Actueel op GymPOWER Sportmagazine
Home » Geen categorie » Zonnige eerste dag op IAG 2017 laat mensen genieten van sport en spel
Zonnige eerste dag op IAG 2017 laat mensen genieten van sport en spel
Springspektakel

Zonnige eerste dag op IAG 2017 laat mensen genieten van sport en spel

‘s-HERTOGENBOSCH – Na het voorspel een dag eerder met de opbouw en eerste podiumtrainingen, kon vroeg op een zonnige Hemelvaartsdag, op 25 mei 2017, de vijfde editie van  het IAG Sportevent 2017 van start gaan in het Maaspoort Sportkwartier in ‘s-Hertogenbosch. In en om de accommodaties van De Plek, de Maaspoort Sport & Event hal en het Willem I College konden jong en oud terecht voor spel, sport en vertier, met de keuze tussen ‘zelf doen’, ‘zelf leren’ en/of ‘kijken en bewonderen’.

Terwijl binnen en buiten de andere gebouwen iedereen zich overleverde aan het grote aanbod aan sport, spel en show in diverse vormen en maten en de deelnemers vanuit de KNHS en de KNGU op het GymPOWER Coachcongres intensief werkten aan het behalen van licentiepunten voor bijscholing en ‘positief coachen’-certificaat van de NOC*NSF, werden in de Maaspoort Sports & Events hal in het kader van het internationaal toernooi wedstrijden trampolinespringen, damesturnen en acrogym gehouden. In de middag en avond vervolgd door nog meer mooi acrogym en damesturnen in hogere divisies, met ook Nederlandse toppers en een plaatsingswedstrijd voor het EYOF-traject en de Oranjeselectie die mag meedoen aan de Flanders International Team Challenge in Gent komende maand. Het unieke, multidisciplinaire format van het toernooi schotelt de toeschouwers tegelijkertijd kijkspektakel in drie verschillende sporten. Je keek naar je favoriete sport en kon tussendoor een steelse blik werpen op wat andere gymsporters presteren op dezelfde vloer.

Het trampolinespringen had dit jaar een kleinere rol in het IAG-programma met twee wedstrijdrondes in de ochtend, met onder de juryleden niemand minder dan Carlijn Blekkink, één van de topspringsters van Nederland uit de hoogste divisie. Dit onderdeel van het toernooi bood net zo goed boeiend kijkspektakel voor de liefhebbers met goede springers en grote talenten van drie van de topclubs in Nederland die deze sport tot kunst hebben verheven: thuisclub Flik-Flak Sportclub ‘s-Hertogenbosch, Turnoss Oss en Trampoline School Heerenveen, gecoacht door toptrainers die al vele grote namen onder hun hoede hebben opgeleid. Opvallend was ook dat dit onderdeel vandaag voor het grootste aantal mannelijke deelnemers van het IAG-toernooi zorgde. Trampolinespringen is booming en met name ook onder de heren van elke leeftijd. Heel speciaal was uiteraard om hier ook drie van de springers in actie te zien waren die onlangs nog in de Best of Armin Only Show een spraakmakende trampoline-act toonden.

Mirjam Snikkers, trainster van Flik-Flak: “Het ging allemaal goed, het waren fijne wedstrijden en ze hebben het over het algemeen goed gedaan. We hopen voor volgend jaar op meer concurrentie, vooral uit het buitenland, dat maakt zo’n toernooi ook veel interessanter als krachtmeting voor onze springers. Wel attent dat Turnoss en TSH hier naartoe afreisden en meededen, dat maakte het al een stuk leuker.”

Er werd in de laatste wedstrijdronde van de dag geturnd om plaatsing voor het EYOF-traject en het Oranjeselectie voor de FIT-Challenge in Gent. Officieel zijn echter de procedure en de limieten niet bekend gemaakt door gymnastiekunie KNGU en zijn ook nergens online te vinden, dus voor de aanwezige journalisten en toeschouwers was het niet goed in te schatten of wat er geturnd werd voldoende was daarvoor. Bondscoach Gerben Wiersma was wel aanwezig in ‘s-Hertogenbosch, maar er was geen persmoment ingebouwd na de wedstrijd. Het waren mooie wedstrijden die turnliefhebbers op de tribune en thuis via de livestream alle plezier van het kijken gaven. Ook in de eerdere wedstrijdrondes voor jongere leeftijdscategorieën dan wel lagere niveaus werd er aardig geturnd en genoeg verrassende elementen getoond. Het bataljon toptrainers die stonden te coachen op de vloer, toonde het belang aan van deze wedstrijd.  Opvallend was om te constateren dat brug het toestel balk heeft vervangen als ‘apparatus to beat’ en ‘angstgegner’, maar daar tegenover werden er ook weer voldoende elementen geturnd om je aan te vergapen als turnfan.

Acrogym was wederom de kers op de IAG-taart met kwalitatief hoogwaardige oefeningen die menigeen, ondanks dat ze geen acroliefhebbers of -kenners zijn, aangenaam verraste. In zowel nationale als internationale acrokringen is het IAG-toernooi populair en dat blijkt weer bij deze vijfde editie aan het aantal inschrijvingen en het enthousiasme van de deelnemers. Vier dagen op een rij kun je in de Maaspoort Sport & Events hal in ‘s-Hertogenbosch genieten van pure acropower op diverse niveaus. Dat bijvoorbeeld de Belgische topsportselectie die internationaal gerenommeerd is, je toernooi aandoet en daar fier op is, dan wil dat zeker wat zeggen. Het zijn wel lange dagen die sporters en supporters moeten maken, zo’n wedstrijddag was volgeboekt van vroeg in de ochtend tot begin de avond. Uiteraard wel ontspannen verdeeld  over de dag, zodat iedereen wel even naar buiten kon om te genieten van de zon, het entertainment en de vele andere spel- en sportactiviteiten.

Meer verslagen en reportages van onze verslaggevers en fotografen van GymPOWER Sportmagazine zijn terug te vinden op deze website, onze Nieuwspagina op Facebook en youtubekanaal en ook in de volgende glossy voor abonnees en Vrienden van GymPOWER. Het IAG is in al haar kracht en schoonheid nog te beleven tot en met zondag 28 mei 2017. Meer informatie staat op de website van het evenement.

Artikel © GymPOWER Sportmagazine | Tekst, deel foto’s en interview © Theresa Beijn | Andere foto’s © Kerima Maduro en © Bart Treuren (Podiumtraining woensdag 24 mei 2017)