland hoeft nog niets te betekenen voor hoe er gepresteerd gaat worden op het EK, alleen was de interland wel doorslaggevend voor de definitieve selectie wie mag gaan van de keuzeheren c.q. dames. Het senior Oranjedamesteam lijkt geen grote verrassingen op te gaan leveren. Bondscoach Wiersma en Oranjecoach Wevers fietsten op zaterdag na de wedstrijd in ieder geval goed gemutst weg bij Thialf Heerenveen richting Oranjehotel.

Een team verslaggevers en fotografen onder persaccreditatie van GymPOWER heeft een uitgebreide beeldreportage gemaakt op zaterdag en zondag van de senioren- en juniorenwedstrijden. De beelden zijn ook te vinden op de social media (Facebook, Instagam, Twitter) en het youtubekanaal van de Sportredactie van GymPOWER en de accounts van de GymPOWER-fotografen.

Artikel © Sportredactie GymPOWER | Tekst © Theresa Beijn | Beelden gemaakt door fotografen © Maurice Smeets en © Yoshida Rosenboom, alsmede verslaggevers © Mariska Werring en © Theresa Beijn